?YAŞANAN SIKINTILAR EKONOMİNİN DOĞAL DİNAMİKLERİNDEN DEĞİL FAİZ YÜZÜNDEN?
SİYASET 17.11.2017 14:01:01 402 0

?YAŞANAN SIKINTILAR EKONOMİNİN DOĞAL DİNAMİKLERİNDEN DEĞİL FAİZ YÜZÜNDEN?

Erdoğan, enflasyonun yükselmesinin sebebinin yüksek faiz olduğunu belirterek,?Enflasyon yok hıyarmış, yok salataymış, bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. Bunu öğreneceksiniz,? dedi

AKP Genel Merkezi´nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı´nda konuşan Cumhurbaşkanı bu konuda devlet bankalarının da çok tutucu davrandıklarını ifade etti. Erdoğan, bu işin böyle yürümeyeceğini belirterek, bunun çözüleceğini söyledi.

"Ekonomide de ciddi bir operasyon ile karşı karşıya olduğumuz aşikardır? açıklamasında bulunan Erdoğan, dövizde, faizde, uluslararası yatırımlarda, turizmde yaşanan sıkıntıların hiçbirinin ekonominin kendi doğal dinamikleri içinde ortaya çıkmadığını belirtti. ve şu görüşlere yer verdi:

 ?Belli ki bir yerlerden Türkiye´nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış. Buna rağmen üstesinden gelemeyeceğimiz bir yük ile karşı karşıya değiliz. Büyüme oranlarında çok iyi noktadayız. Yılın ilk yarısında yüzde 5´i geçtik. Üçüncü çeyrek ile birlikte yıllık bazda büyümenin yüzde 6-7 arasında bir rakamı bulması, belki de aşması bekleniyor. Hiçbir rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağını ve kurun tekrar kendi seyrine döneceğine inanıyorum. Yatırımlar konusunda hem iç hem de dış kaynaklı ciddi bir hareketlenme olduğunu biliyorum. Borsa 110 bin seviyesini zorluyor. Merkez Bankası rezervlerimiz düzenli bir şekilde yükseliyor. Bugünlerde 120 milyar doları seviyesine yaklaştık. İhracatta Ekim ayı itibariyle yıllık 154 milyar dolar seviyesini yakaladık ve yükseliş istikrarlı bir şekilde sürüyor. Tabii ki 158´i yakalamış bir ülkeyiz. 154 bizim için yeterli değil, onu ayacağız, 158´i de aşacağız. Türkiye bu noktada kararlı. Biz o ivmeyi yakaladık, şimdi onu rahat rahat aşacağız. Özellikle enerji alanında yatırımlarımızın semeresini almaya başladıkça cari açıkla da daha kolay baş edeceğimizi görüyoruz.

Faiz ve enflasyon ilişkisi konusundaki görüşümü biliyorsunuz. Faizin sebep, enflasyonun netice olduğu kanaatindeyim. Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon yok hıyarmış, yok salataymış, bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. Bunu öğreneceksiniz. Bunu bütün gelişmeler teyit ediyor. Hala bunu anlamayanlar, hala bunu batıdaki kafalarla çözmeye çalışanlar tabi ki bizi anlamazlar. Kaldı ki, batıdaki kafaların da bir kısmı zaten uygulamaları ile bizi destekliyor. Şu anda Amerika´daki faiz oranları ortada, Japonya´da, Avrupa´da ortada. Bütün bunlardaki faiz oranlarına baktığınız zaman enflasyonların de orada ne olduğunu görüyoruz. Ama gel gör ki, bizdekilere bunu hala anlatamadık. Anlamadıkları şu, faiz lobisine çalışıyorsunuz, faiz lobisi bunu düşürür mü? Tabi ki faiz lobisi bunu düşürmeyecek. Şu anda bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü. Onlar götürüyor parayı. Bizde yatırımlarda niye sıkıntımız var? Sen kalkıp da bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan yatırımlar tabi ki durur. Bunu anlatamıyoruz. Bu konuda devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk içindedir. Onun için Sayın Başbakan ile de bunu konuştuk, bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz. Bunu bir tabu haline getiremeyiz. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faizi düşürdük enflasyon tek haneye geldi. Faiz tekrar çıkmaya başladı enflasyon da çift haneliye yine gidiyor. Merkez Bankası ne diyor ?yıl sonu itibariyle şu olacak.´ Ne oldu, kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbirisi tutmuyor, tutmaz, yanlış yoldasınız. ?Merkez Bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin.´ Tamam, müdahale etmediğimiz için zaten bu noktalara geliyor, tablo ortada. 2018 yılı için mali disiplini elden bırakmayacak ancak ekonomiyi de çok fazla sıkmadan, daraltmadan, milletimize ve özellikle yatırımcılarımıza nefes aldıracak bir orta yolu bulmak zorundayız. Ülkemizi ekonomik olarak sıkıştırmak isteyenlere vereceğimiz en güzel cevap; üretimi, yatırımı, ihracatı gerçek anlamda destekleyecek bir politika uygulamak olacaktır. Bu konuda ilgili bakanlıklarımızın, kurumlarımızın şimdiden sıkı bir çalışma yapması gerekmektedir. Türkiye´ye diz çöktürmek için sabırsızlıkla bekleyenlere, her yola başvuranlara ben bir kez daha sesleniyorum, başaramayacaksınız. Milletimizi bölemeyeceksiniz, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, ezanımızı susturamayacaksınız, vatanımızı parçalayamayacaksınız, devletimizi yıkamayacaksınız, 2023 hedeflerimize ulaşmamızı engelleyemeyeceksiniz?.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false