ULUSLARARASI ÖZEL ATIK ZİRVESİ
GÜNDEM 19.04.2016 11:04:44 293 0

ULUSLARARASI ÖZEL ATIK ZİRVESİ

Uluslararası Özel Atık Zirvesi, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bilim insanları ve çevre aktivistlerinin katılımıyla başladı.

İkinci kez düzenlenen zirveye katılan Sanatçı ve Uzman Ekolog Ediz Hun, insan nüfusu arttıkça problemlerin de arttığına dikkat çekerek, kaynakların gelecek nesillerin imkanlarını hedef alarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
?Elektronik Atıklar´ konusunun işlendiği zirvenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 21. yüzyılın en büyük değerlerinden birinin çevre koruma şuuru olduğuna dikkat çekti. Dünyanın en büyük sorunlarından birinin atık olduğunu kaydeden Başkan Sözlü, ?Yaşadığımız çevre, dünyanın bize sunduğu nimetlerle yaşıyor olmamızın anlamını daha iyi idrak etmemize vesile olacaktır. Bugün bizden öncekilerin bıraktıklarıyla, emanet ettikleriyle yaşıyoruz. Bizde gelecek nesillere, yaşanabilir bir dünya, çevre kullanılabilir bir tabiat bırakmak durumundayız. Ülkemiz dünyada sorumluluklarını yerine getirme noktasında hassas en kolektif çalışma ortamına uyan ülkeler içindedir. Bugün yaşadığımız şehir merkezinde 1 milyon 600 bin nüfus var ve atıkları arıtılıyor. Katı atıkları elektriğe çevriliyor, kanalizasyon atıkları ise sıvı atık tesislerinde tabiatla uyumlu hale getirilerek tabiata salınıyor. Gerek ülkemiz, gerek Adana, eksiklerini tamamlanma noktasında gayret gösteriyor. Belki dünyanın en iyisi değiliz ama iyilerin ortasında olduğu noktasında da ülkemizin hakkını yememek lazım? şeklinde konuştu.
BM Çevre Programı Eski Direktörü, Klima 2020 CEO´su Svein Tveitdal da nesilleri ve evreni kurtarmak ve sonraki nesillere güvenli bir evren bırakmak için çok az vakit kaldığını vurgulayarak şu bilgileri aktardı:
?Son yıllarda özellikle atmosferdeki karbondioksit çok ciddi artıyor ve son 15 yılda gözlemlenen küresel iklim 3- 5 derece daha fazla ısınmıştır. Deniz seviyesi 40- 60 metre yükseldiğini gördük. Küresel ısınma maalesef giderek şiddetlenmekte. Paris´te geçen aralık ayında dünyadaki neredeyse tüm ülkeler Türkiye´de dahil olmak üzere küresel ısınmanın önüne geçebilmek için her yıl devam eden sıcaklık artışını 1.5 santigrat derecede tutma mutabakatına vardılar. Ülkelerin mutabakata vardığı bu taahhütler maalesef iklim değişikliğinin tehlikeli çıktılarını bertaraf etmiyor. Özellikle Paris´teki toplantıda 2030 yılına kadar emisyonların artacağı dile getirilmekteydi. Bu şekilde artarsa açıkçası 20 yıl içerisinde küresel ısınmayı 2 derecelerde tutmak mümkün olmayacak. Bu muazzam hedefleri gerçekleştirmek için tüm kömür petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 70- 80´inin yeryüzünde çıkartılmaması ve yenilenebilir enerji alternatiflerinin artırılması gerekiyor. Yeşil enerjiye geçiş, pozitif sonuçları getirecektir. Daha az kirlenme ve milyonlarca kişiye istihdam sağlayacaktır. Türkiye´nin güneş enerjisi ve hidro konusunda iyi projeler yürüttüğünü dile getirmem gerekir. Mevcut gelişmelerle birlikte söz konusu enerjilerin kömür kadar etkin hale geleceğini düşünüyorum.?
Sanatçı ve Uzman Ekolog Ediz Hun ise insanoğlunun kaynakları gelecek nesillerin imkanlarını hedef alarak değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaparak, ?Günümüzde çevre, yaşamın ve üretimin hem önemli kaynağını ve sınırını teşkil ediyorlar. İstanbul´dan örnekler vereceğim. Dünyanın 4´üncü büyük metropolü. 20 milyon sadece İstanbul´da nüfus var. Bir insandan acaba günde kaç litre atık çıkıyor? Kişinin yaşına, yeme içme alışkanlıklarına kilosu bu değişse de 4 ile 7 litre arası. Katık ve likit atık çıkarmak zorundayız. 5 litre alıyoruz, ortalama 20 milyonla çarpıyoruz. İstanbul´da 100 milyon litre atık. Yani insan nüfusu arttıkça problemler de artıyor? şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ediz Hun ve Svein Tveitdal´e plaket verdi.
2 gün sürecek zirvenin ilk oturumunda, ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer´in moderatörlüğünde, TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü´nden Uzman Araştırmacı Volkan Pelitli, TÜBİSAD´dan Selen Tanner, HP Bilgisayar Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu, Boğaziçi Üniversitesi´nden Doç. Dr. Nilgün Cılız, Akademi Çevre´den Ezgi Şahin ve Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Atık ve Geri Dönüşüm Şube Müdürü Çağrı Ün´ün katılımıyla, ´Türkiye ve Dünyadaki Elektrikli ve Elektronik Atık Uygulamaları´ adlı panel gerçekleştirildi.
2. Uluslararası Özel Atık Zirvesi´nin açılışına Çevre Eski Bakanları Işılay Saygın, İmren Aykut ve Fevzi Aytekin, EMBA Enerji CEO´su Mete Bülgün ve çok sayıda bilim insanı ile çevre aktivisti katıldı.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli