?YENİ ŞEHİRLERDE ABUR CUBUR GÖKDELEN MİMARİSİ OLUŞUYOR?
SİYASET 13.10.2017 11:24:21 411 0

?YENİ ŞEHİRLERDE ABUR CUBUR GÖKDELEN MİMARİSİ OLUŞUYOR?

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Eski Bursa´nın, Amasya´nın, Kapadokya´nın muhteşem mimarisi gibi hala o eski güzel mimarilere sahip olduğumuz yerlere karşın, ruhsuz ve şekilsiz bir mimarinin varoluşunu eleştirdi

Esenler Belediyesi, 2017-2018 yılı "Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu"na özel birbirinden farklı etkinliler için açılış töreni düzenledi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Vali Vekili Nihat Balbant, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

?Kültürel bağımsızlık olmadan ekonomik bağımsızlık olmaz?

Büyük Selçuklu Devleti´nin büyük veziri ?Nizamülmülk´ün doğumunun 1000. yıldönümü vesilesiyle 2017-2018 Kültür Sanat Sezonu´nu ismini veren Nizamülmülk´ün belgeseliyle başlayan törende Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ekonomik bağımsızlık için kültürel bağımsızlığın olması gerektiğini söyledi ve günümüzde zengin olduğu halde kültürel bağımsızlığı olmayan ülkelerin hala var olduğunu belirterek şöyle konuştu:

 

?Bir ülkenin sadece zengin olması, ekonomik olarak teknolojik olarak bağımsız olduğu anlamına gelmez. Bağımsızlık öz ve milli değerlerine, milli kültürüne sahip çıkmak, onu yeniden üretip toplumun önüne koyabilmekten geçer. Bugün birçok ülkenin ekonomik olarak zengin olduğunu ama kültürel bağımsızlıkları olmadıkları için ekonomik ve teknolojik bağımsızlıklarının olmadıklarını da biliyoruz?

?Ruhsuz, şekilsiz mimariler?

Bakan Kurtulmuş Anadolu´nun mimarisi ve eserleriyle hala kültür merkezi olduğunu da kaydetti. Eski mimariyle yeni mimariyi de karşılaştıran Kurtulmuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

?Hangi alana giderseniz gidin fevkalade eserlere sahip olan bir milletiz. Muhteşem şehir mimarileri olan Anadolu´nun en azından hala bir kısmına sahibiz. Eski Bursa´nın, Amasya´nın mahalleleri gibi Mardin´in muhteşem mimarisi gibi, Kapadokya´nın muhteşem mimarisi gibi hala o eski güzel mimarilere sahip olduğumuz yerler var. Ne yazık ki yeni şehirlerimizde de abur cubur yüksek gökdelenlerden oluşan bir mimari var. Ruhsuz ve şekilsiz bir mimari var.?

Geçmiş yıllarda yaşanan yasaklamalara da değinen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, batı kültürünü edinmek için radyolarda Türk Sanat Müziği´nin 2 yıl boyunca yasakladığını ileri sürdü.  Türkiye´de öze dönüşün sinyalleri olduğunu belirten Kurtulmuş, ?Yıllardır şehit ve devlet erkanından cenazelerimiz oluyor. Bu cenazelerde hiç kimsenin anlamadığı, bir anlam da vermediği, haz etmediği Chopin´in cenaze marşıyla şehitlerimizi kaldırıyorduk yaklaşık bir ay öncesine kadar. Batıdaki o marşı ölümüzün de arkasında çalarsak bizim değerimiz artardı. Bu zihniyetle bunu ortaya koymuşlardı. Çok şükür Milli Savunma Bakanlığı kısa bir süre önce Chopin´in cenaze marşını bir kenara bıraktı. Şimdi şehitlerimizin cenazesinde Itri´nin Allahuekber marşıyla şehitlerimizi kaldırıyoruz? dedi.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı