?YENİ BAŞLIK AÇILMAYACAK AMA ÜYELİK SÜRECİ DE DONDURULMAYACAK?
DÜNYA 13.12.2016 17:25:09 342 0

?YENİ BAŞLIK AÇILMAYACAK AMA ÜYELİK SÜRECİ DE DONDURULMAYACAK?

AB Dışişleri Bakanları Konseyi´nin Türkiye´nin üyelik sürecinin dondurulması konusunu ele aldığı toplantıda Avusturya ve Avrupa Parlamentosu´nun görüşmeleri dondurma çağrısı reddedildi

Toplantı sonrası yapılan açıklamada Türkiye ile üyelik görüşmelerinin daha ileri bir noktaya taşınmayacağını kaydedilirken görüşmeler sırasında Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz´un , ?Türkiye ile üyelik görüşmeleri askıya alınmalı? Türkiye Avrupa´dan gittikçe daha fazla uzaklaştı ve geçtiğimiz birkaç ay boyunca bu gelişme hem hızını hem de yoğunluğunu artırdı? sözleriyle çağrılarında israrcı olduğu bildirildi.

SONUÇ BİLDİRİSİ TASLAĞINDA NELER VARDI?

Toplantıya ilişkin olarak hazırlanan taslak sonuç bildirisinde sert eleştiri ve olumsuz tespitler yer alsa da Türkiye´yle müzakerelerin ?askıya alınması? ya da ?geçici olarak dondurulması? yönünde bir ifadeye yer verilmedi. Müzakerelerin devamı konusunda özellikle Avusturya ve Hollanda olumsuz tavır içinde olduğu haber veriliyor.

Avusturya, Türkiye´de son aylarda hiçbir olumsuz gelişme olmamış gibi müzakerelerin devam ettirilmesinin doğru olmayacağı görüşünde. Bu bağlamda da müzakerelerin dondurulmasını istiyor. Hollanda´nın tutumu ise daha esnek.

Viyana, Toplantı önsesinde yoğun destek arayışı içine girmiş olsa da müzakereleri askıya alalım çağrısına destek bulamadı. Avrupa Birliği kurumlarının liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği´nin büyük ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülke müzakerelerin devamından yana. Böyle bir ortamda Avusturya´nın pozisyonunda ne kadar direnebileceği merak konusu olmayı sürdürüyor.

Sonuç bildirisinin son halinde askı vurgusu yapılmasa da Avusturya ve Hollanda´nın itirazlarını dikkate alan bazı unsurlara yer verilme ihtimali bulunuyor.

Sonuç bildirisi taslağında Türkiye´deki gelişmelere oldukça geniş yer ayıran Avrupa Birliği, demokratik, kapsayıcı ve istikrarlı bir Türkiye´yle ortak sınamalara karşı birlikte çalışma taahhüdüne bağlı olduğunun altını çizerek Avrupa Birliği´nin Türkiye´nin siyasi ve ekonomik reformlar için çapa olarak kalması gerektiği vurgusuna yer veriyor.

Derhal ve güçlü şekilde kınanan 15 Temmuz darbe girişimini Türkiye´de demokrasiye karşı doğrudan saldırı olarak niteleyen Avrupa Birliği, darbe girişiminden bu yana alınan önlemlerin çapının genişliği, kolektif niteliği ve temel haklar ile hukukun üstünlüğüne ilişkin kötüleşmenin ciddi endişeye neden olduğu tespitinde bulunuyor.

Bir aday ülke olarak Türkiye´nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel özgürlüklere saygı alanında en yüksek standartlara saygı duymasını beklemeyi sürdüren Avrupa Birliği, yargının bağımsızlığı ile işleyişindeki ve ifade özgürlüğü alanındaki gerilemeden endişe duyduğunu da metne yansıttı.

Avrupa Birliği´nin ifade özgürlüğü bağlamındaki tespitleri ise şöyle: ?Yazarları, gazetecileri, akademisyenleri, insan hakları savunucularını hedef alan kısıtlama ve önlemler ile medya siteleri ve sosyal medyaya yönelik sık ve orantısız yasaklar özel endişe kaynağı. Diğer önlem ve eylemlerle birlikte son derece endişe verici bu gelişmeler, hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve temel özgürlüklere saygıyı zayıflatıyor ve Türkiye´deki parlamenter demokrasiden ödün verilmesine neden oluyor.?

İdam cezasının açık şekilde reddinin, Birlik müktesebatının ve Türkiye´nin uluslararası yükümlülüklerinin temel unsurlarından olduğunu hatırlatan Avrupa Birliği, Türkiye´deki tüm terör saldırılarını kınıyor ve terörle mücadelesinde Türkiye´nin yanında olduğu mesajını veriyor. Metinde, ?Avrupa Birliği ve üye ülkelerinin terör örgütü olarak gördüğü PKK´ya yönelik eylemler meşrudur? ifadesine de yer veriliyor


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı