TÜRKİYE´NİN YARI ALANI ORTA VE YÜKSEK DÜZEYDE ÇÖLLEŞME RİSKİ TAŞIYOR
GÜNDEM 1.12.2015 11:38:48 340 0

TÜRKİYE´NİN YARI ALANI ORTA VE YÜKSEK DÜZEYDE ÇÖLLEŞME RİSKİ TAŞIYOR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM)´in çölleşme konusunda ?hassas´ olarak değerlendirdiği Türkiye´nin çölleşme risk haritasının çıkarıldığını söyledi -Türkiye Çölleşme Risk Haritası´na göre ülkemizin yüzde 47´si orta ve

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM)´in çölleşme konusunda ?hassas´ olarak değerlendirdiği Türkiye´nin çölleşme risk haritasının çıkarıldığını belirterek ?Türkiye´nin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi ve ülkemizin risk haritası çıkarıldı? dedi.

?ÇÖLLEŞME KÜRESEL ÖLÇEKTE YAŞANAN BİR PROBLEM?
Günümüzde çölleşmenin küresel ölçekte yaşanan bir problem olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ?Çölleşme özellikle kurak, yarı-kurak ve az yağışlı alanlarda iklim değişiklikleri ile insan faaliyetleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan arazi bozulmasıdır. Tabi çevreyi ve içerisinde yaşayan insanlar da dahil bütün canlıları olumsuz etkileyen çölleşme dolaylı olarak küresel ölçekte açlık ve göç gibi büyük problemlerin en önemli sebebidir? diye konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM)´in çölleşme konusunda Türkiye´yi ?hassas? olarak değerlendirdiğine dikkati çeken Eroğlu, çölleşmeyle mücadelenin en önemli unsurlarından birisinin ülke genelinde çölleşmeyi izleyerek, öncelikli ve hassas alanları tespit etmek olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK-BİLGEM tarafından 1,5 yıl süren proje kapsamında çölleşme açısından öncelikli ve hassas alanların tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
?Proje kapsamında, çölleşmeyi bütün yönleriyle ele alabilmek için farklı üniversitelerden ve farklı uzmanlıklardan 10 akademisyen TÜBİTAK-BİLGEM bünyesinde birlikte çalıştı. Böylece ortaya konulan çölleşme modeli çölleşmeyi iklim, su, toprak, arazi örtüsü, arazi kullanımı, topoğrafya, jeomorfoloji, sosyoekonomi ve yönetim olarak bütün yönleriyle ele alan bütüncül bir çalışma oldu.?

TOPRAKLARIMIZIN YARISI ÇÖLLEŞME RİSK GRUBUNDA
Türkiye Çölleşme Risk Haritası´na göre ülkemizin yüzde 47´si orta ve üzeri çok yüksek risk grubunda yer alıyor. Çölleşmenin görüldüğü Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak görülürken; Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi orta ve yüksek risk grubunu oluşturuyor.

SİSTEM COĞRAFİ TABANLI GELİŞTİRİLDİ
Türkiye´nin çölleşme risk haritasının çıkarıldığının altını çizen Eroğlu, sistemin coğrafi tabanlı olarak geliştirildiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
?Ülkemizin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi. Daha sonra çölleşme modeli ve Türkiye Çölleşme Risk Haritası oluşturuldu. Projenin pilot sahası olan Gediz havzasında doğrulama ve kalibrasyon çalışmaları tamamlandı. Çölleşme modeli ve risk haritasının yüzde 90 güven aralığı içinde mikro havza bazında yüzde 94 tutarlı netice ürettiği tespit edildi. Bu doğrulama ve kalibrasyon çalışması bütün Türkiye´yi kapsayacak şekilde 25 havzada devam edecek.?
Bakan Eroğlu, bu alanlarda yürütülen çalışmaların etkin şekilde takibi sayesinde yatırımların başarıya ulaşmasına zemin hazırlayacak projenin, tabii kaynakların dengeli kullanılması ve korunmasına yönelik önemli kazanım sağlayacağını sözlerine ekledi. 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli