Türkiye Uysallıktan Kurtuldu mu, Yoksa?

Türkiye Uysallıktan Kurtuldu mu, Yoksa?

New York Times gazetesindeki Roger Cohen imzalı bir analiz-yorumda, Türkiye´nin ?eksen kayması´ tartışmalarına yeni bakış açıları getirilmeye çalışılırken, Dışişleri Bakanı´nın imzasını taşıdığı ileri sürülen ve adına ?Davutoğluizm´ denilen doktrinin ö

 Her ne kadar  ?Türkiye Dışarı Çıkıyor?  başlığını taşıyan yazıda ?Washington´da Soğuk Savaş günlerindeki uysal Türkiye çok özleniyor,? temasına ağırlık verilse de, bölgemizdeki ve dünyadaki yeni gelişmelerin ışığında bir zamanların sadık müttefikinden umut kesilmemesi  ve ondan yeni alanlarda yararlanılması da öğütleniyor.

Zaman zaman Türkiye´de de eleştirilere uğrayan ve kimi Batı´lı çevrelerin kaygıları ile örtüşen boyutlarda tepkiler gören dış politikamızda ve ulusal güvenlik kavramlarımızda köktenci bir değişim yaşanmakta mıdır? Türkiye Soğuk Savaş sırasında doruğa tırmanan Batı Dünyası ile kader birliği içinde olma ideallerini bir yana bırakıp, İslam dünyası ile aşırı yakınlaşmaya mı yönelmiştir? Yitik Osmanlılık düşlerine kendisini kaptırmış ve de ?komşularla sıfır sorun? sloganına uygun olarak İran ile bile  içli dışlı olacak politikalara mı sapmıştır? İsrail Düşmanlığı ile daha da çok belirginleşen bir isyankarlık içinde midir? Ya da Ahmet Davutoğlu´nun yazar Roger Cohen ile yaptığı konuşmada vurguladığı gibi  ?Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bir cephe ülkesi olmak istemiyoruz. Hiçbir komşu ile sorun istemiyoruz? görüşü gerçekten derinleşen bir stratejik hedef midir? Bu sorunun yanıtını tam olarak bulabilmek için biraz daha ?derine´ inmek gerekiyor. 
Roger Cohen, analizinde  ?Bütün bunların anemik Batı´yı huysuz ettiğini? söylüyor,  Türkiye´nin ?bölgesel barış ve istikrarın sağlanması için ekonomik bağımsızlık? fikrinin AB´nin de fikri olduğunu belirterek ?miyoplukla Türkiye´yi AB dışında tutan Batı, şikayet edecek taraf durumunda değil? yorumunu yapıyor.  Türkiye´nin AB dışında tutulmasını ?Gerçekten yanlış ve aptalca? olarak nitelendiren Cohen, ?En az bir ayağı Batı çadırının dışında olan? Türkiye´nin değişmiş bir dünyada başardıklarından artan bir gurur duyduğunu da belirtiyor. Ahmet Davutoğlu´nun Türkiye´nin dış politikasının, ?stratejik tablonun gerçekçi ve mantıklı bir analizine dayandığı?nı sözlerine de dikkat çeken Cohen, Türkiye´nin ABD´nin rehberliği konusunda ?huysuzlandığını? da öne sürerek  şunları dile getiriyor:
 
?Davutoğlu´na geçen hafta ABD Hazine Bakanlığı üst düzey yetkilisi Stuart Levey´in İran yaptırımlarını görüşmek üzere Ankara´ya yaptığı ziyareti sorduğumda bana ?Tavsiyeye ihtiyacımız yok´ dedi. ?BM sisteminin sorumlu bir ülkesiyiz ve BM Güvenlik Konseyi üyesiyiz. Hayır oyunu kullandık. Bu bizim kararımız. Hiç kimsenin bize bir şey söylemesine ihtiyacımız yok, BM Güvenlik Konseyi´nin kararını uygulayacağız. Ancak tek taraflı ?Amerikan veya Avrupalı- kararlara gelince ulusal çıkarlarımızı gözeteceğiz. Komşularla güçlü ekonomik ilişkilerin olması yanlış mı??
 
Davutoğlu´na yöneltilen bu övgüler ve ülkemizde de her ?ulusalcıyı? ilk bakışta rahatlatacak ?ulusal çıkarlarımızı öne çıkaracak? duruş ve girişimler gerçeklerle ne kadar uyuşuyor? Hele ?Soğuk Savaş Uysallığından´ sıyrılmış ve Batı´ya kafa tutan bir Türkiye gerçekten var mı? Burada durup düşünmek  ve ?sıfır sorun? adına ulusal güvenlik ve çıkar politikaları ile çelişen kimi gelişmeleri sorgulamak gerekiyor. Örneğin Kıbrıs´ta verilen hesapsız ödünler? Ermenistan açılımı üzerinden  Kafkas politikalarında Batı emperyalizminin yelkenlerini şişirecek bir ayağı topal anlaşmaya yanaşmak? Kuzey Irak´ta oluşturulmakta olan uydu devlete kol kanat gerip, sadece kimi özel çıkar çevrelerine yarayacak adımlar atmak, böylece Irak´ın bölünüp istikrarsızlaşmasına davetiye çıkarmak? Afganistan´da NATO şemsiyesi altında girişilen işgal hareketinde rol kapmak? Filistin konusunda dahi olayın sadece dinsel boyutlarını öne çıkarıp, ?ulusların kendi kaderlerini tayin haklarını´ vurgulayan duruş içinde olmamak. İsrail ile olan gerginliğin bu temellerde değil de kişiselleştirilmiş bir teatral gösteriye dayandırılması? Ege´de sıfır sorun ve silahsız bir bölge yaratma ambalajı içerisinde tüm kıta sahanlığı ve egemenlik haklarımızı rafa kaldırtacak yumuşama ve teslimiyet duruşuna geçilmesi?  Tüm bunlarda Türkiye´nin ve Türk Ulusu´nun gerçek çıkarları mı ön plandadır, yoksa hemen tümünde Batılı patronların talepleri ve uzun erimli planları mı desteklenmiş olmaktadır. Davutoğlu´nun yazara dillendirmeyi göze aldığı  ?ulusal çıkarlar´ tezi böylece boşa düşmekten kurtulamamaktadır. 
 
Gelelim günün en önemli ?başkaldırı´ şovuna? İran´a karşı yaptırım uygulanmasına ?hayır´ denilmesinin arkasında ne gibi hedefler olabileceğinin irdelenmesine. Yazar Cohen bu alanda da kuşkularımızı artıracak saptamalar yapıyor ve ?Davutoğluism?in nasıl da Batı hesapları ile uyuşabileceğini bir öneri olarak gözler önüne seriyor. Türkiye´nin, yeniden İran Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin hemen ardından Ahmedinejad´ı kutlamasını doğru bulmayan NYT yazarı, buna karşın yaptırımların İran´ın tutumunu değiştirmeyeceğini savunarak Türkiye´nin İran politikasını ?doğru? olarak niteliyor.   Türkiye-Brezilya tarafından girişimi yapılan ?uranyum takası? anlaşmasının diplomatik kanalları açık bulundurma ve görüşmelere zemin hazırlama amacını taşıdığı görüşüne yer veren yazar,  Davutoğlu´nun bu konuda ?Biz elbette her aşamada Amerikalılarla eşgüdüm içerisindeydik. Washington´da hiç kimse Türkiye´nin kendi başına hareket etmekte olduğunu söyleyemez. Amacımız gerilimi azaltmak ve İran´ın nükleer programının sınırlı kalmasını sağlamaktı? dediğine de vurgu yapıyor. Ve de böylece  ?zurnanın zırt dediği´ yere sağlam biçimde parmağını basıyor.  Roger Cohen, Türkiye´nin uysal ülke görümünden çıkmış görünmekle birlikte Batı dünyasının işine yarayacak işlevlerinin bulunduğunu gerçekçi biçimde saptıyor ve ?Washington, kırgınlığı gömebilirse eğer, Türkiye, Batı´nın Müslüman dünyasına ulaşma kanalı olabilir. Yeni Türkiye, NATO´yu veya Amerika ile ittifakını terk etmeyecek. NATO, Taliban ile;  Batı da, İran ile görüşmek istiyorsa eğer,  yardımcı olabilir? görüşünü dile getiriyor. Türkiye´nin nasıl bir maceraya sürüklendiğini; Cumhuriyet´in kurulması ile kazanılan saygınlığın ?takiyye´ sayılabilecek hamleler ile nasıl tehlikeye atıldığını belki de farkında olmadan afişe ediyor. 
 
Neymiş? Türkiye ?uysallık? maskesini atsa da   başka bir şemaile girmeliymiş? Batı´nın ulaşamadığı noktalara nüfuz edip, oralarda Batı´ya başkaldırır görünen ama aslında onların sözcülüğünü ve kuryeliğini yapan görevler üstlenmeliymiş. El hak bunlar ucundan, orasından burasından yapılıp duruyor zaten?Niye o küresel gezi programları, niye o stratejik derinliklere inme girişimleri? Niye o Davuoğluism´i göklere çıkarak medyanın ve Batı Sözcülerinin övgüleri? Boşuna değil elbette.   
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 


2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli