YENİ KHK´LERDE NELER VAR?
SİYASET 25.08.2017 14:28:21 375 0

YENİ KHK´LERDE NELER VAR?

İki yeni KHK yayımlandı: İhraçlar, yayın kapatmalar, MİT´le ilgili yeni kararlar

Resmi Gazete´de yayımlanan 693 sayılı KHK ile 922 kişi kamudaki görevinden ihraç edildi. Kürt basınından üç yayın kapatıldı. Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu kurulmasına karar verildi. MİT müsteşarının sorumluluğu Cumhurbaşkanlığı´na verildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında, 693 ve 694 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında yayımlandı.

922 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

693 sayılı KHK´ya göre, kararnamede şunlar yer aldı:

TBMM´den 5, HSK´dan 1, Türk Tarih Kurumu´ndan 1, BDDK´dan 1, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 142, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 12, TSE´den 9, KOSGEB´ten 5, Türk Patent ve Marka Kurumu´ndan 2, Şeker Kurumundan 1, Devlet Personel Başkanlığından 2, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden 32, SGK´dan 1, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2, Dışişleri Bakanlığından 4, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 8, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 17, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 215, Emniyet Genel Müdürlüğünden 12, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden 4, Milli Savunma Bakanlığından 19, Milli Eğitim Bakanlığından 7, BTK´dan 7, Yüksek Öğretim Kurumlarından 172 olmak üzere toplamda 922 kişi kamudaki görevinden ihraç edildi.

57 kişi ise kamudaki görevine iade edildi.

RÜTBELERİ ALINDI

Kararname ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığından emekli 3, Hava Kuvvetleri Komutanlığından emekli 10 personelin rütbeleri alındı.

Ayrıca Mavi Derneği, Kuran Sevenler Derneği, Antalya Çağlayan Lisesi Mezunları Derneği kapatıldı.

ÜÇ YAYIN KAPATILDI

Rojava Medya Gazetesi, Gazete Sujin ve Dihaber isimli yayınlar kapatıldı.

Milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği suçlardan ötürü soruşturma açılabilecek.

YENİ KADROLAR AÇILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü´nde 32 bin 12 (Bu sayının içinde 2 bin 500 komiser muavini, 22 bin polis) kişilik yeni kadro açıldı. Adalet Bakanlığı´nda 4 bin hakim ve savcı, 2 bin hakim adayı; Hakimler ve Savcılar Kurulu´nda 100 müfettiş ve 7 bin bekçi kadrosu açıldı. Özel Harekat Daire Başkanlığı´na ise 3 bin 4 kişilik kadro açıldı.

MİLLİ İSTİHBARAT KOORDİNASYON KURULU

Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak ve istihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak, uygulamayı belirlemek üzere Cumhurbaşkanı başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kuruldu.

MİT MÜSTEŞARININ SORUMLULUĞU CUMHURBAŞKANINA VERİLDİ

MİT Müsteşarının sorumluluğu Başbakandan alınıp, Cumhurbaşkanına verildi. MİT Müsteşarı hakkında soruşturma yapılması Cumhurbaşkanının iznine bağlandı. Devletin çıkarlarının veya görevin gizliliğinin zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının, MİT´te görev yapmış olanların tanıklığı MİT Müsteşarına, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Cumhurbaşkanının iznine bağlandı.

EMNİYET TEŞKİLAT KANUNU´NDA DEĞİŞİKLİK

Emniyet Teşkilat Kanunu´nda yer alan ?Görev Unvanları? başlıklı sütuna, ?Polis Akademisi Başkanı İbaresi?nden sonra gelmek üzere ?Özel Harekat Başkanı? ibaresi, ?Polis Akademisi Başkan Yardımcısı? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Özel Harekat Başkan Yardımcısı? ibaresi gelmesi ve ?Havacılık Müdürü? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Özel Harekat Müdürü? ibaresi eklendi.

ASKERLİK YOKLAMASI TRT´DEN DUYURULACAK

Milli Savunma Bakanlığı tarafından, o yıl askerlik çağına girenler ile bir önceki sene ertesi yıla terk edilenlerin yoklamalarının yapılacağı hususu ve celp ile ilgili hususlar TRT ile diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla zorunlu yayın kapsamında duyurulacak. Bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetinde sayılacak.

UYUŞTURUCU SUÇUNDA KULLANILAN ARAÇLARA EL KONACAK

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunda kullanılan araçlara, 5271 sayılı kanunun 128´inci maddesinin 4´üncü fıkrası hükmüne göre el konulacak. El konulan araçların, soruşturma ve kovuşturma devam ederken aynı suçun işlenmesinde tekrar kullanılması, Türkiye´de sicile kayıtlı olmaması, önemli miktar veya değerde uyuşturucu maddeyle ele geçirilmesi, suçun işlenmesini kolaylaştıracak özel tertibatın bulunması hallerinden birinin varlığı halinde araç sahibine iade edilmeyecek.

İKİ BELDE İLÇE YAPILDI

Aksaray´ın Sultanhanı ile Artvin´in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe yapıldı.

120 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

KHK ile Yükseköğretim kurumlarından 120 akademisyen ihraç edildi.

ASKERİ HAKİMLER SİVİL MAHKEMELERE ATANABİLECEK

Askeri hakimlerin Hakim Savcılar Kurulu´nca sivil mahkemelere atanabilmesi kararlaştırıldı.

MAARİF VAKFI´NA YENİ GÖREV VE YETKİLER

KHK´da bir diğer yer alan Maarif Vakfı´na tanınan görev ve yetkiler oldu.

Buna göre, "Türkiye´deki Devlet Üniversiteleri Türkiye Maarif Vakfının önerisi, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü ve Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışında akademik birimler ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan sosyal tesisler kurabilecek. Uygulamaya ilişkin usul ve esasları, Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları ile T. Maarif Vakfının görüşlerini alarak YÖK belirleyecek. (694 KHK Madde 45)" denildi.

Maarif Vakfı, yurt içinde de görevleri olmakla birlikte daha çok, yurt dışında dinci eğitim vermek amacıyla kuruldu. Söz konusu vakfın bu faaliyetleriyle cemaat okullarının yerini alması olası.

Maarif Vakfına verilen bu yetki, devlet üniversitesiyle ortaklaşa eğitim hizmeti veriyor olmanın sağlayacağı itibar ve güvenilirlikten yararlanarak faaliyetlerini daha etkili yürütebilmesi olanağı sağlıyor.

Vakıf ayrıca, üniversitenin parasıyla kurulacak akademik birimleri ve sosyal tesisleri ortaklaşa kullanabilecek.

DİHABER´DEN AÇIKLAMA          :

Yayımlanan KHK ile kapatılan Kürt basınından üç yayın arasında yer alan Dihaber´den konuyla ilgili açıklama yapıldı.Dihaber, kapatılma kararıyla ilgili "´Gerçekler karanlıkta kalmayacak´ ısrarı daha büyük bir kararlılıkla sürecek" dedi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"İktidar eliyle gazeteciliğin, ´itirafçılık-iftiracılık, tetikçilik ve racon kesme´ mesleği haline getirildiği bir ortamda gerçek gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğini ortaya koyan dihaber´in gece saat 05.00´te kapatılmasının mesajını aldık. ´Sizin gerçekleri yazmanızdan, hakikat peşinden koşmanızdan, toplumun sesi olmanızdan rahatsızız, bunu istemiyoruz?´ denildi. 

Yüzlerce hakikati kamuoyuna duyuran dihaber, iktidarın şimşeklerini de kurulduktan kısa süre sonra üzerine çekti. Aynı zamanda toplumdaki ´ortak mücadele, alternatif sistem arayışlarını´ da gündeme taşıyan dihaber, kısa süre önce yargılanan bir Kürt gazeteciye mahkeme başkanının dile getirdiği, ´o zaman ajans değiştirin´ itirafıyla neden hedef seçildiği ortaya çıktı.

Yayına başladığı ilk günden itibaren ´gerçekleri açığa çıkarmak´ için OHAL kuralları yerine, ´gazeteciliğin evrensel ilkelerini´ esas alan dihaber kapatıldı. Ancak gazetecilik ilkelerini kendi özgür basın deneyimleriyle buluşturan ve gazetecilik ilkelerine bağlı gazetecilerin ´Gerçekler karanlıkta kalmayacak´ ısrarı daha büyük bir kararlılıkla sürecek."

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false