Veysel Kubat: Sanata adanmış 51 yıl
KÜLTÜR SANAT 23.04.2020 10:15:00 2041 0

Veysel Kubat: Sanata adanmış 51 yıl

Veysel Kubat, “Sanat akımlarına bağlı olarak çalışmam. Özgür ve özgün çalışmak isterim ve çalışırım” (Röportaj: Vahit Şahin)

RÖPORTAJ: VAHİT ŞAHİN

Hayatının yarım asrından fazlasını resim sanatına adayan ve geçen yıl, 2019 Kasım ayının 10’nunda sanatının 50.yılında Adana Kültür ve Sanat Derneğinin katkılarıyla kişisel sergisini açan Adanalı Veysel Kubat ile sanat üzerine söyleşi yaptık.

Adana Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkanı olan Veysel Kubat’a sorduğumuz sorular ile verdiği yanıtlar şöyle:

YENİ ADANA - Sayın Hocam, sanat yaşamınızı 51. Yılındasınız. Sanatsal faaliyetlerinize geçmeden önce bira kendinizden bahseder misiniz? Veysel Kubat kimdir?

VEYSEL KUBAT - Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Zeamet köyünde doğdum. İlköğretimi 5. Sınıfa kadar köyde okudum. Adana’ya ailece göç ettik. 1967-68 öğretim yılında Adana Erkek Lisesinden mezun oldum. 1968 yılında İ.Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin(Mimar Sinan)sınavını kazandım. Zeki Faik İzer, Özdemir Altan ve Güngör Taner hocalarımdan eğitim aldım. Beş yıl eğitim sürecinde Kenan Yontuç’dan modlaj, Sabri Berkel hocadan gravür eğitimi aldım. 1973 Haziran dönemi mezun oldum. 1974 Şubat ayında öğretmenliğe başladım. 1974 Şubat ayında Bölge Müzesinde sergi açtım. Dört kişisel, yirmibeş karma sergi açtım. 1976 yılında askerlik görevimi yaptım. 1977 Şubat ayında evlendim. Bir kızım, bir oğlum var. Üç tane torun var.

YENİ ADANA -Özgeçmişiniz anlatırken sanata da girmiş olduk. Peki Hocam, sanat anlayışınız nedir?

VEYSEL KUBAT - Sanat anlayışım; soysal içerikli konuları renk ve biçimleri modern anlayışla yorumlarım. Konum çoğunlukla figüratiftir her şey insanla vardır. Manzara venatürmort da çalışırım.

YENİ ADANA - Bugüne kadar sayısızca eser ortaya çıkardınız. En çok beğendiğiniz ya da sizi en çok etkileyen eseriniz hangisi?

VEYSEL KUBAT- Beni en çok etkileyen tablom KORUNMA adlı tablomdur. Bu eserimde İkinci Dünya harbi, gaz odaları, Çernobil, Halepçe olayı, Saddam’ın gaz bombası atma tehdidi, motorlu taşıtların egzozdan çıkardıkları, yanan sobaların havayı kirletmesi var ve insanlar kirlilikten korunmak için çeşitli maske takıyorlar.

SANAT MAGAZİN- Sürrealizm (Gerçeküstücülük), Ekspresyonizm (Dışavurumculuk), Dadaizm., Fütürizm (Gelecekçilik), Konstrüktivizm (Yapısalcılık), Kübizm,Pop Art ve Minimalizm gibi sanat akımlarından etkilenen sanatçılarımız var. Siz hangi sanat akımına bağlısınız?

VEYSEL KUBAT - Sanat akımlarına bağlı olarak çalışmam. Özgür ve özgün çalışmak isterim ve çalışırım. Sanat anlayışım; soysal içerikli konuları renk ve biçimleri modern anlayışla yorumlarım. Konum çoğunlukla figüratiftir, her şey insanla vardır. Manzara venatürmort da çalışırım.

 

 

 

 

 

YENİ ADANA - Hocam siz sadece sanatçı değil aynı zamanda sanatçılara önderlik eden sivil toplu kuruluşlarında da görev yapıyorsunuz. Bunlar hangi kurumlar?

VEYSEL KUBAT- Halen Adana Çukurova Güzel Sanatlar Derneği Başkanıyım. Adana Kültür ve Sanat Derneği’ne üyeyim. Ayrıca kendime ait KUBAT SANATEVİ var. A.Ç.G.S.Derneği olarak her yıl bir veya iki sergi açıyoruz. Her ayın belli bir gününde sanat konulu söyleşi yaparız. ASKEF Federasyonun etkinliklerine sadece bizim dernek katılabilir. Yine Kubat Sanatevi’nde çalışanlarla geleneksel dönem sonu sergimiz olur. 2019 Kasım ayının 10’nunda sanatımın 50.yılı kişisel sergimi açtım.

YENİ ADANA -Değerli hocam, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli