TÜRKİYE ÇAPINDA ?KADINA KARŞI ŞİDDETİ SONLANDIRALIM? KAMPANYASI
25.11.2015 12:59:30 326 0

TÜRKİYE ÇAPINDA ?KADINA KARŞI ŞİDDETİ SONLANDIRALIM? KAMPANYASI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon´un "16 Gün Boyunca Dünyayı Turuncuya Boyayalım" temasıyla başlattığı Kadına Karşı Şiddeti Sonlandırmak için Birleşin (UNiTE) kampanyasına Türkiye´de kamu kuruluşların, yerel yönetimlerin ve STK´larının önem

BM Enformasyon Merkezi´nden yapılan açıklamaya göre BM Kadın Birimi (UN Women) liderliğinde yürütülen kampanya kapsamında UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka üç kıtayı ziyaret ederek Brezilya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye´de yüksek profilli etkinliklere katılacak; toplumun tüm kesimlerinde ve küreselden yerele kadar tüm düzeylerde yaygın şiddeti sona erdirmek için çaba gösterilmesine duyulan acil ihtiyacı vurgulayacak.

UN Women ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Fonu İcra Direktörleri Phumzile Mlambo-Ngcuka ve Dr. Babatunde Osotimehin, 9-10 Aralık´ta İstanbul´da düzenlenecek kadına şiddete son verme temalı üst düzey uluslararası bir toplantının da açılışını yapacak. İki BM kuruluşunun işbirliği ile gerçekleşecek toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ev sahipliği yapacak.

Kampanyanın ilk etkinliği İstanbul´da yapıldı

Söz konusu kampanya ile bağlantılı etkinliklerin ilki 15 Kasım 2015´te gerçekleşen ve 100 bini aşkın kişinin katıldığı ?Kadına Karşı Şiddete Dur De? temalı Vodafone İstanbul Maratonu ile hayata geçirildi.

Dünya genelinde kampanya kapsamında 70´i aşkın ülkede; Niagara Şelalesi, Avrupa Konseyi Binası, Hint Kapısı ve Ürdün´deki antik Petra kentinin ışıklandırılmasını da içeren 450´yi aşkın ?turuncu etkinliğe? Türkiye´de de içlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Çanakkale, Eskişehir, Hatay ve Şanlıurfa´nın da bulunduğu birçok şehir turuncuya bürünerek destek verecek. İstanbul´da Büyükşehir Belediyesinin yürütteceği çalışmalar kapsamında kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda farkındalığın artırılması için Boğaz köprüleri, Galata Kulesi ve Kız Kulesi gibi birçok sembol yapıt ve belediye binaları turuncu renkte ışıklandırılacak.

İstanbul ayrıca, resmi açılışı New York´ta yapılacak 16 Günlük Aktivizm kampanyasının 10 Aralık´ta düzenlenecek resmi kapanışına da ev sahipliği yapacak.

Kampanyaya Türkiye´den de önemli destek sağlanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Teşkilatının da söz konusu küresel kampanyaya destek vereceği açıklandı. 25 Kasım´da, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü´nde başlayacak olan kampanya, 10 Aralık İnsan Hakları Günü´nde sona erecek.

Yapılan açıklamada kampanya kapsamında, TBMM´ye, kampanyanın resmi rengi olan ve daha parlak bir gelecek ile kadına yönelik şiddetten arınmış bir dünyayı temsil eden turuncu renkte hazırlanan afişlerin asılacağı, TBMM lokantalarında turuncu renk sofra kâğıtları kullanılacağı, dünyadaki diğer anıtsal binalar gibi TBMM ana binasının da kampanya süresince geceleri turuncu renkte aydınlatılacağı bildirildi.

Ankara´da Büyükşehir Belediyesi Binası 25 Kasım akşamı turuncu renkte aydınlatılacak. Ayrıca, Aynı gün 12.30´da Gençlik Parkı Kültür Merkezinde düzenlenecek etkinlikle ?Birleşin? kampanyasına destek verilecek.

Ankara´da ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)´nin de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi ile bağlantılı olarak sürdürdüğü işbirliği kapsamında TOBB binasının da 25 Kasım akşamı turuncu renkte ışıklandırılacağı bildirildi.

Diğer taraftan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülen Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamındaki çeşitli etkinliklere ilave olarak, kampayaya destek amacıyla, Ankara´da, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Binası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Binası, İzmir´de tarihi Saat Kulesi ve Çanakkale´de ise şehir merkezinde bulunan Truva Atı turuncu renkte ışıklandırılacak. 16 gün boyunca yapılacak futbol müsabakalarında, futbolcular sahaya kadına şiddete son mesajı veren pankartlarla çıkacaklar.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de kampanyaya ana binalarını turuncu renkte aydınlatarak ve kampanya sloganını tiyatro binası cephesine yansıtarak destek verecek.

Ayrıca, aralarında Bursa ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin de bulunduğu birçok yerel yönetimin düzenleyecekleri çeşitli etkinlikler ile kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik farkındalığın artırılması sağlanacak.

Sosyal medyada da #orangetheworld ve #kadınaşiddeteson etiketleri ile kampanyaya destek verilecek.

Genel Sekreterin 25 Kasım mesajı

Ban 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, savaş bölgelerinde yaşayan ve cinsel saldırı, cinsel kölelik ve insan kaçakçılığı gibi çeşitli şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalan kadınlar ve kız çocuklarının çektikleri acılardan dolayı derinden endişe duyduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon çatışma bölgelerinde kadınlara ve kız çocuklarına karşı gaddarca işlenen suçlar ve her ülkede rastlanılan aile içi şiddetin kalkınmanın önüne vahim bir tehdit olarak çıktığını söyledi.

?Şiddet yanlısı aşırı uç taraflarları dini görüşleri saptırarak toplu olarak boyun eğdirme ve kadınların istismarını haklı göstermeye çalışıyor. Bunlar rastgele yaşanan şiddet olayları ya da savaşın ortaya çıkardığı tek tük sonuçlar olmaktan uzak. Bunlar kadınların özgürlüğünü kısıtlamak ve vücutlarının kontrolünü ele geçirmek için yapılan girişimler? diyen Ban, aşırı uç taraftarlarının ortaya koyduğu şiddet eylemleriyle başa çıkmak ve bunları önlemeye çalışmak için küresel çaba harcandığı bir dönemde kadınların ve kız çocuklarının korunması ve toplumdaki konumlarının güçlendirilmesinin dünyanın ana önceliklerinden biri olması gerektiğini söyledi.

Günümüzde evlerinden edilen 60 milyon insanın yaklaşık yarısını kadınların oluşturduğunu, bu kişilerin bir çoğunun vicdansız kaçakçılar tarafından istismar edildiğini ve sığındıkları ülkelerde çoğunlukla cinsiyet ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ban, ?Çok genç ya da çok yaşlı olanlar ya da zorlu yolculuğu tamamlayamayacak durumdakiler ise geride kalarak herkesten daha fazla istismara açık hale geliyor? dedi.

Ban, ?Çatışmaların yaşanmadığı yerlerde de kadına karşı şiddet kadın cinayetleri, cinsel saldırı, kadın sünneti, çocuk evlilikleri ve sanal alemde zorbalık şeklinde ortaya çıkabiliyor. Bu uygulamalar bireylerin travma yaşamasına ve toplumların yapılarının bozulmasına yol açıyor? dedi.

Bu gidişata bir tepki olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması çabalarına erkeklerin de katkı yapmalarını sağlamak üzere Kadına Karşı Şiddeti Sonlandırmak için Birleşin (UNiTE) ve Ben Değilsem Kim (HeForShe) kampanyalarını başlattığını hatırlatan Ban, ?Hükümetlere, Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Fonuna katkılarını artırmaları çağrısında bulunuyorum? dedi.

Ban, söz konusu kampanyalar kapsamında dünya genelinde milyonlarca insanın, kadınların şiddete maruz kalmadığı parlak bir geleceği simgeleyen turuncu renkte birleştiğini, kampanyalarda elde edilen ivmenin bir simgesi olarak Niagara şelalesinden Ürdün´deki Petra antik kentine kadar bir çok tanınmış yapının turuncu renkte aydınlatılacağını belirtti.

?Dünya liderleri tarafından Eylül ayında kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündemini tam olarak uygulamaya koyarak kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi yönünde önemli adımlar atabiliriz? diyen Ban, BM tarafından son dönemde Barışgücü, kadınlar, barış ve güvenlik konularında yapılan değerlendirmelerin, barış ve güvenlik alanındaki çalışmalara kadınların katılmasının başarı için büyük önem taşıdığını ortaya koyduğunu söyledi.

Ban, ?Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin yaygınlığı hepimizin bu şiddetle mücadele için adım atmamız gerektiğini gösteriyor. Bu suçu sonlandırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınlar ve kız çocuklarının hak ettikleri güvenli ortamda yaşayabilecekleri bir dünyanın oluşmasını temin etmek, bir diğer deyişle tüm kadınların ve kız çocuklarının ve insanlığın iyiliğini sağlamak için güç birliği yapalım? diyerek mesajına son verdi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli