DÜNYA 4.10.2015 13:29:23 367 0

"TÜRKİYE´YE RAĞMEN RUSYA´NIN SURİYE´Yİ BOMBALAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Recep Tayyip Erdoğan, Rusya´nın Suriye´deki operasyonları devam ettirerek büyük bir yanlışın içerisinde olduğunu ileri sürdü ve "Bu öyle zannediyorum ki bölgede kendisini zaman içinde yalnızlığa götürecek bir adımın işareti olabilir. Zira Türkiye gibi b

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi´nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya´nın Suriye´deki operasyonları ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

?Rusya´nın şu anda atmış olduğu bu adımlar ve Suriye´deki bu bombardıman olaylarının özellikle Türkiye olarak bizim açımızdan kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. Bunu Putin´in kendisine gerek Moskova ziyaretimde, gerekse birkaç gün önce yaptığımız telefon görüşmesinde ifade ettim. Maalesef Rusya, çok ciddi bir yanlışın içerisinde. Bu öyle zannediyorum ki bölgede kendisini zaman içinde yalnızlığa götürecek bir adımın işareti olabilir.

Zira Türkiye gibi bir ülkeye rağmen bu adımları atıyor olması bizi ciddi manada üzmektedir, tedirgin etmektedir. Aramızdaki ikili ilişkiler malumdur. Suriye ile 911 kilometre sınırı olan biziz. Peki Rusya o zaman burada neyi gerçekleştirmenin gayreti içerisinde. Efendim Suriye rejimi böyle bir talepte bulunduğu için yapıyormuş. Her rejimin talebine her ülkenin uyması diye bir şey söz konusu değildir. Bunu sizler siyasi bir karar olarak uygun görürseniz yaparsınız. Burada sizlerle gerek siyasi noktada, gerekse ulusal düzeyde bir istişare konsey oluşturmuş Türkiye´ye rağmen yaparsanız bu bizi derinden üzer. Şu anda geldiğimiz nokta budur. Atılan adımlar hayra alamet değildir. Rusya şu anda İran, Irak ve Suriye ile işbirliği halinde böyle bir adım atmıştır. Biz de tabii tüm değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Bu konudaki hassasiyetlerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde ele alacağız? 


?BUNLARA SİLAH VERENLER ULUSLARARASI TERÖRE DESTEK VERİYOR DURUMUNDADIR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye´de Kürt grupların silahlandırılması konusundaki soruya da yanıt vererek, ?Kürtlerin silahlandırılması derken ben bunu yanlış bir ifade olarak değerlendiriyorum. Bunları terör örgütlerinin silahlandırılması olarak ele alıyorum. Bana göre PYD ve PKK bunlar eştir. Bugün Kobani´de bölücü terör örgütünün liderlerinin resimlerini her yerde görürsünüz. PYD´nin kimlerle iş tuttuğunu oralarda tespit etmek mümkündür. Bunlara silah desteğini verenler uluslararası teröre destek veriyor durumundadır. Şu anda zaman zaman kulağımıza geliyor Kürtler DAİŞ´e karşı savaşıyorlar ifadesi. Bu yanlış bir tespit. DAİŞ´e karşı topraklarını koruma mücadelesi verenler olduğu gibi biz de mücadele veriyoruz. Niye terör örgütüdür onun için. Bir diğer terör örgütünün bir başka terör örgütü ile mücadele vermesini bunlar iyi terörist anlayışı ile masaya yatırmak adaletli bir anlayışa ters düşer? ifadelerini kullandı.

?BİZ BİR YERE KADAR SABREDERİZ, SONRA GEREĞİNİ YAPARIZ?

Suriye´de aslolan konunun mazlumları korumak olduğunu söyleyen Erdoğan, ?Suriye´de bunca mağdur insan varken 350 bin insanın öldürülmesi olayı var ve bunun faili var. Devlet terörü estiren bir kişiyi ne yazık ki Rusya da, İran da savunuyor. Bunları söylediğimiz için rahatsız olanlar var. Az önce ifade edilen sortiler kimden yana? Rejimden yana. Rejim ile işbirliği yapan ülkeler tarihe bunun hesabını vereceklerdir. Ülkemde benim 2 milyon mülteci var. Acaba Rusya´da ne kadar mülteci var. Onlar şimdi gelip bu işe müdahale noktasında gayret ediyorlar. Biz 7.5 milyar dolar harcama yaptık. Avrupa en ufak bir mülteci akınında rahatsız. Tüm Avrupa´da ne kadar mülteci var diye baktığınızda 200 bin civarında. Bize akıl veriyorlar. ?Aman ha kapılarınızı açmayın bize gelmesin´. Biz bir yere kadar sabrederiz, bir yerden sonra gereğini biz de yaparız. Siz kalkıp bunun karşısında birlikte hareket etmeye destek vermezseniz bizim de burada atacağımız adımlar farklı olacaktır. Şu anda Akdeniz´de, Ege´de bütün olaylarda bizim sahil güvenliğin denizlerde topladığı mülteci sayısı yılbaşından bu yana 60 bini bulmuştur. Bu bizim insani görevimiz olduğu için yapıyoruz. Diğerleri bırakın ölsün diye bakıyor? dedi.

?GÜVENLİ BÖLGE TESİSİ İÇİN UÇUŞA YASAK BÖLGE OLMASI ŞART?

Güvenli bölge teklifinin Türkiye´nin gündeminden hiçbir zaman çıkmayacağını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:
?Biz güvenli bölgenin tesis edilmesini Amerika´ya da, Rusya´ya da teklif ettik. Buradaki insanlar kendi topraklarına da dönmek istiyorlar. Güvenli bölgenin tesisi için de uçuşa yasak bölgenin olması da şart. Aksi takdirde güvenli bölge diye hazırladığınız yerler ölüme açık havzalar gibi olmuş olur. Eğit-donat çalışmalarını biz yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken yine Türkiye yalnız bırakılırsa bu da insaf dışı bir yaklaşım olur. Biz yapmaya devam edeceğiz.?

?AMERİKA ŞÖYLE BİR UĞRAYIP SONRA KAYBOLUYORSA TABİ Kİ EĞİT-DONATTA BAŞARILI OLAMAZ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan´a ABD Başkanı Obama´nın ?eğit-donat? programında başarılı olamadıkları yönündeki açıklamaları da soruldu. Türkiye´nin bu konuda da elinden geleni yaptığını söyleyen Erdoğan, ?Şu anda bu işin tam manası ile mevziisinde olan biziz, ateşin içinde olan biziz. Biz elimizden geleni yaptığımız için diyoruz ki biz şu anda başarılıyız çünkü elimizden geleni yapıyoruz. Amerika bu konuda eğer başarılı olamadığını anlıyorsa başarılı olması için ne gerekiyorsa bunu yapmalı. Bizim yetkilendirdiğimiz birimlerle Amerikalı birimleri sıcak ilişki içinde olması lazım. Şöyle bir uğrayıp sonra kaybolursa tabii ki eğit-donatta da başarılı olamazsın. Bizden bu konuda ne istendiyse bu güne kadar yaptık. En ideal imkanları hazırladık. Kendileri de takdir ettiler. Bundan sonraki süreçte de biz aynı şekilde gayretimizi sürdüreceğiz? dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli