?TÜRKİYE CUMHURİYETİ KARA PARA AKLAYAN BİR ÜLKE OLMAMALI!?
SİYASET 3.08.2016 14:08:07 112 0

?TÜRKİYE CUMHURİYETİ KARA PARA AKLAYAN BİR ÜLKE OLMAMALI!?

Kılıçdaroğlu TBMM gündemindeki ?mali af´ yasasının bir bölümünü sert biçimde eleştirdi ve ?Yurt dışından herhangi bir para gelirse, parayı kimin getirdiği belli değil, kaynağı da belli değil, bu para Türkiye´ye gelirse hemen bu parayı aktarırım, ? anlamı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu TBMM CHP Grup Toplantısındaki konuşmasında  Meclis gündemindeki mali af niteliğini taşıyan kanun teklifini eleştirirken, kaynağı belirsiz paraların Türkiye´ye girmesini öngören maddeyi eleştirdi ve ?Ama bu teklifte bir madde var, asıl bizim üzerinde durduğumuz madde o madde. O madde diyor ki ?Yurt dışından herhangi bir para gelirse, parayı kimin getirdiği belli değil, kaynağı da belli değil, bu para Türkiye´ye gelirse hemen bu parayı aktarırım.? Para uyuşturucu parası mı önemli değil, insan ticareti parası mı önemli değil, terör örgütlerinin parası mı önemli değil, Türkiye´ye gelsin, kaynağı belli değil. Peki, kime ait bu para? O da belli değil. Peki, niye Türkiye´ye geliyor? Kara parayı aklamak için. Eğer Türkiye, kara aklayan bir ülke konumuna taşınırsa dünya ekonomi çevrelerine vereceğimiz çok hesap vardır. Bizim bankalar için olağanüstü büyük riskler çıkabilir,? diye konuştu.

Mükelleflerin SGK ve Vergi borçlarının yapılandırmasını da ön gören düzenlemeler hakkında eleştiride bulundurken şunları kaydett:

?Adalet Kalkınma Partisi iktidarında on dört yılda altı kez mali af kanunu çıkarıldı, yani ortalama iki yılda bir mali af kanunu çıktı. Eğer iki yılda bir af kanunu çıkıyorsa yani vatandaş vergisini ve sigorta primini ödeyemez noktaya geliyorsa oturup hepimizin düşünmesi lazım, neden ve hangi gerekçeyle? Demek ki yönetimde bir sorun var.

Bakın en son 2014´ün 9´uncu ayında bir af kanunu çıktı. 2014´ün 9´uncu ayından bu yana size rakamları vereyim. 2014´te vergi alacağı 67 milyardı; bugün vergi alacağı 90 milyar liraya çıkmış durumda. Yani af kanunu çıkıyor, 67 milyar lira af kanuna rağmen, yeniden yapılandırmaya rağmen borç azalması gerekirken 90 milyar liraya çıkıyor. Sosyal Güvenlik primi 32 milyar liraydı, 68 milyar liraya çıkmış durumda, neden??

Kılıçdaroğlu grup konuşmasının konuyla ilgili bölümünde şu görüşleri dile getirdi:

?Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir kanun görüşülecek. Daha önce gelmişti, bir torba kanun içindeydi. Belli maddelerine itiraz ettiğimiz için geri çekildi, daha sonra tekrar getirildi bir kanun teklifi olarak. Plan ve Bütçe Komisyonunda arkadaşlarımız bütün endişelerini dile getirdiler bu kanun hakkında. Teklifin Türkiye´ye vereceği zarar konusunda endişelerini dile getirdiler fakat Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Getirilen bir mali af kanunu... Biz, bir mali af kanununun çıkarılmasından yanayız, karşı çıkmadığımızı önce ifade edeyim ama yapılan düzenlemenin yanlış ve eksik yönleri var, onları da söylemek zorundayım. Eğer ben bunları söylemezsem tarihe karşı sorumlu olurum. Bakın, Adalet Kalkınma Partisi iktidarında on dört yılda altı kez mali af kanunu çıkarıldı, yani ortalama iki yılda bir mali af kanunu çıktı. Eğer iki yılda bir af kanunu çıkıyorsa yani vatandaş vergisini ve sigorta primini ödeyemez noktaya geliyorsa oturup hepimizin düşünmesi lazım, neden ve hangi gerekçeyle? Demek ki yönetimde bir sorun var.

Bakın en son 2014´ün 9´uncu ayında bir af kanunu çıktı. 2014´ün 9´uncu ayından bu yana size rakamları vereyim. 2014´te vergi alacağı 67 milyardı; bugün vergi alacağı 90 milyar liraya çıkmış durumda. Yani af kanunu çıkıyor, 67 milyar lira af kanuna rağmen, yeniden yapılandırmaya rağmen borç azalması gerekirken 90 milyar liraya çıkıyor. Sosyal Güvenlik primi 32 milyar liraydı, 68 milyar liraya çıkmış durumda, neden? Çıkardığınız yeniden yapılanma yasası, tasarısı, kanunu eğer vatandaşın borcunu ödeyemez noktaya getiriyorsa ve gerçekten de bir af kanunu niteliği taşımıyorsa bu paralar ödenmiyor. Bizim arkadaşlarımızın ısrarla, özellikle küçük esnaf için esnafın ödeyebileceği bir taksitlendirme, bir yapılandırmadan yana olduklarını söylediler ama bu kabul görmedi. Umarız amacına ulaşır.

Burada unutulmaması gereken ikinci bir nokta var: Bir de dürüst mükellef var yani bütün ekonomik sıkıntılara rağmen gidip bankadan kredi çekip götürüp vergisini, sigorta primini yatıranlar var. Adaletli bir devlet, borcunu zamanında ödeyen ve devlete borç bırakmayan insanı da ödüllendirmeli, onlara bir avantaj sağlamalı. Nasıl bir avantaj? En azından demeli ki borcu olmayan vatandaş önümüzdeki yıl beyanname verirken ondan yüzde 1 oranında düşük vergi alacağım, yüzde 1 bir avantaj sağlayacağım demeli. Yani bir de borcu olmayan insanın ödüllendirildiği bir mekanizmayı bizim gündeme getirmemiz lazım ve vatandaş demeli ki ben de gidip borcumu yatırmalıyım, eğer bir daha af çıkarsa ben ödüllendirileceğim demelidir. Ama şimdi, vergisini, primini zamanında yatıran insanların cezalandırıldığı bir süreci yaşıyoruz.

Bunlar geçer, bu, bizim kendi aramızda, artısı eksisiyle oturup kamuoyunda tartışırız ama bu teklifte bir madde var, asıl bizim üzerinde durduğumuz madde o madde. O madde diyor ki ?Yurt dışından herhangi bir para gelirse, parayı kimin getirdiği belli değil, kaynağı da belli değil, bu para Türkiye´ye gelirse hemen bu parayı aktarırım.? Para uyuşturucu parası mı önemli değil, insan ticareti parası mı önemli değil, terör örgütlerinin parası mı önemli değil, Türkiye´ye gelsin, kaynağı belli değil. Peki, kime ait bu para? O da belli değil. Peki, niye Türkiye´ye geliyor? Kara parayı aklamak için. Eğer Türkiye, kara aklayan bir ülke konumuna taşınırsa dünya ekonomi çevrelerine vereceğimiz çok hesap vardır. Bizim bankalar için olağanüstü büyük riskler çıkabilir. Türkiye, ekonomi alanında kazandığı bütün itibarını kaybeder. Türkiye, kara para cenneti olur, kara parayı aklayan bir ülke olur, bütün saygınlığını, itibarını kaybeder. Biz bunu ısrarla dile getirdik.

Bakın değerli arkadaşlarım, deniyor ki ?Biz Körfez bölgesindeki parayı getireceğiz.? Güzel, Körfez bölgesindeki parayı getiriyorsan Körfez bölgesinde bankalar var, bankalar Türkiye´ye parayı göndersinler. Buna itiraz eden var mı? Yok. Vergi de alma tamam, ona da bir şey demiyoruz ama neden kaynağı belli olmayacak, neden getirenin kimliği belli olmayacak? Kimin parası bu para? Rüşvet parası mı bu para? Bunun hesabını Türkiye Cumhuriyeti kime verecek? Biz, pek çok uluslararası anlaşmaya imza atmışız kara paraya karşı duracağımız konusunda. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz, bu teklif bu şekliyle yasalaşırsa bunun ceremesi çok ağır olur. ?Kimse bize hatırlatmadı? demesinler.

 Plan ve Bütçe Komisyonundaki arkadaşlarımız bütün bu ayrıntıları muhalefet şerhi olarak görüşlerini belirttiler, yazdırdılar. Dün bu konuda Sayın Başbakana da açıklamalarda bulundum, size söylediğim açıklamaların benzerini Sayın Başbakana da yaptım çünkü biz ülkemizi seviyoruz, ülkemizin itibarını korumak istiyoruz, ülkemizin saygınlığını korumak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kara para aklayan bir devlet değildir; hukukun üstünlüğüne inanmış bir ülkedir Türkiye Cumhuriyeti, biz böyle bakıyoruz. Uluslararası anlaşmalara sadik bir ülkedir Türkiye Cumhuriyeti. Kendi iradesiyle ?Anayasaya aykırı olsa bile uluslararası sözleşmelere itibar edilir? hükmünü Anayasaya koyan bir ülkedir Türkiye Cumhuriyeti. Siz, kara parayı aklayan bir süreci başlatamazsınız. Bunun ekonomik faturası çok daha ağır olur?.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli