YAPAY ZEKASI GÜÇLÜ ROBOTLAR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
GÜNDEM 18.07.2016 15:24:28 456 0

YAPAY ZEKASI GÜÇLÜ ROBOTLAR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Türkiye´deki üniversiteler arasında ilk Raspberry Pi 3 laboratuvarı,İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi´nde (BUYAMER) açıldı.

İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve İÜ BUYAMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, robotik teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmeye başladığını belirterek, ?Hayatımıza 1940´lı yılların başında girmeye başlayan robotik teknoloji, şu anda askeri alanda ve tıpta da yaygın olarak kullanılıyor. Robotlar, eğitim alanında da sıklıkla kullanılıyor. Özellikle otistik çocukların eğitiminde ve yabancı dil öğreniminde çok faydalı. Çocukların robotları sevimli bulması eğitimleri verimli bir hale dönüştürmemize yardımcı oluyor? şeklinde konuştu.

?Robotların Yapay Zekâsını Geliştireceğiz?

Yrd. Doç. Dr. Şişman, İstanbul Üniversitesi bünyesinde iki tane robotik laboratuvarı olduğunu belirterek, ?Laboratuvarlardan biri Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi´nde. Daha çok eğitimsel çalışmalar yapıyoruz. Hem robotlarla ilgili eğitim içerikleri hazırlıyoruz hem de robotik eğitiminin nasıl verileceği ile ilgili öğretmenleri yetiştiriyoruz. Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki açılan Raspberry Pi 3 Laboratuvarı´nda ise daha çok görüntü işleme ağırlıklı işler yapacağız. Robotları daha zeki hale getireceğiz, yapay zekâsını güçlendirecek gelişmeler yapacağız. Öğrencilerimize açık olacak bu laboratuvar 7/24 çalışan bir olanak sağlamış oldu? dedi. Özel sektörle yapılabilecek çalışmalara da açık olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Şişman, ?Özel sektörle iş birliğine her zaman açığız Onlara eğitim verebilir ve bu konuda projeler yapabiliriz. Bizzat özel sektördeki kurumlarla görüşerek bu projelerimizi onlarla da paylaşacağız. Özel sektörün ihtiyaçlarına göre gidersek daha gerçekçi ve elle tutulur çalışmalar gerçekleştirebileceğiz? ifadelerini kullandı.

?Gelecek Robotik Teknolojisi İle Şekilleniyor?

Geleceğin robotik ileşekillendiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şişman,?Belki ileride robotik savaşlarla karşılaşacağız. Ülke olarak da bunlara hazırlıklı olmak gerek. Robotik teknolojisinin geleceği parlak ve bu alanda yetişecek nesillere ihtiyacımız var. İstanbul Üniversitesi´nde bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Yarışları ve etkinlikleri takip ediyoruz. Robotik ile ilgili olarak bizleri bekleyen geleceğe hazır olmak için elimizden geleni yapıyoruz? sözleri konuşmasını sonlandırdı.

?Raspberry Pi Çocuklara Dağıtılma Amaçlı Üretildi?

RaspberryPi´ın kuruluşu hakkında bilgi veren BUYAMER Öğretim Görevlisi Dr. Murat Gezer,?Laboratuvarda görmüş olduğunuz bilgisayarların ilk hedefi çocuklardı. İngiltere´de Raspberry Pi düşük ücretli bilgisayarlar olarak çocuklara dağıtılma amaçlı üretildi. İlk üretim amacı bu olmasına rağmen daha sonra mühendisler, bilişim meraklıları bu küçük bilgisayarlarda birçok proje yapmaya başladılar? dedi.

Geçtiğimiz ay İngiltere´de birçok okula meteorolojik verileri toplamak için kullanmak üzere gönderilen ve çocukların özellikle meteoroloji konusunda çalışmalar yapabilmesi için RaspberryPi´lerin dağıtılmaya başlandığını söyleyen Dr. Murat Gezer, ?İstanbul Üniversitesi olarak bu gelişmelerin gerisinde kalmamak için özel sektörle bir çalışmaya girdik. Üniversitemizde şu an herkese açık 12 adet RaspberryPi´miz bulunuyor. RaspberryPi 3´ün diğerlerinde olmayan en önemli özelliği bir laptopun yapabileceği bütün her şeyi yapabilecek küçük bilgisayarlarımızın olmuş olmasıdır. Çok az bir elektrik kullanıyor yani pille bile çalıştırabileceğiniz bir bilgisayar ve günümüz teknolojilerindeki televizyonlara bağlanabiliyor? dedi.

RaspberryPi ile yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi aktaran Dr. Gezer, ?Uzaya veya atmosfer dışına göndermek ve sensörler ile verileri çekmek için kullanacağız. Onun dışında görüntüleri işlemede ve görüntü modellemesinde kullanacağız. RaspberryPi´leri birbirine bağlayarak mini süper bilgisayar haline getirmeyi planlıyoruz? ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi´nde öğrenci ve akademisyenlerin bu laboratuvara gelip araştırmalarını istediklerini de dile getiren Dr. Gezer, ?Biz burayı sadece kendi çalışmalarımız için değil, herkese açık olabilecek şekilde tasarladık. Laboratuvarımızda RaspberryPi´ler çocuklar için, onlara programlama öğretelim diye tasarlandı. Bu laboratuvar yaşayan, herkese açık bir laboratuvar olacağız? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli