YAZAR IŞIL ÖZGENTÜRK´E TÜRBANLI KADINLARA HAKARET ETTİĞİ İDDİASI İLE HAPİS CEZASI
SİYASET 4.07.2019 19:28:41 927 0

YAZAR IŞIL ÖZGENTÜRK´E TÜRBANLI KADINLARA HAKARET ETTİĞİ İDDİASI İLE HAPİS CEZASI

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, bir yazısında başörtüsü takan kadınlara hakaret ettiği iddiası ile yargılandığı davada, 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk´ün, gazetedeki bir yazısında başörtüsü takan kadınlara yönelik sözleri dolayısıyla, ?halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama´ suçlamasıyla yargılanmasına devam edildi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmaya sanık Işıl Özgentürk´ün avukatı Fikret İlkiz katıldı. Davanın müdahili avukatlardan Mustafa Doğan İnal duruşmada hazır bulunurken diğer müdahiller adına ise avukatları katıldı.


Bir önceki duruşmaya katılan diğer müdahillerin sanık Özgentürk´ün yazısına dair ?paçavra´ kelimesini kullandıklarını söyleyen müdahil avukat Mustafa Doğan İnal, ?Ben bu tabirin çok saygılı bir tabir olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu yazı iğrenç bir paçavradır. Kendini aydın ve medeni bir insan olarak gören sanığın İslam´ın bütün ritüel ve değerlerine karşı, faşist, kindar ve iğrenç iftiralarının mahkemeniz nezdinde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Çünkü bu onlar için sıradanlaşmış bir ifade haline gelmiştir. Hukukun bunu korumaması, sanığın gerekli cezayı alması gerektiğini düşünüyorum? ifadelerini kullandı. 

Sanık avukatı Fikret İlkiz ise önceki duruşmadaki beyanını tekrar ettiğini söyleyerek, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi´nce verilen bir kararı emsal olarak mahkemeye sundu. 

Mahkeme heyeti, sanık Işıl Özgentürk´ü, ?halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama´ suçundan, suçun işleniş şekli ve sanığın kastını dikkate alarak 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın yeni danışmanı Mariam Kavakçı´nın sosyal medyada paylaşılan türbanlı fotoğraflarını ele alarak eleştirel bir yazı kaleme alan Cumhuriyet yazarı Işıl Özgentürk, önce Sabah, Star, Yeni Akit ve Yeni Şafak gazeteleri tarafından hedef gösterildikten sonra sosyal medya hesaplarından yayınlanan hakaretlere maruz kaldı. Özgentürk, hedef gösterilmesinin ardından savcılıkta ifadeye çağrıldı ve kısa süre sonra hakkında hapis cezası talebiyle dava açıldı.

YAZIDA NE DEMİŞTİ?

Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Işıl Özgentürk hakkında "Yeni kuşak türbanlılar" başlıklı yazısında, ?Önce şunu söylemek mümkün, türban artık bir dini sembol değil daha çok bir moda enstrümanı. Öğrencilerimden biliyorum, başlarını kapatan gencecik kızlara soruyorum: ?Neden?? Kiminin babası istemiş, kimi kendiliğinden başını kapatmış. Ama türbanın nereden geldiğini bilmiyorlar. Kuran´da yazıp yazmadığını bilmiyorlar. Onlara türbanın Sümerlere dayandığını, bu uygarlıkta zengin ailelerin ilk kızlarını fahişelik görevi yapmaları için belli bir süre tapınaklara yollamak zorunda olduğunu anlatıyor, halk karıştırmasın diye de bu kızların başını örtmesinin zorunlu kılındığını söylüyorum. İlk baş örtünme onlarda, ardından Yahudiler de bu geleneği değiştirerek almışlar ve kiliselerde yaşayan rahibelerin bu biçimde örtünmeleri herkes tarafından kabul edilmiş. Bu bilgiyi verdiğim için bana teşekkür edenler bile var,? demişti.

Heyet, sanık hakkında daha önceden verilmiş bir hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı olduğunu göz önüne alarak hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. 

İddianameden 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Özgentürk´ün yazısında, ?başörtüsü takılması eyleminin tarihte fahişelere mahsus bir davranış biçimi olduğu´ imasında bulunduğu belirtilerek, basın yoluyla ?halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama´ suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.  

 HABER MERKEZİ/İHA


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli