Türkiye´nin avokadosu Antalya´da yetişiyor
EKONOMİ 11.03.2019 11:07:13 445 0

Türkiye´nin avokadosu Antalya´da yetişiyor

Kalp ve dolaşım sistemine faydasıyla bilinen, gıda endüstrisinde taze salata meyvesi olarak tüketilmesinin yanında yağ içeriklerinden dolayı kozmetik endüstrisinde güneş koruyucu ve güzellik kremleri, sağlık sabunları ve kozmetik içerikli şampuanlar yapıl

Türkiye´de yetiştiriciliği yapılan tropik ürünler içerisinde olan avokadoda üretim miktarı her geçen yıl hızla artıyor. Avokado üretim alanları genişlerken, yeni çeşit ve tekniklerin kullanılmasıyla verimlilikte de artış yaşanıyor. Çarşıda pazarda kolayca bulunabilir hale gelen ve sağlığa olan olumlu etkileriyle tüketimi ülke genelinde artan avokadonun üretiminin yüzde 89´u Antalya´da yapılıyor. 
Sebze olarak kullanılmasının yanında zeytinyağı gibi yağı çıkarılabilen, kozmetik ve ilaç sektöründe de faydalanılan meyvelerden olan avokado 2004´de 590 dekar alanda 252 ton üretilirken, 2018 yılında 4 bin 925 dekarda 2 bin 567 ton üretildi. Avokado üretimi 2004 yılından bugüne yüzde 1000´den fazla arttı. 

Gazipaşa ve Alanya´da öncelikli meyve 
Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde yoğun şekilde yetiştirilen avokado, Manavgat, Aksu ve Serik ilçelerinde de yaygınlaştı. Antalya, sahip olduğu iklim ve coğrafi koşullar itibarıyla oldukça geniş yelpazede tarımsal ürün yetiştirilmesine uygun bir bölge. Dünya üzerinde 5 kıtada 50´ye yakın ülkede tarımı yapılan avokadonun her zaman yeşil, tropik bir meyve türü var. "Ekolojik koşullardaki seçiciliği nedeniyle yetiştirilen alanların sınırlı olmasından dolayı sadece Akdeniz sahil şeridinde ticari amaçla avokado yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye´de 4 bin 925 dekar alanda 2 bin 567 ton ile avokado üretiminin yaklaşık yüzde 81´i Antalya´da gerçekleştiriliyor. Antalya´da ise en fazla üretim Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Aksu ilçelerinde yapılıyor 

Üretim 11 yılda 14 kat arttı 
2018 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye´de avokado üretimi 1997 yılında 225 ton iken, bu rakam 2018 yılında 3 bin 164 tona ulaşarak yaklaşık 14 kat arttı. Dünyada ağaç başına verim yaklaşık 4 bin 45 kilogram iken Türkiye´de bu değer 5 bin 60 kilogramlara kadar çıkabiliyor. Avokado, yetiştirildiği alanların sınırlı olması, yüksek besin değerinin bulunması, kendine özgü tadı nedeniyle pazarda yüksek fiyatla alıcı bulabiliyor. Avrupa ülkelerinde bol tüketilen, E ve C vitamini açısından zengin bir meyve olan avokado 10 yıl öncesine kadar belli başlı manavlarda ve marketlerde satılırken, son dönemlerde mahalle marketlerinde ve pazarlarda da satılmaya başlandı. Avokadonun esas olarak taze salata meyvesi olarak tüketiliyor. Yüksek besin değeri ve tekli doymamış oleik yağ asidi içeriğiyle kalp ve dolaşım sistemine faydalı olan meyve, ayrıca A, C ve E vitaminlerince, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin. Üreticilerin talebi üzerine BATEM tarafından yıllık 10 bin adet avokado fidanı üretilerek üreticilere ulaştırılıyor. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu