Yeni Adana Gazetesi “Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı” ödülünü aldı
GÜNDEM 3.11.2019 13:25:00 3886 0

Yeni Adana Gazetesi “Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı” ödülünü aldı

Yayın hayatında 1918’de başlayan ve o günden bugüne Kuvayı Milliye ruhunu yaşatan, Cumhuriyetin çağdaş ilkelerinin bayrağının yılmadan, yormadan bir asır taşımış gazetemize Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı tarafından ödül verildi.

Ödül töreninde gazetemiz için, “Atatürk Türkiye’nin kurulduğu günden beri üzerinde yükseldiği ve asla değişmeyecek ilkelerini yayıncılık anlayışına rehber edinmiş, çağın değişim şartlarına uyum sağlayarak nesilden nesile aktarmayı başarmış bu ikon gazetemiz YENİ ADANA GAZETESİ, Türk Basınına katkılarından dolayı Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı ödülüne layık görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

 

Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı tarafından “Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı” ödülüne layık görülen Yeni Adana Gazetesi, İstanbul’da düzenlenen törende ödülünü aldı.

Yeni Adana Gazetesi adına Yazıişleri Müdürü Cihat Ovalı’nın katıldığı törende Ovalı ödülü Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Karaveli’in elinden aldı.

İstanbul’da TİM Center’de yapılan tören Ata’ya saygı duruşu ve İstiklal Marşı’n ın söylenmesi ile başladı.  Vakıf Başkanı Vedia Bülent Onsü Çorak açış konuşmasında, kendi aklının esiri olmuş beşeriyete ışık tutmanın çok zor olduğunu belirterek, “Kozmoz,  zamanın darlığı nedeniyle planetimizin kurtuluş nedeniyle kurtuluşu için bu programı asırlar önce hazırlamıştır” dedi.

PANEL

Bu konuşmadan sonra Doç. Dr. Ahmet Kurtaran’ın başkanlığını yaptığı ve Brezilya’dan Teresinha De Jesus Naclı Napolı, Kanada’dan Prof.Dr. Stffan Panajotoff; ABD’den Prof. Dr. Gerald Harvey Pollack ve Japonya’da Prof. Dr. Shınıchı Takemura’nın konuşmacı olarak yer aldığı “Globalleşen Dünya’da Birleşim ve Barış Yolunda İnsanlığa Verilecek Spiritik Mesajlar ve Tavsiyeler” adlı panel gerçekleştirildi.

ÖDÜL TÖRENİ

25 yıldır her sene 1 Kasım tarihinde gerekleştirilen ödül töreninde ise, 2019 yılında Basın Yayın Dalında Yeni Adana Gazetesi, Bilim ve Araştırma dalında Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, Edebiyat Dalında Ayşe Kulin, Gösteri Sanatları, Tasarım ve Görsel Sanatlar Dalında Oya Ölçen, Müzik Dalında Gülsin Onay ve Topluma Hizmet Dalında İlhan Koçulu ödüle layık görülmüştü.

İKON GAZETE: YENİ ADANA

Programın sunucusu TRT eski spikerlerinden Başak doğru, Yeni Adana Gazetesi’nin ödül almasıyla ilgili şu konuşmayı yaptı:

“Yayın hayatında 1918’de başlamış ve o günden bugüne Kuvayı Milliye ruhunu yaşatmış, Cumhuriyetin çağdaş ilkelerinin bayrağının yılmadan, yormadan bir asır taşımış gazete.

Atatürk Türkiye’nin kurulduğu günden beri üzerinde yükseldiği ve asla değişmeyecek ilkelerini yayıncılık anlayışına rehber edinmiş, çağın değişim şartlarına uyum sağlayarak nesilden nesile aktarmayı başarmış bu ikon gazetemiz YENİ ADANA GAZETESİ, Türk Basınına katkılarından dolayı Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı ödülüne layık görülmüştür.”

Yeni Adana Gazetesi’ne ödülünü veren Gazeteci, Yazar ve Araştırmacı Orhan Karaveli yaptığı konuşmada, Yeni Adana’nın ödül almasından çok etkilendiğini,  Gazetenin 100. Yıl kutlamalarına kendisinin de davet edildiğini belirterek, “Bunun nedenlerinden biri de kitabımın birinde Yeni Adana Gazetesi’nden bahsetmek olmuştur. Ülkenin karanlık günlerinde, Türkiye’nin işgal altındayken birçok illerimizde çıkan gazeteler ne yazık ki menfaat karşılığı kendilerini işgalcilere satarken Yeni Adana Gazetesi Anadolu’da, Adana’da özellikle Yüreğir Ailesi tarafından şahane bir şekilde, milliyetçi, halkın moralini yükselten yayınlar yapmıştır. Birçok tehlikeleri göze almıştır. Kendileri sürekli olarak kapatılmıştır ama gazetenin daha sonra milletvekili de olan sahibi İstanbul’da vefat etmiş ama çocukları bu gazeteyi hiç aksatmadan devam ettirmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde de, ama o işgal döneminde Yeni Adana Gazetesi çıkabilmek için Adana yakınlarında terk edilmiş bir istasyonda ve tek edilmiş bir vagonun içerisinde o gazeteye çıkarmak ve düşmanın bir gün kovulacağını cesaretle ifade etmek duygusunu, kahramanlığını, vatanseverliğini göstermiştir. Dolayısıyla ben naçizane 70 yıllık bir gazeteci olarak yeni Adana’nın seçilmesindeki isabet, burada bütün gücümle haykırmak istiyorum. Çok doğru yapılmıştır. Bir gün Türkiye’de bütün gazeteler şunun bunun emrinde değil ama memlekete hizmet yolunda her şeyi göze alarak çalışsınlar” dedi.

Yeni Adana Gazetesi Yazıişleri Müdürü Cihat Ovalı da konuşmasında Gazeteyi ödüle layık gören Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı’na şahsı ve gazetesi adına teşekkürlerini sunduğun söyledi.

Ovalı, ödüle layık görülen gazetesi hakkında kısaca bilgi veren Ovalı, şunları söyledi:

“25 Aralık 1918`de Adan’’nın işgalinden sadece 5 gün sonra, işgale karşı mücadeleyi kalemiyle başlatan, Atatürk ilkelerini savunan yayın politikasını kesintisiz sürdüren Yeni Adana, 25 Aralık 2018 tarihinde 100 yaşına bastı.

"Kurtuluş" ve "Kuruluşu" yaşayan Yeni Adana, Adana`da ve Çukurova`da olup biten, Türkiye ve Dünya`da gelişen olaylara sütunlarında yer vererek "Çağının Tanığı" oldu.

Türkiye`nin düşman çizmeleri altında çiğnendiğini görerek, buna engel olma çabalarına katılan, 1920`li yıllardan yaşadığımız ana kadar gelen sancıları ulusumuzla birlikte çekerek bugünlere gelme başarısı gösteren Yeni Adana, her zorluğa rağmen ayakta kalma, her türlü çürümüşlüğe rağmen yeniden doğuşları hazırlama, Türkiye`yi ve Türk Ulusunu her saldırıya rağmen Atatürk çizgisinde tutacak zindeliği yeniden kazanma mücadelesini aralıksız yürüttü / yürütüyor.

"Milli Mücadele`nin başlangıcından bu yana, yaşayan tek Kuvayı Milliye gazetesi" olan Yeni Adana, ödün vermediği yayın ilkeleriyle, 1965 de Amerika Gazete Sahipleri Birliği Vakfı tarafından ABD ve Kanada dışında yayınlanan gazeteler için oluşturulan "Dünya Basın Başarı Ödülü"nü almanın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`nce düzenlenen "Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü"ne 1996 yılında kurum olarak layık görülmenin onurunu okurlarıyla paylaştı.

Yerel bir gazetenin çok ters ekonomik koşullara, sektörel bazda çok büyük engeller yaratan aktörlere ve de ekonomik konjonktürdeki dalgalanmalara rağmen 100 yıla aşan bir süre içerisinde "halka hizmetini" sürdürmesi önemsenecek bir olay sayılmalıdır. Hele YENİ ADANA gibi kuruluş ve yayına devam amacı benzersiz, kendine özgü bir gazetenin ilkelerine değer veren toplum katmanları ile birlikte ayakta kalma çabası göstermesi, olayı gerçekten tarihsel bir anlama ulaştırıyor.

Çağdaş Türkiye`nin kuruluşunda da görev alan,  yayınlandığı kentin ve çevresinin insanını yeni bir çağa taşıma savaşımına katılan ve  Atatürk Devrimlerinin gerçekleştirilmesinde görev alan YENİ ADANA bugün 102. Yılına bir adım daha yaklaşmanın gururunu okurları ve dostları ile paylaşıyor

YENİ ADANA`nın Türk basını açısından tarihsel anlamı önemli. Türk ulusunun yok edilmesi amacı ile girişilen emperyalist bir savaşın ilk silah sesleri ile ortaya çıkan gazete, kuruluş amacını başarı ile yerine getirmiştir. Çukurova`nın, daha sonra ülkenin kurtuluşuna kendi çapında hizmetini vermiştir. Önemli yararlar sağlamıştır. Ama YENİ ADANA`nın tarihsel önemi ondan sonra da sürmüştür. Çünkü Çağdaş Türkiye’nin kuruluşunda da görev almıştır. Yayınlandığı kentin ve çevresinin insanını yeni bir çağa taşıma savaşımına katılmıştır. Atatürk Devrimlerinin gerçekleştirilmesinde görev almıştır. İnsanımızın politik etkinliğe ulaşma kavgasında etkin roller üstlenmiştir. 1950`den itibaren girilen çok partili düzenin getirdiği dengesizlikleri göğüslemiş, hukukun üstünlüğü ilkesini yayınları içerisinde yaşar tutmaya uğraşmıştır. 1960, 1971, 1980 askeri müdahalelerini görmüş; sayısı bir anda anımsanmayacak politikacının boy gösterdiği politik ortam içerisinde saygınlığını ve dürüst yayın yapma ilkesini ön planda tutmuştur. Kurulmasına, görev yapmasına ve görevden ayrılmasına tanık olduğu hükümetlerin çelişen, başarısız sonuçlar veren ve hatta yıkımlara neden olan icraatları karşısında konumunu ve ilkelerini korumuştur.

Yerel yönetimler konusunda da benzer yükümlülükler ile karşı karşıya kalmıştır. Adana’nın, Adanalının dürüst ve düzgün belediye yönetimlerine kavuşması için denetim görevini kamusal alanların önemsenmesi, ilkeli ve temiz yönetim kaygılarının yaşatılması çerçevesinde üstlenmiştir. Bunların yanında okurlarının bilgilendirilmesi, düşüncelerle donatılması, tartışma ve etkileşim alanlarını elde edebilmesi yolunda yayınlar, ekler ve gerektiği zamanlarda toplantılar gerçekleştirmiştir.

YENİ ADANA işte bu geçmişinin sorumluluğunun farkında olarak geleceğe inançla yöneliyor, başta Kurucusu Ahmet Remzi YÜREGİR olmak üzere bugüne kadar emek verenleri saygı ile anarken,  okurlarına ve dostlarına nice yıllar beraber olma dileğini sunuyor. “

Ödül töreninden sonra  Enbe Orkestrası  bir konser verdi. 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli