UNICEF:
DÜNYA 15.04.2020 20:41:00 578 0

UNICEF: "COVID-19 salgını nedeniyle çocuklar çevrimiçi ortamda daha fazla riskle karşı karşıya"

Yeni yayınlanan teknik bilgi notu; hükümetlerin, bilgi ve iletişim teknolojisi şirketlerinin, eğitimcilerin ve ailelerin salgın nedeniyle evden çıkamayan çocukları internetteki tehlikelerden korumalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Bugün, UNICEF ve paydaşları; COVID-19 salgını sırasında evde tutulan çocukların, çevrimiçi ortamda giderek daha çok vakit geçirmesi nedeniyle, çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalma riskinin arttığını ifade etti.

Şiddete Son Küresel Ortaklığı Yönetici Direktörü Dr. Howard Taylor: “Koronavirüs salgını, ekran karşısında geçirilen sürede çok büyük, daha önce benzeri görülmemiş bir artışa yol açtı. Okulların kapatılması ve alınan sıkı tedbirler nedeniyle, aileler; çocukların öğrenmesini, eğlenmesini ve dış dünyaya ile iletişimde kalması için teknolojiye ve dijital çözümlere daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte, bazı çocuklar, çevrimiçi ortamda kendilerini tehlikelerden korumak için gereken bilgilere, becerilere ve kaynaklara sahip olmayabilir.” 

Dünya çapında 1,5 milyarı aşkın çocuk ve genç, okulların kapatılmasından etkilendi. Bu öğrencilerin çoğu, internette sosyalleşmenin yanı sıra, artık ders de alıyorlar. Sanal platformlarda daha fazla zaman geçirmeleri nedeniyle, çocuklar, COVID-19 salgınını bir fırsat olarak gören kötü niyetli kişilerin cinsel sömürüsü ve çocukları kandırmaya yönelik eylemleri karşısında daha savunmasız kalabilirler. Yüz yüze iletişim kurulamaması, müstehcen içerikli fotoğraf paylaşımı gibi risklerin artmasına yol açabilir. Sanal ortamda geçirilen sürenin artması, çocukların, zararlı ve şiddet barındıran içeriğe erişme veya siber zorbalığa maruz kalma riskini de arttırabilir. 

UNICEF; Çocuklara Yönelik Şiddete Son Küresel Ortaklığı, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), WePROTECT Küresel İttifakı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Dünya Çocukluk Vakfı  (World Childhood Foundation USA) ile birlikte teknik bir bilgi notu yayınladı. Bu bilgi notunda hükümetler, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, eğitimciler ve aileleri dikkatli olmaya, olası riskleri azaltmak için acil önlemler almaya ve COVID-19 salgını sırasında çocukların çevrimiçi deneyimlerinin güvenli ve olumlu olmasını sağlamaya davet ediliyor. 

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: "COVID-19 salgını nedeniyle, milyonlarca çocuğun hayatı; geçici olarak, evleri ve ekranları arasına sıkıştı. Değişen dünyada yollarını bulabilmeleri için çocuklara yardımcı olmalıyız. Çocukların ve gençlerin sanal ortamda güvende olmasını sağlamak için hükümetleri, özel sektörü, aileleri ve eğitimcileri hep birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Bunun için ailelere ve eğitimcilere, çocuklarına interneti güvenli bir şekilde kullanmayı öğretmelerine yardımcı olacak yeni araçlar ve gelişmiş güvenlik özellikleri sunulması gerekiyor." 

COVID-19 sırasında, çocukların çevrimiçi ortamda karşılaşabileceği riskleri azaltmak için ilk etapta önerilen bazı tedbirler: 

Hükümetler tarafından alınabilecek tedbirler: Salgın boyunca çocukları korumaya yönelik hizmetlerin erişilebilir ve aktif kalması desteklenmelidir. Artan çevrimiçi riskler de dâhil olmak üzere,  COVID-19 salgınının çocuklar üzerindeki olası olumsuz etkileri hakkında sağlık, eğitim ve sosyal hizmet çalışanlarına eğitim verilmelidir. Çocukların çevrimiçi güvenliği konusunda farkındalık faaliyetleri ve eğitim çalışmaları hızlandırılmalıdır. Sosyal hizmet sağlayıcılarının, okulların, ailelerin ve çocukların yerel bildirim mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olması, yerel destek hatları ve diğer yardım hatları tarafından desteklenmesi sağlanmalıdır. 

Sosyal ağ platformları da dâhil olmak üzere bilgi teknolojisi sektörü tarafından alınabilecek tedbirler: Başta sanal öğrenme araçları olmak üzere, çevrimiçi platformlarda güvenlik önlemleri arttırılmalıdır. Eğitimcilerin, ailelerin ve çocukların bu güvenlik önlemlerine kolaylıkla erişmesi sağlanmalıdır. Çocukların güvenliğiyle ilgili yardım hatları ve yönlendirme hizmetleri teşvik edilmeli ve bunların kullanımı kolaylaştırılmalıdır. Çocuk haklarıyla uyumlu, teknolojinin doğru kullanımını teşvik eden, standart politikalar geliştirilmelidir. Yenilikler gerçekleştirilirken bunlara paralel olarak gerekli koruma tedbirleri alınmalıdır. Düşük gelirli hanelere mensup dezavantajlı çocukların internete erişimini arttırmak için çalışmalar yapılmalıdır. 

Okullar tarafından alınabilecek tedbirler: Evde eğitim alan çocuklar için mevcut koruma politikaları, değişen şartları yansıtacak şekilde güncelleştirilmelidir. Çevrimiçi ortamda olumlu davranışlar teşvik edilmeli ve izlenmelidir. Çocukların okul temelli danışmanlık hizmetlerine sürekli erişimleri sağlanmalıdır. 

Aileler tarafından alınabilecek tedbirler: Çocukların cihazlarının en yeni yazılım güncellemelerine ve virüs koruma programlarına sahip olması sağlanmalıdır. Aileler; çocukların çevrimiçi olarak nasıl ve kiminle iletişim kurdukları konusunda çocuklarıyla konuşabilmelidir. Çocukların interneti nasıl, ne zaman ve nerede kullanılabilecekleri konusunda çocuklarıyla birlikte kurallar belirlemelidir. Çocukların çevrimiçi faaliyetleri ile bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek stres belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır. Okullarının bu konudaki politikaları ve yerel bildirim mekanizmaları hakkında bilgi sahip olmalıdır. Destek ve yardım hattı numaralarına erişebilmelidir.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli