TÜRKİYE´NİN ÜYELİK MÜZAKERELERİNİN SONLANDIRILMASI ÖNERİSİ ALMAN BASININDA TARTIŞILIYOR
DÜNYA 7.11.2018 12:14:57 534 0

TÜRKİYE´NİN ÜYELİK MÜZAKERELERİNİN SONLANDIRILMASI ÖNERİSİ ALMAN BASININDA TARTIŞILIYOR

AB Komisyonu´nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn´ın Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılması çağrısı Alman basınındaki yorumlarda geniş yer alıyor.

Deutsche Welle Türkçe internet sitesinde yer alan habere göre, Süddeutsche Zeitung Avrupa Birliği Komisyonu´nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn´ın Türkiye ile üyelik görüşmelerine nihai olarak son verilmesi çağrısını konu alan yorumunda şu görüşlere yer veriyor:

"Türkiye´nin görülebilir zaman içinde AB´ye üye olması beklenemez. AB sadece büyük bir ekonomik bölge olsaydı, 80 milyonluk Türkiye, Lira krizine rağmen AB ortalamasını geride bırakan büyüme hızıyla üyelik şansını yakalayabilirdi. Ancak siyasi kriterler üyeliğe el vermiyor. Demokrasiden hukuk devleti prensiplerine, basın özgürlüğünden azınlık haklarına saygıya kadar her alanda o kadar büyük açıklar var ki, bu durumun aniden değişmesi mucize olur. Recep Tayyip Erdoğan´ın yekpare sisteminde kuvvetler ayrılığına yer kalmadı. Zaten buzluğa kaldırılmış olan üyelik görüşmelerine AB Komisyonu üyesi Hahn´ın da dediği gibi 13 yıl sonra ?karşılıklı çıkarlar doğrultusunda´ son vermek doğru olur mu? Avusturyalı politikacının üyelik yerine ?gerçekçi stratejik ortaklık´ şeklindeki önerisi Avrupa´da ve Türkiye´de hararetli tartışmalara yol açabilir. Görüşmelere son verilmesinden yana çıkanların istemeden Erdoğan´a yardımcı olabilecekleri de düşünülmeli. Erdoğan Mart ayındaki yerel seçimlerle birlikte AB üyeliğinin de referanduma sunulabileceğini söylemişti. Aşırı milliyetçi ortağını kaybeden Erdoğan´ın partisinin seçmen seferberliği için daha güçlü bir temaya ihtiyacı olacak. Erdoğan referandumla ilgili rengini belli etmiyor. Batı karşıtı bir kampanyanın daha çok ses getireceğini görürse ?kırmızı´ oy kullanmakta tereddüt etmeyecektir. Brüksel ve Viyana´dan gelen tehditler eski bir hayale edilen acı vedayı gururlu bir ulusal egemenlik hamlesi olarak sunmasına yardımcı olabilir.?

Frankfurter Rundschau gazetesi Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tam üyelik görüşmelerinin kapatılması çağrılarına ayırdığı yorumunda Türkiye´nin AB üyeliğinin ekonomik olmaktan ziyade siyasi engellere takıldığını dile getiriyor:

"Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerine son verilmesinin istenmesi yerinde bir taleptir. Türkiye´nin tam üyeliği gerçekçi bir düşünce değildir. Tam üyelik konusu kapandıktan sonra AB ve Türkiye ayrıldıkları konuları tartışmak yerine birleştikleri konular üzerinde yoğunlaşabilirler. Ekonomik işbirliği ve Gümrük Birliğinin genişletilmesi kolaylaşır. Tam üyelik konusunun kapanmasıyla AB ile Türkiye arasındaki zor ilişkilerde yeni bir başlangıç yapma imkânı doğar, diyaloğu aynı seviyede sürdürmek mümkün olur. Tabii bunu yaparken AB kendi değerlerini yadsımamalı ve gelecekte de Türkiye´ye can sıkıcı temel haklar konusunu açabilmelidir. Ancak demokratik bir Türkiye Avrupa´nın güvenlik ortağı olabilir.?

Berlin´de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi Türkiye ile AB arasındaki diyaloğa şu satırlarla değiniyor:

"Çekinceler azalmadı. Türkiye´nin güvenlik stratejisi açısından önemli olduğu ve reformların desteklenmesinin gerektiği kuşku götürmez. Fakat Türkiye´nin kendi değerleriyle Batı´ya sıkı sıkıya bağlanması mümkün değildir.?

Hahn, Türkiye ile müzakereler nihai olarak sonlandırılmalı,? diyor

Bilindiği gibi önceki gün AB Komisyonu´nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Hahn, Türkiye üyelik müzakerelerinin nihai olarak sonlandırılmasını istedi. Hahn, müzaekerelerin "gerçek stratejik partnerlik yolunu kapattığını" söyledi.

AB Komisyonu´nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn Die Welt gazetesine verdiği demeçte Türkiye´nin AB üyelik müzakerelerinin nihai olarak sonlandırılması gerektiğini söyledi. Hahn, "Türkiye´nin AB´ye öngörülebilecek bir tarihte üye olması gerçekçi değil. Türkiye ve AB için uzun vadede yeni yollara girilmesi ve üyelik müzakerelerinin bitirilmesi daha dürüstçe olur" dedi.   

AB Komisyonu´nun Avusturyalı üyesi Hahn, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un AB üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlanma şansına şüpheyle yaklaşan açıklamalarına da atıfta bulundu. Hahn, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron´un açıklamalarına ve AB üyesi diğer ülkelerdeki havaya baktığımda Türkiye´nin öngörülen bir zamanda AB´ye üye olması gerçekçi değil" diye konuştu.

Türkiye ile 2005 yılından bu yana devam eden üyelik müzakerelerine bağlı kalınmasının "gerçekçi stratejik partnerlik yolunu kapattığını" ifade eden Hahn, "AB ve Türkiye her iki tarafın da çıkarlarına uygun olarak yeni, stratejik bir partnerlik için çabalamalı" dedi. Hahn tarafların enerji, göç, Suriye´nin yeniden inşası ve Gümrük Birliği gibi alanlarda işbirliği yapabileceğini belirtti. AB üyesi ülkeler Haziran ayında Türkiye ile Gümrük Birliği´nin genişletilmesine yönelik müzakerelere başlamama kararı almıştı.

Türkiye´nin AB´ye katılım müzakereleri 2005 yılında başladı. Ancak müzakereler uzun süredir fiili olarak dondurulmuş durumda. Türkiye´de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra muhalefete yönelik kitlesel gözaltı ve tutuklama kararları nedeniyle AB üyesi ülkeler 2016 sonunda, Türkiye ile üyelik müzakerelerini genişletmeme kararı almıştı. 2017 Kasım ayında ise AB Türkiye´ye üyelik süreciyle bağlantılı mali yardımları kıstı. Ancak üye ülkeler Türkiye ile müzakerelerin askıya alındığına dair resmi bir karar almadı. Böylesi bir adım için AB üyesi en az 16 ülkenin karar alması zorunluluğu bulunuyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli