TÜRKMEN
SİYASET 14.12.2016 11:40:38 487 0

TÜRKMEN "ASGARİ ÜCRETLİNİN ALIM GÜCÜ ERİDİ"

Ülkede açlık sınırının bin 500, yoksulluk sınırının 5 bin liranın üzerine çıktığını kaydeden Elif Doğan Türkmen; hükümetin, asgari ücretlinin alım gücündeki kaybı telafi edecek bir rakam belirlemesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen; geçen 14 yıllık süreçte, asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü belirterek, ?asgari ücretli maaşı ile 2002´de 10 çeyrek altın alabilirken, bugün 6 çeyrek altın alabiliyor? dedi. Ülkede açlık sınırının bin 500, yoksulluk sınırının da 5 bin lirayı aştığını ifade eden Elif Doğan Türkmen; hükümetin, asgari ücretlinin alım gücündeki kaybı telafi edecek bir rakam belirlemesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım´ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Elif Doğan Türkmen, çalışma hayatının birinci gündem maddesini asgari ücret ve istihdamının oluşturduğunu ifade ederek, asgari ücret konusunda; sendikaların temsilinden, ücretin hesaplanmasına ve belirlenmesine kadar sürekli uyuşmazlık yaşandığını ve çalışma hayatını memnun edecek net, kalıcı bir çözüm yolunun bulunamadığını kaydetti.

 ?İşsizlik oranının yüksek, yoksulluğun yaygın olduğu ve işsizlerin büyük kısmının işe başlarken daha düşük ücret seviyelerine razı olduğu ülkemizde, asgari ücretin önemi daha da artmaktadır.? diyen Elif Doğan Türkmen, şunları söyledi:

 ?Asgari Ücret; yalnızca bu ücretle çalışanları değil, hayatını emeğiyle kazanan milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren bir ücret seviyesi olmasının yanında; asgari ücretteki artış düzeyi, işsizleri, kayıt dışı (sigortasız) çalıştırılanları, orta gelir grubu çalışanlarını ve toplu sözleşmelerdeki ücret artışlarını da doğrudan etkilemektedir.

26 ÜLKE İÇİNDE 20. SIRADAYIZ

OECD 2015 verilerine göre asgari ücretin, satın alma gücü açısından Türkiye 26 üye ülke içinde 20. Sıradadır ve AB ülkeleri ortalama olarak Türkiye´den 2-2,5 kat daha yüksek asgari ücrete sahiptirler. Türkiye´de açlık sınırının bin 500, yoksulluk sınırının da 5 bin liranın üzerine çıktığı bir dönemde; 2008 yılı başında 414 dolar olan asgari ücret, 2016 Kasım ayı itibariyle 377 dolara gerilemiştir.

2002 yılında 226 lira olan asgari ücretle 23,50 lira olan çeyrek altından yaklaşık 10 adet alınabilirken, 2016 yılında 1300 liralık asgari ücretle 220 liralık çeyrek altından 6 adet alınabilmektedir. Sadece bu örnek bile asgari ücretlinin alım gücünün ne kadar düştüğünü göstermek için yeterlidir?

SENDİKALARIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMIYOR

Sendikaların; asgari ücretin bütün çalışanlar için ortak saptanması, ücretin tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışının dikkate alınması ve asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gibi yıllardır süre gelen taleplerinin göz ardı edildiğini kaydeden Elif Doğan Türkmen Başbakan Binali Yıldırım´a şu soruları yöneltti:

-2017 yılı için asgari ücretin ayrım yapılmadan tüm çalışanlar için ortak ve toplu pazarlık yoluyla belirlenmesi yönündeki Sendikaların talepleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

-Asgari ücretin tespitinde; geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışını dikkate almayı ve asgari ücreti tümüyle vergi dışı bırakmayı düşünüyor musunuz?

-Ülkemizde resmi rakamlara göre açlık sınırının bin 500 lira yoksulluk sınırının da 5 bin lirayı aştığı bu dönemde sendikaların asgari ücreti 2 bin lira olarak belirlenmesi yönündeki taleplerini çok mu buluyorsunuz?

-2008 yılında 414 dolar olan asgari ücretin Kasım 2016 itibariyle 377 dolara gerilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Hükümetin 2017 yılı için asgari ücret öngörüsünün ne olduğunu açıklar mısınız?

-İçinde bulunduğumuz 2016 yılında asgari ücretlinin 2002 yılına göre alım gücünde yaşanan gerilemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni asgari ücreti hesaplarken, asgari ücretlinin geçen süre zarfında alım gücünde yaşanan gerilemeyi de dikkate alacak mısınız?(CO)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false