“VATANDAŞ FATURALARINI SOĞANLA, SARIMSAKLA, DOMATES İLE ÖDEMİYOR!”
EKONOMİ 3.07.2020 13:50:00 603 0

“VATANDAŞ FATURALARINI SOĞANLA, SARIMSAKLA, DOMATES İLE ÖDEMİYOR!”

BASK Genel Başkanı Bayram Zengin Haziran 2020 dönemi enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında; memur ve emeklilerinin 2020 yılının ikinci ayında ısmarlama enflasyona rağmen % 1.75 alacağının doğduğunu açıkladı.

 “TÜİK tarafından açıklanan ve inandırıcı bulmadığımız rakamlara göre, Haziran ayında enflasyon (TÜFE)  % 1,13 artmıştır. 2020 yılının ilk altı ayındaki kümülatif artış miktarı ise % 5,75 olmuştur.

Böylece Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından Ocak ayında memurlara reva görülen % 4’lük sadaka  miktarı artışın tamamı erimiş, memur ve emeklileri % 1,75 alacaklı hale gelmiştir. Bu durumda Hakem Kurulu kararı gereği memur ve emeklilerinin maaş ve aylıklarına Temmuz ayında yapılacak artış,  % 1.75’llik enflasyon farkı ile birlikte % 5.75 olacaktır," diyen Zengin şu görüşleri paylaştı:

ENFLASYON 2020’NİN İLK ALTI AYINDA % 5.75,  MUTFAK ENFLASYONU % 10.41.

TÜİK rakamları incelendiğinde, Ocak ayında, harcama gurubu ağırlığı %  23.29’dan %  22.77’ye düşürülen gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyonun Haziran ayında % 1.60 oranına düşürülmesine rağmen, Aralık ayına göre bu harcama gurubundaki artış miktarı (Ocak-Haziran) ise % 10.41’dir.

Enflasyona ayar çekmek için ağırlığı düşürülse bile, memur ve emeklileri ile asgari ücretlilerin, aylıklarının % 35’i ile %50’si arasındaki miktarı sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için gıda harcamalarına ayırmak zorunda oldukları düşünüldüğünde durumun vahameti ortaya çıkmaktadır.

TÜİK RAKAMLARA İŞKENCE EDİYOR

TÜİK verileri inandırıcı değildir, piyasa gerçekleri ve önceki açıklamaları ile örtüşmemektedir.

Nitekim, 6 Mayıs 2020 tarihinde TÜİK tarafından açıklanan “İstatistiklerle Aile: 2020” bülteninde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı % 23.7 ile konut ve kira harcamalarına, %20,3’ünün gıda ve alkolsüz içeceklere , % 18,3’ünün ise ulaştırma harcamalarına ait olduğunu açıklaması ile Haziran ayı enflasyon açıklamasında belirtilen harcama kalemlerinin oranları örtüşmemekte, birbirini tekzip etmektedir.

Nisan ayında yapılan bir kamuoyu araştırmasında ise; vatandaşların % 24’ünün temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını, % 48.6’sının ise sadece barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılayabildiğinin tespit edilmesi vatandaşların içinde bulunduğu durumu açıklamak için yeterlidir.

Aynı açıklamada tüm ihtiyaçlarını karşılayabilenlerin oranının % 26 olması manidardır. O % 26 içinde bir tek memur ve memur emeklisi bulunmamaktadır.

Belirtelim ki, nüfusumuzun en yüksek gelire sahip % 20’lik gurubu, toplam mili gelirin % 46,7’sine sahiptir. Memur ve emeklilerinden bu mutlu azınlığın içinde bir tek kişi yoktur.

En düşük gelire sahip % 20’lik gurubun payı ise % 6.1’dir. Bu rakamlar sosyal devletin iflas ettiğini göstermektedir.

TÜİK’TEN VATANDAŞA “DOMATES + PATATES + KABAK DİYETİ”Mİ?

TÜİK’in açıklamasına göre 12 harcama grubundan sadece “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda düşüş görülmektedir. Gıda harcamaları grubunda ise en fazla düşüş gösteren kalemler sarımsak, domates, patates, kuru soğan, yumurta, muz, çilek ve salatalık şeklinde sıralanmaktadır.

TÜİK enflasyonu yine vejetaryen moduna bağlamıştır. 83 milyon vatandaşın vejetaryen beslendiğini sanmaktadır. TÜİK’in 83 milyon vatandaşı “domates + patates + kabak diyeti”ne mahkum etmesi saygısızlıktır.

Memur ve emeklisi ve asgari ücretli kirasını sarımsak, elektriğini domates, su makbuzunu patates, ulaştırma harcamasını muz ve giyim kuşam harcamasını salatalık ile ödememektedir.

MART AYI KİRA ARTIŞ MİKTARI % 11.88

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Mart ayında kira kontratını yenileyecek olanlar, kiralarını % 11.88 oranında artıracaklar.

Kirada oturan memur ve emeklileri bir yandan enflasyon, bir yandan kira artışları ile boğuşmaya devam edecek.

İstatistik oyunları Hazine ve Maliye Bakanlığını rahatlatıyor olabilir ama memur ve emeklinin, dar gelirlinin cebinin boşalmasını önleyemiyor.

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN HAZİRAN AYI KAYIPLARI NE KADAR?

Memur ve emeklilerinin aylıklarına, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu marifetiyle 2020 Ocak ayında yapılan ve Temmuz ayına kadar geçerli olan artış  % 4 idi.  Haziran enflasyon oranı ile bu miktarın tamamı erimiş, % 1.75 alacak doğmuştur.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu