VARLIK FONU YANDAŞLARI KURTARMA FONU OLMAMALI
SİYASET 13.05.2020 15:25:00 458 0

VARLIK FONU YANDAŞLARI KURTARMA FONU OLMAMALI

İYİ Parti Adana Milletvekili M. Metanet ÇULHAOĞLU ; “Milletimizin verdiği vergilerle kurulan, ülkemizin büyük kuruluşlarını bünyesinde barındıran Türkiye Varlık Fonu Yandaşları Kurtarma Fonu Olmamalıdır”.

Çulhaoğlu yaptığı basın açıklamasında; Şu anda başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başkanvekilliğini damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı Türkiye Varlık Fonu, Devletimizin gelir getirici en önemli kurumları ve Cumhuriyetimizin kazanımları olan, Türk Telekom, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Türksat, PTT, BOTAŞ, ETİ Maden, Türk Hava Yolları gibi dev kuruluşları bünyesinde bulundurmaktadır. 26 Ağustos 2016 tarihinde bir torba kanun ile kurulan Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi kurulurken amacı, projelere kamu borcunu arttırmadan finansman sağlamak, sermaye piyasalarının büyüme ve derinleşmesini hızlandırmak, bankacılık sisteminin finans sektöründeki hakim rolünü azaltmak, ekonomik dalgalanma dönemlerinde piyasalarda istikrarı sağlayıcı bir rol üstlenmesi için kurulmuştu.

Kaynak yaratmak üzere kurulmuş olan Türkiye Varlık Fonu bırakın kaynak üretmeyi, sadece 2017 yılında 37 milyar TL olan borcunu 2018’de 75 milyar 404 milyon TL’ye yükseltmiştir.

Ayrıca, Türkiye Varlık Fonu, 2018’de tam 641 milyar TL’lik avans ve kredi kullandırdı. Bunun 500 milyar TL’si kişilere verilen kredilerden oluştu. Bu borçların kimlere verildiği ise hiçbir raporda yer almadığı gibi, bizim milletimiz adına milletvekili olarak sorduğumuzda da hiçbir cevap verilmedi.

İyi Parti Türkiye’nin ihtiyacının üretimi artırıcı projeler olduğunu, İşsizlik sorununa çarenin, üretime yönelik istihdam artırıcı büyük fabrika yatırımları yapmakla mümkün olacağını söylerken; Sayın Cumhurbaşkanının meydanlarda övünerek hazineden beş kuruş para harcamadan çok büyük yatırımlar yaptık, bizim dışımızdakiler bunu akıllarının ucundan bile geçiremezler dediği paralar işte bu fondan karşılanmıştır. Bu fon dolar karşılığı yaptırılan geçiş garantili otoyollar ve hasta garantili hastaneleri fonlamıştır. Bu Fon kurulurken kuruluş gerekçesinde kaynakların nerelerde kullanılacağının çok net yazılmamış olmasındaki sebep ise Sayıştay denetiminden kaçmak, kanunların arkasından dolaşmaktır. Bildiğiniz üzere Merkezi Bütçe Meclis ve Sayıştay denetimine tabiidir. Merkezi bütçede bazı konular hükümetin elini kolunu bağladığı için, İktidarın Merkezi Bütçeden bu büyük harcamaları yapması bütçe açığını yükseltecek, bütçe açığı yüksek göründüğü için özellikle yabancı yatırımcılar bütçe açığı yüksek olan ülkeye gelmeyecekler. Hazine kasasının tamtakır olması nedeniyle kimseye hesap vermeden, bu kamu varlıklarının nakitlerini, hisse senetlerini kullanmaktan başka çare bulamadılar.

Varlık Fonu’nun, Savunma Sanayiini Destekleme Fonu’nun elindeki dövizleri üç aylığına kullanma fırsatını da elde ettiğinden bahisle bu dövizlerle piyasaya girecekler, piyasayı düzenlemeye çalışacaklar. Mesela döviz varlıkları varsa döviz satarak dövizin yükselmesini önlemeye çalışacak olmaları, ya da nakit sıkıntısı olan şirketlere fon ortak olacak. Buna en çarpıcı örnek, Basında gündeme taşınan Ziraat Finans Grubu'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığının ekonomik olarak zor günler geçiren yandaş Simit Sarayı'nın %51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunması oldu. Bu girişimin duyulmasından sonra muhalefet partileri ve vatandaşlarımızdan gelen tepkiler sonucu bu işlem gerçekleştirilememiştir.

Kamu bankaları olsun, diğer kamu kuruluşları olsun, bütün nakdi ve gayri nakdi varlıkları milletimizin ortak mülküdür. Milletimizin verdiği vergilerle üretilmiştir ve çoğaltılmıştır. Kamuya ait olan nakdi ve gayri nakdi varlıklar, kamunun denetimi ve rızası dışında doğrudan doğruya yandaşlara kullandırılması, kimseye hesap verilmeyecek olması kanunsuzdur, hukuksuzdur.

İktidarın bu fonu 83 milyon vatandaşımızın zor günleri için değil, belli kişi ve şirketlerin hizmetine sunmak, ekonomiyi iyi göstermek için kurduğu buradan daha iyi anlaşılmaktadır. Simit sarayı örneğinden yola çıkarak milletimizin verdiği vergilere sahip çıkması ve hazine kaynaklarımızın halkımız lehine kullanılması için mücadele etmesi takdire şayan bir olaydır. Milletimiz iktidar mensubu siyasetçilerin söylemleri ile yaptıkları işleri artık takip ettiklerini, varlık fonunun işsizliğe çare olacak üretime yönelik yatırımlara destek vermesini talep etmektedir. dedi.(Fİ)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false