YENİ ZELANDA´DAKİ CAMİ SALDIRISINDA SON DURUM: ÖLÜ SAYISI 49´A ÇIKTI
DÜNYA 15.03.2019 14:57:28 1016 0

YENİ ZELANDA´DAKİ CAMİ SALDIRISINDA SON DURUM: ÖLÜ SAYISI 49´A ÇIKTI

Yeni Zelanda´nın Christchurch şehrinde iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda ölü sayısının 49 olduğu açıklandı. Saldırganlardan biri, cemaate ateş ederken sosyal medyadan canlı yayın yaptı. Polis, 1´i kadın 4 saldırganın yakalandığını açıkladı

Christchurch Valisi: ´Bu şehirde her kültürde, her dinden insan hoş karşılanacak´

 Yeni Zelanda´nın Christchurch Valisi Lianne Dalziel, iki camiye düzenlenen saldırının ardından birlik mesajı vererek, ?Bu şehirde her kültürde, her dinden insan hoş karşılanacak? dedi.

Yeni Zelanda´nın Christchurch şehrinde Cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen saldırının ardından Vali Lianne Dalziel açıklamalarda bulundu. Vali Dalziel, ?Bugün şehrimiz sonsuza kadar değişti. Şehrimizde ve ülkemizde böyle bir şeyin gerçekleşmesi düşünülemez bir şeydi? dedi. Her kültürden, dinden ve geçmişten insanların şehirde hoş karşılanacağını söyleyen Vali Dalziel, ?Şehrimizde böyle bir şeyin olması kalbimi kırdı? ifadesini kullandı.

Aşırıcı saldırının ardından herkesin bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizen Vali Dalziel, ?Birçok sakinimizin hayatını kaybetmesi korkunç. Bu trajedi hepimize dokunuyor, etkilenmeyen kimse yok. Bir araya gelmeye, ilerleyen günler ve haftalar boyunca, saldırıda yakınlarını kaybetmişlere yardım etmemiz gerekiyor? ifadelerini kullandı.

Şehirde geçtiğimiz yıllarda da sıkıntıların yaşandığını söyleyen Dalziel, ?Nefret ve ayrılığa meyletmemeliyiz. Hep birlikte ayağa kalkıp kederimizde birleşmiş olacağız ve herkes için sıcak ve güvenilir bir ortam tesis etmek için birlikte çalışacağız? diye konuştu. 

Yeni Zelanda´nın Christchurch şehrinde iki camiye Cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırıda ölü sayısı yükselmeye devam ederken yeni detaylar geliyor. El Nur ve Line Wood Mescidi´ne düzenlenen saldırıda ölü sayısının 30´a yükseldiği açıklandı. Polis, yaralıların Christchurch Hastanesine kaldırıldığını duyurdu. Şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, Yeni Zelanda Polisi Müslümanları camiye gitmemeleri konusunda uyardı. Polis, 1´i kadın 4 saldırganın yakalandığını duyurdu.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: ?Detaylı planlanmış bir terör saldırısı?

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch şehrinde 2 camiye düzenlenen terör saldırısından sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Soruları cevaplayan Başbakan Ardern, saldırının çok detaylı planlanmış bir ?terör saldırısı? olduğunu söyledi.

Saldırganlardan birinin Avustralya asıllı olduğunu ve Avustralya istihbaratının arananlar veya terör listesinde olmadığını söyleyerek, ?Böylesine bir şüpheye yol açacak davranışlarda bulunmadıkları için istihbarat birimlerinin şüpheli listesinde olmadıklarını söyleyebilirim? dedi. Soruşturmanın henüz başında olunduğuna dikkat çeken Başbakan Ardern, ?Saldırıyla ilgili fazla detay veremem. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüştüm en kısa sürede yeniden görüşeceğiz. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ile de temas halindeyiz? ifadelerini kullandı.

?Çeşitli yaşlardan kurbanlar var?

Kurbanların yaşlarıyla ilgili sorulara açıkça cevap veremeyeceğinin altını çizen Ardern, ?Görüntülerden gördüğümüz kadarıyla, birçok farklı yaştan kurbanlar var. Burada abi, kardeş, baba ve oğulların birlikte yer aldığını biliyoruz? açıklamasında bulundu. Soruşturmanın istihbarat birimleriyle birlikte yapıldığını söyleyen Ardern, ?Şu anda bizimle ilgili olarak atılması gereken tüm adımları atıyoruz ve silahlara nasıl ulaştıklarını da bulmaya çalışıyoruz? ifadesini kullandı.

?Polisin yönlendirmelerine uyun?

Halktan polisin yönlendirmelerini takip etmelerini talep eden Başbakan Ardern, ?4 kişiyi gözaltına aldık ancak başka saldırganlar ve onlarla bağlantılı kişiler de olabilir. Böyle bir şeyin olduğunu söylemiyorum ama olabilir, o yüzden araştırıyoruz. Polisin açıklamalarını takip edin ancak insanlara güven vermek istiyorum; polis ekipleri son derece aktifler, bölgeye daha çok polis gönderiyoruz. Polisin yönlendirmelerine uyarsanız daha güvende olacaksınız" dedi.

Saldırıyı canlı yayınladı

Adının Breton Tarrant olduğu iddia edilen saldırgan, saldırıyı sosyal medyadan canlı yayınlayarak katliam görüntülerini paylaştı. Facebook kısa süre içinde videoyu yayından kaldırdı. Bretton Tarrant isimli sosyal medya hesabından saldırıdan önce paylaşılan silah fotoğraflarında, Müslümanlara karşı mücadele etmiş tarihi kişiliklerin isimlerinin silahların üzerine yazıldığı görüldü.

Camilerin etrafına bombalar yerleştirilmiş

Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush yaptığı açıklamada, iki camiyle birlikte Christchurch Hastanesine de saldırıldığını duyurdu. ?Gerçekten trajik, çok fazla insan etkilendi ve henüz hayatını kaybedenlerin kimliklerini tespit edemedik? diyen Bush, camilerin etrafına yerleştirilmiş bombalar ve bomba yüklü araçlar bulunduğunu, bu bombaların imha edildiğini açıkladı.

Türkleri de hedef alan 87 sayfalık manifesto yayınlanmış

Saldırıdan önce İslam karşıtı 87 sayfalık manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. Manifestoda Türklerin de hedef alındığı görüldü. Yayınlanan metinde, Türklerin Avrupa´dan tamamen söküleceği ve İstanbul´daki bütün camilerin yıkılarak, Ayasofya´nın kiliseye çevrileceği ifade ediliyor. 

 /resimler/2019-3/15/1529276569915.jpg

 

Christchurch saldırganının tüfeğine "Türk Yiyici" ismini verdiği öğrenildi.

 

Yeni Zelanda´nın Christchurch şehrinde iki camiye saldırı düzenleyen 4 saldırgandan birinin kullandığı tüfeğin üstünde Türk ve Müslümanlara karşı mücadele etmiş tarihi kişiliklerin isimlerinin yazıldığı ortaya çıktı.

 

Yeni Zelanda´nın Christchurch şehrinde iki camiye saldırı düzenleyen 4 saldırganlardan birinin, saldırıdan önce sosyal medya üzerinden yakın zamanda katliam yapacağını belli ettiği ortaya çıktı. ?Bretton Tarrant? isimli Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden Türk ve Müslüman karşıtı fotoğraflar ve yazılar yayınladığı öğrenilen saldırganın silahlarının üzerine Türk ve Müslümanlara karşı mücadele etmiş kişilerin ve önemli tarihi savaşların isimlerini yazdığı görüldü. Saldırganın silahının üstüne büyük harflerle "Turkofagos" yani ?Türk Yiyici? yazdığı öğrenildi.

 

Saldırganın silahının üstüne yazdığı isimlerin bazıları ve anlamları:

 

Miloş Obiliç: Kosova Savaşı´ndan sonra Sultan Birinci Murat´ı şehit eden Sırp asker.
Marco Antonio Bragadin: Kıbrıs´ı Osmanlı´ya karşı savunan, Venedikli Komutan. Savaş sırasında tüm Türk esirleri katletmişti.

 

Janos Hunyadi: İkinci Murat ve oğlu Fatih Sultan Mehmed´e karşı iki defa Belgrad şehrinin Türkler tarafından alınmasını engelleyen Sırp Komutan.
Edward Codrington: İngiltere tarihinin en önemli Amirallerinden, 1827´de Navarin´de Osmanlı donanmasını tamamen yakmıştı.

 

Sebastiano Venier: Osmanlı´nın hezimete uğradığı, İnebahtı Deniz Savaşının kilit ismi olan Venedikli Komutan.
Ernst Rüdiger von Starhemberg: 1683´de Kahlenberg Muharebesinde Osmanlı´yı bozguna uğratmış generallerden birisi. Bu savaşın sonucunda İkinci Viyana Kuşatması sona ermiş ve Osmanlının Avrupa´dan geri çekilmesi başlamıştı.

 

Tours 732: Endülüs Emevilerilerin, 732 yılında Fransızlara karşı bozguna uğradığı ve Batı Avrupa´da İslamiyet´in yayılmasını durduran savaşın yapıldığı yer.
Viyana 1683: Osmanlının kaybettiği İkinci Viyana Kuşatması´nın tarihi.  

 

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu