Vali Demirtaş Anavarza Antik Kenti´nde
27.12.2017 10:20:31 353 0

Vali Demirtaş Anavarza Antik Kenti´nde

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, ek ödenek aktarılarak antik kentteki stadyum ve amfi tiyatro alanlarının da kazı çalışmalarına dahil edilmesi için planlama yapılması gerektiğini belirtti

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve beraberindeki heyet Adana´nın Kozan İlçesi sınırları içerisinde yer alan tarihi antik şehir Anavarza Antik Kenti´ni gezerek kazı çalışması ve kazı sonrası ortaya çıkan eserler ile antik kent hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

Vali Demirtaş Anavarza Antik Kenti ve yapılan kazı çalışmaları hakkında Vali Yardımcısı Murat Üzülmez ile kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen´den bilgi aldı.
Vali Demirtaş´a tarihi antik kent hakkında sunum yapan Gülşen, ?Anavarza Antik Kenti sadece Adana´nın değil Türkiye´nin en büyük antik kentidir. Bu kentteki bu kazı çalışmalarının devam etmesiyle birlikte Adana´nın tarihi ve turizminin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kentteki ortaya çıkartılan kentin giriş kapısının Anadolu´daki en görkemli kapılardan birisidir. Bu kapının içinde sütunlar ve heykeller bulunmaktadır ve bu kapıdan da tüm Dünyanın en geniş ve büyük caddesine çıkılmaktadır. Yani dünyadaki en geniş ve en uzun antik cadde ve aynı zamanda dünyadaki ilk duble cadde burada bulunmaktadır. Tarihi caddemiz 34 metre genişlikte ve 2700 metre uzunluğundadır. Bu antik kentte en az 2500 adet anıtsal sütun dikildiği bilinmektedir. Bizimde amacımız bu kentin kazılarla birlikte bu sütunların orjinallerini bulup bu sütunları ayağa kaldırmak ve restore etmek istiyoruz. Bunun neticesinde bu dünyanın en büyük geniş duble caddesini ortay çıkartıp hem Anadolu tarihine hem de turizm açısından bunların değerlendirmesini planlıyoruz? dedi.
Önümüzdeki günlerde Anavarza Antik Kenti sur kalıntıları restorasyon faaliyetlerinin başlayacağını belirterek, "Bunlar önemli sur kalıntıları. Bu surların uzunluğu 1500 metre. Yani burası 20 tane burçlu bir kale. 1500 metre uzunlukta tüm anıtsal görkemli bir kale. Tüm Çukurova´dan bu kale rahatlıkla gözükebiliyor. Burası merkezi bir kale. Dolayısıyla bu merkezi kalenin de restorasyon faaliyetleri ile bu kalemizde restore edilecek ve Anadolu´nun en görkemli kalelerinden birisi de ayağa kaldırılacak, dolayısıyla Anadolu tarihi ve turizmi için bu kale de önemli bir yer teşkil edecek. Yapmış olduğumuz çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde kazı çalışmalarımız devam etmektedir? şeklinde konuştu.
Kazı çalışmaları ve antik kent hakkında Adana Valisi Mahmut Demirtaş´a bilgi veren Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Duygu Saban, ?Unesco geçici miras listesinde olan Anavarza´yı asil listeye nasıl aldırabiliriz bunun için mücadele veriyoruz. 71 tane kültür mirasımız var ve her yıl bir veya iki tane yerimiz aday gösteriliyor. Çok ciddi kurullar tarafından denetleniyor. Anavarza´yı asil listeye almak istiyorsak birincisi yönetim planımızı çok iyi hazırlamamız lazım. İkincisi bizimle aynı listede olan rakibimiz Asus Antik Kenti var. Asus Antik kenti ile kendimizi karşılaştırıp ondan daha üstün niteliklerimiz olduğunu ispat edersek devletimiz Unesco Dünya Miras Listesi ne Anavarza yı göstersin? dedi.
Adana Valisi Mahmut Mahmut Demirtaş iseAnavarza Antik Kenti´nin bir saatlik bir zaman diliminde gezilemeyecek kadar büyük olduğunu kaydetti. Vali Demirtaş yapılan kazı çalışmalarını yerinde bulduğunu, üç yıllık zaman dilimi içerisinde buradaki kazılarda büyük işler yapıldığını, hatta yeni alanlarda da ek ödenekler aktarmak suretiyle kentin içinde bulunan stadyum ve amfi tiyatro alanlarının da kazı çalışmalarının genişletilmesi için planlamanın yapılması gerektiğini kaydetti.
Vali Demirtaş en kısa zamanda tekrar yerinde görmek üzere Anavarza Antik Kenti´ni ek ödeme yapmak amacıyla tekrar ziyaret edeceğini kaydetti. Gezi sonunda Anavarza Mahallesi sakinleri tarafından Vali Demirtaş´a sıkma ve ayran ikram edildi. İlk defa Anavarza Antik Kenti´ni ziyaret eden Vali Mahmut Demirtaş ise kendisine gösterilen ilgi ve alakadan dolayı bölge halkına da teşekkür etti.(Fİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı