?TÜRKİYE´YE DÖNÜK HAVA OLUMSUZ?
SİYASET 28.05.2017 15:17:07 469 0

?TÜRKİYE´YE DÖNÜK HAVA OLUMSUZ?

CHP´nin Genel Başkan yardımcısı Öztürk Yılmaz Washington´a gelerek, Amerikan yönetimi ile bazı görüşmeler yaptı. Yılmaz, görüşmeleri ile ilgili olarak Washington´daki gazeteciler ile biraraya gelerek değerlendirmelerini paylaştı ve sorulara cevap verdi.

Yılmaz, Washington´daki düşünce kuruluşları başkanları ve temsilcileriyle toplantılarının yanısıra, Dışişleri Bakanlığında Strateji ve Plan Grubundan ve Türkiye ile ilgili de uzmanlığı ile bilinen Richard Outzen, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs´a da bakan Dışişleri Bakanlığı Güney Avrupa Direktörü Mark Libby ve Beyaz Saray´dan Türkiye direktörü Shannon Culbertson ile görüştü. Ayrıca, yuvarlak masa toplantısında küresel ve bölgesel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmeler sonunda Yılmaz´ın izlenimleri Türkiye ve ABD ilişkilerinin geleceğinin daha da zorlu olacağı yönünde. Bunun yanısıra Yılmaz,, Amerikalı yetkililerinin dediğinin aksine ABD ve YPG-PYD ilişkisinin kısa dönemli değil, uzun dönemli olabileceğini düşünüyor. Yılmaz, Fethullah Gülen´in iadesi yönünde hiçbir işaret yok derken, Zarrab´ın ilişkiler için ciddi sıkıntılara yol açabileceği ve Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın tutukluluğunun da yine bir başka sorun olarak karşımıza çıkacağını, bütün bu konularda uzlaşma emaresi görülmediğini vurguladı.

Yılmaz, AKP iktidarı yetkilileri ve delegasyonlarının son yıllarda Washington´a gelip sadece kendilerine yakın gazetecilere konuşma adetine ters olarak, CHP Washington temsilcisi Yurter Özcan´ın daveti ile bütün gazetecileri toplaması ve sorulara cevap vermesi hiç şüphesiz pozitif idi.

TÜRKİYE´YE DÖNÜK HAVA OLUMSUZ

Eski bir diplomat olan ve Musul´da IŞİD´in eline esir düşmesiyle de hatırlanan Öztürk Yılmaz´a göre, ABD´de Türkiye´ye dönük hava olumsuz. Düzeleceği değil daha da kötüleşeceği yönünde bir kanaat var. ?´Herkeste görüş bu. Referandum sonrası ise Türkiye´nin yönelimine yönelik endişeler ağırlaşmış durumda. Türkiye´nin artık demokratik özelliğini kaybetmiş olduğu yönünde bir algı var. Bu her yerde karşımıza çıktı.? diyor. Washington´da 2019 seçimlerinin de şimdiden çok yakından takip ettiğini gördük.

SURİYE GELİŞMELERİ, PYD-YPG KONULARI

Suriye´deki gelişmelerde Türkiye ve ABD´nin tam ters bir noktada ilişkilerinin götürdüğünü görüyoruz. Amerikalı yetkililerin Türkiye´nin YPG´ye silah yardımına tepkisini anladıklarını ama bu kararın kolay alınan bir karar olmadığını gördük. Bu karar Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından tam bir uyum içinde çıkmadığını, farklı görüşler olduğunu anladık. Savunma Bakanlığı bu kararın alınışında ön ayak oldu, Dışişleri geri plana düştü.

ABD kurumlarında Türkiye´ye bakan daireler de YPG´yi silahlandırma kararının Türkiye ile ilişkileri gelecekte zorlaştırabileceğini farkında. Ama ABD Savunma bakanlığı ağırlığı ile bu karar çıktı.

ABD yetkilileri PYD ve YPG konularındaki ilişkinin geçici ve taksiksel olduğu imajını veriyor ama bunun ne kadar taksiksel ve geçici olduğu tartışmalı. 15 yıl önce ABD Peşmerge´yi silahlandırırken de böyle söylenmişti ama sonrasında durum değişmişti. ABD tarafından şimdilik durumu idare etmek ve oluşan zararın daha da büyümesini engellemek çabası görülüyor (damage control).

Türkiye´den de PYD ve YPG konusundaki baskısını Türk ve ABD arasındaki ilişkinin en az nasıl az etkilenir üzerinde çalışıyor.

Amerikalılar ile YPG´ye ne kadar silah verileceği ve nerelerde kullanacağı konusu tartışması devam ediyor. Türkiye´yi bundan sonra daha fazla rencide etmemek için neler yapılabilir tartışması yapılıyor.

Suriye´nin geleceği ile ilgili olarak kafalarda net bir şey olmadığı görülüyor. ?Kervan yolda düzülür´ mantığı hakim gibi. Şu izlenimi net aldık: eski Suriye olmayacak. Uniter yapı korunamayacak. Bir kabul var bu yönde.

PYD, PKK İLE BAĞLARINI KOPARTMADIKÇA ULUSLARARASI MEŞRUİYETİ KAZANMASI ÇOK GÜÇ

Yılmaz´ın görüşü: PYD´nin PKK ile arasında kesin bir çizgi koyması gerekiyor. O zaman bir yol alınabilir. Yılmaz´a göre PYD PKK ile bağlarını kopartmadıkça uluslararası meşruiyeti kazanması çok güç. Eskiden Kürt peşmergeler nasıl PKK ile araya mesafe koyabilmiş, Talabani ve Barzani PKK bürolarını kapatmışsa, PYD de aynı yoldan gidebilir.

GÜLEN DOSYASI

Görüştüğümüz hiç bir kesim Gülen´in iadesi konusunda bir ümit vermiyorlar. Gülen´in iade edileceğine dair bir iz yok. Gülen iade edilmeyecek. Hukuki süreç dense de ortaya net bir tablo koyuyorlar. Bu iade sözkonusu olmayacağını anlıyorsunuz.

ZARRAB

Bu konunun bir hukuki konu olsa da siyasileştirildiğinin farkındalar. Mahkeme dışında başka gayretlerin olduğu ortada görülüyor. Ciddi bir manada Türkiye´nin başını ağrıtacak bir konu olduğunu Türkiye ile ilişkilerde ciddi manada baş ağrıtıcı bir konu olacağını açıkça söylüyorlar Amerikalı yetkililer. Zarrab konusunun ikili ilişkilerde yeni bir kriz olmasını engelleyecek bir irade yok Amerikalılar da.

Zarrab´ın Türkiye´deki yargı süreci de yeniden açılmalı.

HALK BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI MEHMET HAKAN ATİLLA

Atilla davasında da sanki normal bir süreç devam ediyor ama o da esasen Türkiye ile ABD ilişkilerini ayrıştıran bir başka konu olarak karşımıza çıkıyor.

BÜYÜKELÇİLİK KONUSU

Büyükelçilik Rezidansının önündeki kavga vakası 2. Brookings vakası olarak ciddi. Özellikle ABD Büyükelçisinin Ankara´da Dışişlerine çağrılması da büyük tepki çekmiş: burada suçlu kim diye soruyorlar. Olayı yapmak mı yoksa ona tepki vermek mi?

Kavga konusu Türkiye nin imajını en fazla sarsan konu olmuş. 100 lobi şirketi tutsaydınız bu kadar karalanamazdı Türkiye. ABD´de bu tür şeyler hoş karşılanmıyor. Türkye´ye yönelik bir menfi bakış var, ve bu kavga da tuz biber ekmiş. Kongre´de onaylanması ve Kongre başkanının tepkisi bunu göstermiş.

Temsilciler Meclisi Komitesinde geçen karar bağlayıcılığı olmayan bir karar ama Amerikalıların ne kadar ciddi şekilde alındıklarını da gösteriyor. Ciddi manada öfkeliler. Bu kavga ziyareti unutturmuş. Ziyaretin üstüne bir perde çekmiş ve her yerde kavga konuşuluyor.

TÜRKİYE´YE ARTIK ERDOĞAN REJİMİ DENİYOR

Türkiye en çok otokratik eğilimi nedeniyle eleştiriliyor. Eskiden ülkesinin çoğu müslüman ve demokratik olarak ifade edilirdi. Şimdi ise otokratik deniyor ve Esad rejimi, Saddam rejimi der gibi Erdoğan rejimi olarak ifade ediliyor. Gazetecilerin hapsi ve basın özgürlüğü konuları herkesin dilinde. Seçimlerin adil ve özgür olmadığı da ifade ediliyor. Şu an zaten OHAL sadece KHK çıkarmak için var. Güvenlik için değil.

AKP´LİLER ÇOK HOYRATÇA SÖZLER VERMİŞ

AKP´li yetlililer eskiden beri Washington´a gelip, çok büyük ve hoyratça sözler verip gitmişler. Barış süreci, demokrasi, AB gibi birçok konuda. Şimdi ise inandırıcılık tamamen kaybolmuş. Kimse Türkiye´nin tezlerini dinlemiyor ve güvenmiyor artık. Suriye´de ABD bir NATO müttefiği ile değil PYD ile çalışmaya karar vermesi de bunu gösteriyor zaten.

2019 SON UMUT

2019 son umut. İyi değerlendirmemiz gerekiyor. Son seçimlerde yapılan seçimin meşruluğunu sarstı. Minareyi çalan kılıfı hazırlanmış.

TRUMP

Ya stilini Amerikalılar benimseyecek ve ABD´de Trump yönetim şekli alıp başını gidecek, ya da düşürecekler. Böyle gitmez.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false