TÜRKİYE´DEN ABD´YE AFRİN YANITI
DÜNYA 5.05.2018 15:18:30 235 0

TÜRKİYE´DEN ABD´YE AFRİN YANITI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Mevcut şartlar altında Afrin´deki insani durumun ?derin endişe? kaynağı olduğu iddiası tamamen temelsizdir. Suriye´nin kuzeyinde asıl endişe kaynağı müttefikimiz olarak bildiğimiz ülkelerin PKK/PYD/YPG´li terörist

Sözcü Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü´nün Afrin halkının geri dönüşüne izin verilmediği yönündeki açıklaması hakkındaki soru üzerine şunları dedi: 

"ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü 3 Mayıs tarihli basın toplantısında Zeytin Dalı Harekatı hakkında PYD/YPG terör örgütünün karalama kampanyasının etkisi altında kalarak, teyid edilmemiş varsayımlar üzerinden talihsiz bir açıklama yapmıştır. 

Her şeyden önce, Afrin´e geri dönmek isteyen yerel halkı engelleyen PYD/YPG´nin kendisidir. Anılan terör örgütü böylelikle Türkiye´ye karşı yürüttüğü kara propaganda faaliyetlerine malzeme devşirmeye çalışmaktadır. Diğer taraftan, PYD/YPG´nin şehire yerleştirdiği çok sayıdaki mayın ve el yapımı patlayıcının geri dönüşleri zorlaştıran bir güvenlik tehdidi oluşturduğu da vakıadır. Türkiye Afrin´deki durumu normalleştirmek ve yerel halkın güvenli şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için çabalarını sürdürmektedir. 

Mevcut şartlar altında Afrin´deki insani durumun ?derin endişe? kaynağı olduğu iddiası tamamen temelsizdir. Suriye´nin kuzeyinde asıl endişe kaynağı müttefikimiz olarak bildiğimiz ülkelerin PKK/PYD/YPG´li teröristlerle sürdürdükleri işbirliğidir. 

Esasen, Zeytin Dalı Harekatı terörle mücadelenin sivillere zarar vermeden de yürütülebileceğini göstermiştir. İnsani yardım örgütlerinin Afrin´e geçişlerine izin verilmesi konusunda yapılan çağrının muhatabı da Türkiye değildir. Zira, ülkemiz Birleşmiş Milletler´in Afrin´e yönelik insani yardım konvoyları için gerekli her türlü kolaylığı göstermektedir."  

 Nauert, ?Afrinliler´in Evlerine Dönmesine İzin Verilmiyor,? demişti

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlarken  Türkiye´nin ?Afrin´de etnik temizlik yürüttüğü iddia ediliyor? şeklindeki bir soruya  şunları söylemişti:

?Afrin´deki durumu çok yakından takip ediyoruz. Son bir iki aydır bu konunun üzerinde duruyoruz. Afrin´den 140 bin kişi ayrıldı. Şu aşamada en azından şunu söyleyebiliriz ki bu kişilerin evlerine ve yaşadıkları yerlere geri dönmelerine de izin verilmiyor. Biz geride kalan haftalarda ve aylarda Afrin´deki insani kriz konusundaki kaygılarımızı da dile getirdik ve bu kaygılarımız halen de devam ediyor. Bölgede bulunan aralarında Türkiye, Rusya ve Suriye´nin bulunduğu tüm taraflara bölgeye uluslararası yardım organizasyonlarının girmesine ve insanların evlerine geri dönmelerine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz. İnsanlar evlerine döndüklerinde de güven içerisinde olmalılar ve buna gönüllü olmalılar ve eve dönenlerin güvenliği bizim üzerinde önemli durduğumuz konulardan biri?

Amerika´nın yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo´yla Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun NATO zirvesi sırasındaki görüşmesine de atıfta bulunan sözcü Nauert, Afrin ve daha birçok konunun ele alındığını söylemiş ?Türk Dışişleri Bakanıyla konuşulacak birçok konu var ve bildiğiniz üzere bir haftadan kısa bir süre önce NATO toplantısında görüştüler. Çok geniş bir çerçevede birçok konu üzerine konuştular çünkü üzerinde konuşulacak NATO´yla ilgili olan olmayan birçok konu var? demişti.

 HABER MERKEZİ/İHA


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false