TÜRKMEN?ÜCRETLİ AVUKATLARIN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI?
SİYASET 26.12.2016 14:36:14 257 0

TÜRKMEN?ÜCRETLİ AVUKATLARIN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI?

CHP´li Av. Elif Doğan Türkmen, meslektaşlarının sorunları hakkında yeni bir çalışmaya daha imza attı. Daha önce avukatlara yeşil pasaport verilmesi için kanun teklifi veren ve kamu avukatlarının sorunları hakkında Meclis´te Araştırma Komisyonu kurulmasını

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen; Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük´e yaptığı ziyarette; mesleki sorunlardan birlikte, bağlı, ücretli şeklinde çalışan avukatların sorunları dile getirilmiş, bu statüde çalışan avukatların ücret ve çalışma koşullarıyla özlük haklarından kaynaklı sorunlarının mesleğinin kanayan yaralarından biri olduğu belirtilmişti.

HUKUK FAKÜLTELERİ YILDA 5 BİN MEZUN VERİYOR

Elif Doğan Türkmen; ücretli çalışan avukatların sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi. Elif Doğan Türkmen önergesinde;  hukuk fakültelerinin yılda ortalama 5 bin mezun verdiğini, sayıları hızla artan genç avukatlarla birlikte ortaya çıkan bir avukat yanında, avukatlık ortaklığında veya avukatlık bürosunda ücret karşılığı birlikte çalışan avukatların haklarının güvence altına alınması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

?Hukuk fakültelerinden mezun olan genç avukatların gerek sosyo-ekonomik gerekse kişisel nedenlerle kendi bürolarını açamamaları sonucu, bağlı, ücretli çalışan avukat modeli oluşmuştur. Hukuk fakültelerinin ve avukatların sayısındaki anormal artış, tüm avukatların önünde ciddi bir handikaptır.

Türkiye´ye özgü olarak daha ağır biçimde ortaya çıkan bu sorun; avukatların çoğunluğunun ?bağımsız bürolarını? kuramayacak, sürdüremeyecek durumda olmaları nedeniyle giderek büyümektedir. Büyük büroların sayıca azlığı, ?emek güçlerini satarak? iş arayan avukatların fazlalığı, bu sorunun boyutlarını gözler önüne sermektedir?

Avukatlığın, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden ve kamu hizmeti niteliğindeki bir meslek olduğunu kaydeden Elif Doğan Türkmen; ?mesleğin bu nitelikleri, gerek topluma gerek müvekkile gerekse mahkemelere karşı serbest ve bağımsız olunmasını gerektirmektedir. Birlikte-bağlı-ücretli avukatlık şeklindeki çalışmada ise çalışan avukatın önüne getirilen işi reddetme hakkının olmayışı, bağımsızlık ilkesine, mesleğin özüne ve ruhuna aykırılık teşkil etmektedir? diye konuştu.

Ücretli avukatlık şeklindeki çalışmanın, avukatlık yasasında düzenlenen ?büro edinme zorunluluğuna? da ters düştüğüne dikkat çeken Elif Doğan Türkmen; ?her avukat levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorunda. Yine yasada kişisel büro açma zorunluluğuna istisna getiren ?aynı büroda birlikte çalışma? ve ?avukatlık ortaklığı? düzenlemeleri de ücretli avukatlık şeklindeki çalışmayı kapsamamaktadır? dedi.

Yasada ücretli avukatların ücret hakları başlığı altında ödenecek aylık net ücretin tutarını belirleyen madde haricinde ücretli avukatlar için başka bir düzenlemenin bulunmadığına, işveren avukat ile ücretli çalışan avukat arasındaki sözleşmelerin de mağduriyet yarattığına vurgu yapan Elif Doğan Türkmen;  ?birlikte, bağlı, ücretli şeklinde çalışan avukatların sorunlarının tespiti, yaşadıkları hak mağduriyetlerinin belirlenmesi, statü, mali ve özlük haklarındaki eksiklerin giderilme ve gereken iyileştirmelerin yapılabilmesi için alınması gereken önlem ve politikaların belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmalıdır? diye konuştu.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli