YAŞAM 3.05.2018 10:37:10 680 0

"ÜLKEMİZİN KARANLIK GÜNLERİNDE YİTİRDİĞİMİZ ÜSTATLARIMIZ YOLUMUZU AYDINLATIYOR"

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, "Maraş katliamının" müdahil avukatlarından dönemin CHP Adana İl Başkanı Av. Ahmet Albay, Av. Ceyhun Can ve Av. Halil Sıtkı Güllüoğlu´nu andı.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. "Ülkemizin geçmişinde karanlıkta kalmış bir gerici-faşist kalkışmanın adı ´´MARAŞ KATLİAMI´´ . 19- 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş´ta yaşayan alevi kökenli yurttaşlarımıza karşı evlerinin kapıları işaretlenerek yedi gün süren saldırılarda toplam 150 insanımız ölmüş, 176 yurttaşımız da yaralanmış 200 den fazla ev tahrip edilmiş ve 100 den fazla işyeri talan edilmiştir.

Gerici - faşist odaklarca gerçekleştirilen bu katliamdan sorumlu 804 kişi daha sonra yargılanmış, ancak 1991 yılında son sanık da dahil olmak üzere tüm sanıklar serbest kalmıştır. Malesef bu sanıklardan bazıları daha sonra milletvekili dahi oldular. Oysa bu davada anlatılması gereken başka bir öykü daha var aslında.

DAVANIN ÜÇ AVUKATI ÖLDÜRÜLDÜ

Adana Adliyesinde görülmekte olan Maraş Katliamı davasına giren üç avukattan biriydi, Av. Ahmet Albay. Maraş katliamının müdahil avukatları Av. Ceyhun Can 10 Eylül 1979´da, Av. Halil Sıtkı Güllüoğlu 3 Şubat 1980 ve Av. Ahmet Albay 3 Mayıs 1980´de gerici güçler tarafından öldürüldüler.

Av. Ahmet Albay aynı zamanda CHP Adana İl Başkanı görevini yürütmekle birlikte, kendisinden kısa süre önce katledilen dönemin Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul´un ailesinin de avukatlığını yapmaktaydı.

AV.AHMET ALBAY

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Avukat Ahmet Albay, davanın müdahil avukatlarındandı. Bürosunda çıktığında tam otomobiline binecekken arkasından kurşunlandı ve ağır yaralandı. Ankara´ya getirildi. Bir ay kadar yaşam mücadelesi verdi. Öldüğünde 33 yaşındaydı. Katili Muhsin Kehya müebbet hapis cezası aldı. Ancak 2012´de 3´üncü Yargı Paketi kapsamında serbest bırakıldı.

AV.CEYHUN CAN

1940´da Adana´nın Kozan ilçesinde doğdu. 1960 Yılında Adana Erkek Lisesini bitirdikten sonra askere gitti. Dönüşte İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nde yüksek öğrenimini tamamladı. Türkiye İşçi Partisi´nin 1972 sonrası kurucularındandır. Ayrıca TİP´in Adana İl Başkanlığını yaptı. Maraş katliamı davasının müdahil avukatları arasında yer aldı. 10 Eylül 1979´da yazıhanesinde öldürüldü.

AV.HALİL SITKI GÜLLÜOĞLU

Halil Sıtkı Güllüoğlu´nun öldürülmesi davası 12 Eylül 1980´den sonra MHP ana davasıyla birlikte açıldı. Dava Ankara 1 No´lu Sıkıyönetim Mahkemesi´nde görüldü. Sonra Adana olayları davadan ayrılarak ayrı bir dava olarak görüldü ve sonuçlandı. Olayın failleri ceza aldı.

EMNİYET MÜDÜRÜ CEVAT YURDAKUL DA KATLEDİLDİ.

12 Eylül öncesi, Adana ´ya, hükümet tarafından henüz 36 yaşında olmasına rağmen Emniyet Müdürü olarak atanan Cevat Yurdakul Adana´da sanat okulu öğrencisi olan Muhsin Kehya´nın da aralarında bulunduğu grup tarafından aracı taranarak 28 Eylül 1979 sabahı öldürüldü. Kehya, CHP Adana İl Başkanı Avukat Ahmet Albay ile CHP Kayseri İl Başkanı Avukat Mustafa Kulkuloğlu´nun öldürülmesi olaylarına da karıştığı gerekçesiyle mahkum oldu.

Türkiye tarihine kara günler olarak geçen bu katliamlar resmi kayıtlara göre halen aydınlatılmamış, olayı planlayanlar ve azmettiriciler tespit edilememiş bir olay gibi görülse de, nedenler de, failler de bu ülkenin aydınları ve ilericileri tarafından çok iyi bilinmektedir. İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı günlerde herkesin tarihimizde yaşanan bu üzücü olaylardan ve katliamlardan alınacak çok dersleri olduğuna inanıyorum. Toplumun ve yurttaşın ayrıştırıldığı ve kutuplaştırıldığı bir dönemde yaşanan bu vahim tablonun ve karanlık günlerin bir daha yaşanmamasını diliyorum. Özellikle bu karanlık günlerde toplumun aydınlığa ulaşması ve sorumluların hak ettikleri cezayı almaları mücadelesi verirken katledilen değerli üstatlarımız Av. Ahmet Albay, Av. Ceyhun Can ve Av. Halil Sıtkı Güllüoğlu´nu her zaman yüreğimizde yaşatacağız. Bu karanlık günlerinde yitirdiğimiz tüm insanları da saygıyla ve rahmetle anıyorum. Kişilikleriyle topluma örnek olan değerli üstatlarımız her zaman bizlerin yolunu bir fener gibi aydınlatıyor. Ruhları şad olsun."(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli