?TUTUKLU AV.ENGİN GÖKOĞLU´NA İŞKENCE UYGULAYAN SORUMLULAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALI
SİYASET 5.11.2017 19:10:05 679 0

?TUTUKLU AV.ENGİN GÖKOĞLU´NA İŞKENCE UYGULAYAN SORUMLULAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALI"

Adana Baro Başkanı Av. Küçük, ?Avukatlara yönelik soruşturmalara ilişkin özel hükümler ihlal edilerek gözaltına alınıp tutuklanan ve teamüllere aykırı şekilde soruşturma yeri olan İstanbul´a yüzlerce kilometre uzaktaki cezaevlerine dağıtılan 14 meslektaş

Olağanüstü Hal sürecinde ihraç edildikleri görevlerine geri dönebilmek için başlattıkları açlık grevini sürdüren Araştırma Görevlisi Nuriye Gülmen ve Sınıf Öğretmeni Semih Özakça´nın avukatlığını üstlendiği için tutuklanan Av. Engin Gökoğlu, Tekirdağ 2 No´lu T Tipi Cezaevi´nde işkenceye maruz kaldığı ve  uğradığı işkencede kolu kırıldığı haberleri üzerine  Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konu hakkında yaptığı açıklamada duruma sert tepki göstererek işkencenin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu, hiç bir şart ve koşulda kabul edilemeyeceğini, üstünün örtülemeyeceğini söyledi.

Av. Küçük, şu ifadelere yer verdi:

"Ankara Barosuna kayıtlı meslektaşımız Av. Engin Gökoğlu ve yedi koğuş arkadaşı, dörder kişilik başka koğuşlara nakledilmelerine karşı çıktıkları için saldırıya uğramışlardır.

Cezaevi müdürlerinin de katıldığı anlatımlarla ortaya çıkan saldırıda meslektaşımız Av. Engin Gökoğlu, kolu kırıldıktan sonra çırılçıplak soyularak dövülmeye devam edilmiş; kırılan kolunun tedavisi bile günler sonraya bırakılmış, doğru dürüst yapılmamıştır. Aldığımız bilgilerle göre meslektaşımız Cezaevinde yeni saldırı ve işkence tehdidi altındadır.

Avukatlara yönelik soruşturmalara ilişkin özel hükümler ihlal edilerek gözaltına alınıp tutuklanan ve teamüllere aykırı şekilde soruşturma yeri olan İstanbul´a yüzlerce kilometre uzaktaki cezaevlerine dağıtılan 14 meslektaşımızdan biri olan Av. Engin Gökoğlu´na yönelik insanlık dışı bu uygulamayı, nefretle ve şiddetle kınıyoruz.

Ülkemizde hukuk ne yazık ki askıya alınmış durumdadır. Avukatlık mesleği son derece zor günler geçirmektedir. Eğer derhal durdurulmaz ise mesleğimizde ağır ve telafisi mümkün olmayacak zararlar yaratacak saldırılar altındayız.

Mesleğimizi yapmamız devlet eliyle engellenmekte ve meslektaşlarımıza yapılan hukuk dışı uygulamamalar, işkenceler ile savunma tehdit edilmektedir. Evrensel hukuk kuralları üzerinden doğru ve etkili avukatlık yapmak bir suç olarak önümüze konulmaktadır.

14 avukat arkadaşımız, takip ettikleri davalar, müvekkilleri ile mesleki ilişkileri ve doğrudan mesleki çalışmaları, etkili avukatlıkları nedeniyle İstanbul´da tutuklandılar. Yüzlerce meslektaşımız, şikayet soruşturma, dava tehdidi ve baskı altında görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır.

İşkencenin önlenmesi için girişimlerde bulunmaları nedeniyle, yüzden fazla meslektaşımız tek bir soruşturmadan aynı kararla yasaklanmakta, baskı ve tehdit havası genişletilmek istenilmektedir. Bunu İnsan haklarını öğretme, geliştirme görevi bulunan baroların dolayısı ile baromuzun bu hukuksuzlukları kabul etmesi mümkün değildir.

Meslektaşlarımızın yanındayız ve soruşturmanın her aşamasının takipçisi olacağız. Meslektaşlarımız derhal salıverilmeli, eğer bir suçlama ileri sürülecek ise tutuklama söz konusu dahi olmamalı ve şayet açılacaksa dava biran önce açılarak meslektaşlarımızın yargı önüne çıkma hakları biran evvel yaşama geçmelidir. Artık hukuka aykırı uygulamalara ve kısıtlamalara derhal son verilmelidir.

İşkence bir insanlık suçudur. Adana Barosu olarak, Adalet Bakanına sorumlu olduğu bir cezaevinde bir meslektaşının işkence gördüğü gerçeğini anımsatıyor ve kendisini kamu görevlileri yönünden cezasızlık politikalarına son vermeye, işkencecilerden hesap sormaya, sorumlular hakkında soruşturma açmaya davet ediyoruz."

Av. Küçük, sosyal ve toplumsal hak ihlallerine karşı duyarlılık göstererek çalışmalar yapan meslektaşlarına dönük artan hukuksuz gözaltı ve tutuklama işlemlerini kaygı ile izlediklerini belirterek, "Meslektaşımız şu anda üstlendiği bir dosya nedeniyle cezaevindedir. Oysa savunma hakkı, insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesi için gözardı edilemeyecek en temel haklardandır. Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz. Buradan soruyorum: Siyasi iktidarın "işkenceye sıfır tolerans" politikası sürmekte midir? Meslektaşımıza yapılan işkence nedeniyle sorumlular hakkında derhal soruşturma açılacak mıdır?

Bir kere daha açıkça ve mesleğimizin tarihsel misyonunu hatırlatmak için ülkemizi bu karanlık günlere getiren ve korku imparatorluğu yaratmaya çalışan tek adama ve siyasi iktidara sesleniyoruz: Avukatlar meslek yasalarından kaynaklanan hak ve görevlerini, iyi, doğru ve etkili avukatlık yapmayı, hak ve özgürlük mücadelesini asla terketmeyecekler. Adana Barosu olarak işkencecilerin cezalandırılması için her türlü hukuksal girişimi yapacağız ve sürecin takipçisi olacağız. Haksız yere suçlanan avukatlar yalnız değildir.?
?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli