GÜNDEM 18.04.2018 12:19:44 246 0

"Ülkemiz hızla Avrupa´dan uzaklaşmaktadır"

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu hakkındaki görüşlerini ?Türkiye koca adımlarla, hızla Avrupa´dan uzaklaşmaktadır? diyerek ifade etti.

Avrupa Birliği Komisyonunun 2018 yılı Türkiye İlerleme Raporu açıklandı. 1998 yılından buyana geçen yıl hariç her yıl düzenli olarak yayımlanan ilerleme raporu bu yıl isim değişikliği ile ?Türkiye Ülke Raporu? olarak açıklandı ve içeresinde ülkemizde yaşanan çok büyük hak, hukuk, demokrasi ihlallerine işaret edildi.

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük; ?AB Komisyonu Türkiye raporu içiresinde insan hakları ihlalleri, olağanüstü halde hükümetin olağan yasama sürecinde ilerlemesi gereken konuları da kanun hükmünde kararnameyle düzenleme yoluna gitmesi, parlamentonun yasama gücü olarak anahtar fonksiyonunun kısıtlanması, ülkede kötüye giden siyasi sürtüşmeler ışığında mecliste siyasi partilerin diyalog kurma alanlarının daralması, 16 Nisan Anayasa Referandumunun olağanüstü rejiminde, eşit olmayan mücadele alanı oluşturularak yapılması, seçimlerin saygınlığının artması için gereken kuralların altının oyulması yönündeki değerlendirmeler ülkemizin içinde bulunduğu karanlık ve güvensiz ortamı ifade etmektedir.

Gazeteciler, insan hakları savunucuları, akademisyenler, yazarlar ve sosyal medya kullanıcılarına yönelik soruşturmalar, ceza davaları, basın kartlarının iptali, çok sayıda medya organının kapatılması ya da hükümete yakın kişilerin atanması gibi tespitleri siyasi iktidarın özgür toplum, farklı düşünce ve muhalif seslere olan baskı ve sindirme politikalarını ortaya koymuştur.? dedi.

?OHAL ZAMAN KAYBETMEDEN KALDIRILMALIDIR?

Baro Başkanı Av.Veli Küçük; ?İlerleme raporunda yer alan OHAL´in zaman kaybetmeden kaldırılması gerektiği düşüncesine katıldığını, olağanüstü hal veya sıkıyönetim gibi uygulamaların hak ve özgürlükler anlamında hiçbir zaman hukuk devletine ve demokrasiye katkı sunamayacağını, 20 Temmuz 2016´da ilan edilen ve ikinci yılına yaklaşan olağanüstü halinin birçok temel hak ve özgürlükleri, hukuk devletini, katılımcı demokrasiyi zedelediğini, büyük zarar verdiğini? ifade etti.

?FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMLANDI?

AB Türkiye Raporunda Fetö´nün terör örgütü olarak tanımlanmasının doğruluğuna ve yerindeliğine işaret eden Baro Başkanımız Av.Veli Küçük; ?Fetö bir terör örgütüdür, AB, ABD ve tüm dünyanın bu durumu kabul ederek ülkemizin darbe girişimi ile ilgili mücadelesine destek vermesi, suçluların bulunması ve suçla mücadelede ortak hareket etmesi, tüm dünyada olması gerektiği gibi ülkemizin de hukuk devleti ve demokrasi ilerlemesine katkı sunması gereklidir.? dedi.

?ÜLKEMİZ HIZLA AVRUPA´DAN UZAKLAŞMAKTADIR?

Türkiye´nin Kopenhag kriterlerinde ?ciddi gerileme? kaydettiği belirtilen raporda özellikle hukuk devleti ilkelerinin uygulanmasında olumsuzluklar olduğu ve Türkiye´nin AB yolundan uzaklaştığı tespiti yer almaktadır. Türkiye´nin dev adımlarla AB´den uzaklaştığı belirtilen raporda, Komisyon Türkiye´den gelecek yıla kadar hapisteki tüm tutuklu yargılanan gazetecileri serbest bırakmasını isterken, yeni sistem için yapılacak uyum yasalarında da güçler ayrılığının sağlanmasını istedi. Raporda Cumhuriyet´e karşı davanın hala sürdüğü belirtildi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, hazırlanan rapora ilişkin şu ifadelere yer verdi; ?Avrupa Birliği 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması´yla Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında doğdu. Türkiye 1959 yılında bu topluluğun bir parçası olmak için başvuruda bulundu. 59 yıl aradan sonra siyasi iktidarın kendisinden olmayan bütün kesimlere yönelik yaptığı baskı, sindirme, tutuklama, kayyım atamaları, OHAL kapsamında çıkarttığı KHK´larla insan hakları, temel hak ve özgürlükler, adil yargılanma hakkının ortadan kaldırılması, doğal yargıç ilkesinin, masumiyet karinesinin yok sayılması ve savunma mesleğinin ifasının her geçen gün zorlaştırılması, milletvekillerinin tutuklanması, belediyelere kayyum atamaları, Türkiye´nin dünyada en fazla tutuklu gazetecilerin bulunduğu ülke olması ve son zamanlarda AB´ye yönelik meydan okur gibi uzlaşmadan uzak açıklamalar sonucu bugünkü karanlık bir tablo ortaya çıkmıştır.

?MECLİS DEVRE DIŞI BIRAKILDI?

"Ülkemizin geçmişten bugüne gelen sürecinde, demokrasinin kural ve kurumlarıyla kökleşmesi, örgütlü topluma geçilmesi, şiddete dönüşmeyen her türlü düşüncenin örgütlenebilmesi yolunda atılan adımlar ara rejimler ve darbelerle kesintiye uğramıştır. Bugüne baktığımızda ülkemiz, ileri demokrasi (!) adı altında millet iradesinin tecelli edildiği TBMM devre dışı bırakılıp OHAL ve KHK´ lar anlayışıyla yönetilmesi ülkemiz demokrasisi ve hukuk devleti adına üzüntü ve kaygı vericidir.

Demokratik cumhuriyet yerine, ülkenin rejimini değiştirecek, tek adamlık ve totaliter yönetim anlayışı hakim kılınmaya çalışılmaktadır. Anayasaya göre Milletimizin ve Türkiye Cumhuriyetinin birliğini, 80 milyon yurttaşımızın tamamını temsil edip, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını Anayasanın uygulanmasını gözetmesi gereken Cumhurbaşkanlığı makamı, daha önce mensubu olduğu siyasi partiye resmen bağlanarak partili olmuştur.

?ULUSAL EGEMENLİĞİMİZ TEK BİR ADAMA DEVREDİLDİ?

Böyle bir uygulama siyasi partilerin ve anlayışların üzerinde, toplumun tamamını temsil ederek kucaklaması gereken partiler üstü Cumhurbaşkanlığı anlayışını yok edilerek ulusal egemenliğimiz tek bir adama devredilmiştir. Cumhurbaşkanının partili olmadığı dönemde dahi tarafsızlık yemini ettiği Anayasaya uygun davranmadığı görüldüğünde, partili olması halinde partizan anlayışını artırarak devam ettireceği, derleyen, toparlayan, birleştiren anlayış yerine, ayrıştıran ve ötekileştiren anlayışın tüm uygulamalarını sergilemektedir. Ülkemize özgü dünyada örneği olmayan bu sistem sayesinde bütün güçler partili olan tek adamda toplanmıştır. Böyle bir sistem ve anlayış ülkemiz demokrasi geleneğine uymadığı gibi, içerisinde denge, denetleme ve kontrol unsurları taşımadığı için tehlikeli ve kaygı vericidir.?

?SAYGI DUYULMASINI İSTİYORSAK, FARKLI SESLERE SAYGI DUYULMALIDIR?
?Dünya´nın bize saygı göstermesini istiyorsak, önce bizim kendi içimizdeki farklı seslere ve muhalif düşüncelere saygı göstermemiz gerekmektedir. Türkiye ne yazık ki hızla ve koca adımlarla Avrupa´dan uzaklaşmaktadır. Avrupa´nın bir parçası olan ülkemiz, demokrasisini geliştirerek ilişkilerimizi ileriye taşımalıdır.

AB Türkiye Raporunda yer alan tespitler, değerlendirmeler ve öneriler siyasi iktidar tarafından aklıselim bir şekilde değerlendirilerek, ülkemizin ve demokrasimizin çağdaş ülkeler standardına ulaştırılması yolunda adımlar atılmalı, hak ve özgürlüklerin kullanılması sağlanmalı, yargıda kadrolaşma anlayışından vazgeçilerek liyakat esasına dayalı yargı bağımsızlığı oluşturulmalı, şeffaf ve denetlenebilir devlet yönetimi ile yurttaşın devlete ve adalete olan güveni yeniden tesis edilmeli, büyüyen, gelişen dünyada tüm ülkeler ile iyi ilişkiler kurulmalıdır.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün de, batıya yönelmesinin temelinde çağdaş uygarlık düzeyi vardır. Batı´ya rağmen batılılaşma amacında kendi değerleri ve kurumları ile çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış bir Türkiye vardır.
Kamuoyuna saygıyla sunarım ?(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false