TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEKİ YAPISAL DEĞİŞİM TARTIŞILIYOR
SİYASET 1.08.2016 14:48:10 319 0

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEKİ YAPISAL DEĞİŞİM TARTIŞILIYOR

NUMAN KURTULMUŞ,?TSK´NIN YENİDEN YAPILANMASI DARBE YÜZÜNDEN DEĞİL, ÇOK İYİ HAZIRLANMIŞ BİR ÇALIŞMANIN SONUCU,? DERKEN, KILIÇDAROĞLU, ?KİMSE SİYASAL AMAÇ PEŞİNDE KOŞMASIN, HÜKÜMET KHK İLE DEVLETİ KENDİ DÜŞÜNCESİNE GÖRE YAPILANDIRIYOR? UYARISINI YAPTI

KURTULMUŞ,?TSK´NIN YENİDEN YAPILANMASI DARBE YÜZÜNDEN DEĞİL, ÇOK İYİ HAZIRLANMIŞ BİR ÇALIŞMANIN SONUCU? 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım´ın MHP ve CHP liderleriyle yapacağı görüşmeye işaret ederek, "Hem uygulanan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) Türkiye´de bundan sonraki bu mücadelede ne anlama geldiği hem de özellikle 669 nolu kararnamenin TSK´nın yeniden yapılanması ile ilgili ana çerçevesi muhalefet partisi liderleri ile paylaşılacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş yaptığı konuşmada Darbe girişimini düzenleyenlerin amaçlarını anlatırken şunları söyledi:

"Darbe girişiminde bulunanlar  bu darbe ortamıyla birlikte siyasette artık önü alınamaz çatışma ortamı çıksın istediler. Tam tersi oluyor, bunların bu iradesinin tersine siyasette işbirliği, çok daha yakın bir dayanışma ortamı ortaya çıkıyor. Hemen ilk andan itibaren TBMM´de 4 partinin bir araya gelip ortak deklarasyon yayınlaması bütün siyasilerin darbenin karşısında yer alması Türkiye için bir övünç meselesidir. O tarihten itibaren de siyasette yapıcı bir dilin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Muhalefet partilerinin Beştepe´de bir araya gelmesi, bundan sonra her türlü hukuki desteği vereceğini açıklaması da son derece anlamlıdır."

Bugün Başbakan Yıldırım´ın CHP ve MHP Genel Başkanlarını ziyaret edeceğini hatırlatan Kurtulmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu da siyasetteki bu olumlu iklimin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızın, samimiyet ve iyi niyetimizin bir göstergesidir. Bu süreçlerde hem uygulanan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) Türkiye´de bundan sonraki bu mücadelede ne anlama geldiği hem de özellikle 669 nolu kararnamenin TSK´nın yeniden yapılanması ile ilgili ana çerçevesi muhalefet partisi liderleri ile paylaşılacak. Bu süreçte de onlardan her türlü destek talep edilecek, bundan sonra da istişare ile iktidar ve muhalefet olarak siyasetteki yolumuzu sürdürme kararlılığımızı ifade edeceğiz"

Kurtulmuş, darbecilerin  bunlar baskıcı, otokratik bir yönetim ortaya çıkmasını istediklerini kaydetti ve şunları söyledi:

?Belki uzun süre devam eden bir otokratik bir sistem olacaktı, şimdi tam tersi oluyor. Türkiye´de daha demokratik önemli bir fırsat önümüze çıkıyor. Türkiye bu darbecilerin istediklerinin tam tersi bir istikamete doğru yöneliyor" dedi ve  Türkiye´nin demokratikleşmesine en önemli katkı sağlayacak alanlardan birisinin ´Türkiye´de sivilleşme sürecinin, özellikle TSK´nın darbe sonrasında yeniden yapılanmasını sağlayan 669 nolu Kanun Hükmünde Kararname´nin sağladığı imkanlar olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bu darbe teşebbüsü neyi hedefliyorsa tam tersi olmaya devam edecek. TSK´nın yeniden yapılanması ile gelişmelerin öyle tesadüfen ´darbe oldu bundan sonra ne yaparız´ diye değil, çok iyi hazırlanmış bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade etmek isterim. Bu çerçevede ana fikrimizi oluşturan 4 temel bakış açısını paylaşmak isterim. Bunlardan birincisi sivil asker ilişkilerinde, milli iradeyi temsil eden sivil iradenin daha güçlü olması ve sivil iradenin bu anlamda, asker sivil ilişkilerine yön vermesidir. Bu çerçevede, Yüksek Askeri Şura´nın yapısının sivilleşmesi, bu amaçla atılmış adımlardan birisidir.

 İkincisi, silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi. Bunun için jandarma ve sahil güvenliğin içişleri bakanlığına, kuvvet komutanlıklarının milli savunma bakanlığına, genelkurmay başkanlığının da doğrudan doğruya Cumhurbaşkanımıza bağlanması bu amaçla, yani silahlı gücün tek bir elde toplanmasını önlemek amacıyla atılmış bir adımdır".

"Bu çerçevede 3. olarak görüşümüzü belirleyen husus TSK´nın personel havuzunun çeşitlenmesidir" diyen Kurtulmuş  şunları kaydetti:

 "Askeri okulların kapatılması sağlanmış, böylece lise ve üniversite seviyesinde insanların TSK´ya farklı kaynaklardan gelişini sağlamak için yeni adımlar atılmıştır. Milli Savunma Üniversitesi´nin kurulmasıyla birlikte Türkiye´nin vatan savunmasındaki her türlü nitelikli personel yetiştirilmesinin önü açılacaktır. Dördüncü olarak da TSK´nın yeniden yapılanması, Türkiye´nin çok büyük kitlelere sahip silahlı kuvvetleri yerine, amacı bütünüyle vatan savunmasına odaklı olan uzman bir orduya dönülmesiyle ilgili hazırlıklar gerçekleştirilmektedir".

TSK´da yeniden yapılanmaya getirilen eleştirilere de değinen  Kurtulmuş, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

"Buradan hiç kimse yanlış birtakım polemikler çıkartmasın. Buradaki amacımız, TSK´nın darbe için bir zemin olarak kullanılmasının önüne geçmektir. Biz, yıllardır darbelerle karşılaştık, her darbeden sonra Türkiye´de şu tartışmalar yapıldı, artık bundan sonra Türkiye´de darbe olmaz. ´Türkiye´de darbelere zemin hazırlayan bir sistem ve yapı var, amacımız öyle bir sistem kuralım ki TSK´yı o kadar açık bir hale getirelim ki TSK içerisinde hiç kimse ya da hiçbir şer odağı bir daha darbe yapmayı aklının ucundan dahi geçiremesin. Bu yeniden yapılanma süreci, Türkiye´de hem demokratikleşmenin önemli bir adımı olacaktır hem TSK´nın çok daha saygın bir kurum haline gelmesinin en önemli vesilelerinden birisi olacaktır. TSK yeniden modernize edilerek, yeniden yapılandırılarak, çok daha güçlü gözde bir kuruluşumuz haline getirilecektir. Böylece sadece darbecilerden kurtulmak değil, darbeyi üreten sorunları da çözmüş olacağız ve inşallah çok daha güçlü yolumuza devam edeceğiz."

KILIÇDAROĞLU : ?KİMSE SİYASAL AMAÇ PEŞİNDE KOŞMASIN?

?Bu coğrafyada güçlü ordu zorunlu,? diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri´nin geleceğiyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarmasına tepki gösterdi ve ?Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname´yle devleti kendi düşüncesine göre yapılandırıyor. 21. yüzyılda ?Ben devletim´ anlayışı olmaz,? uyarısını yaptı

Kılıçdaroğlu SÖZCÜ Gazetesinde Saygı Öztürk´e verdiği demeçte ise hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri´nin geleceğiyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarmasına tepki göstererek, ?Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişiminin millet, TBMM, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, polis teşkilatı ve Silahlı Kuvvetler´deki Atatürkçülerle püskürtüldüğünü vurgulayan Kılıçdaroğlu, ?Kimse, darbe girişimini gerekçe gösterip, kendi siyasal amaçlarını gerçekleştirme peşinde koşmamalıdır? diye konuştu

?Devleti yeniden yapılandırırken kurucu ayarlara iyi bakmak lazım. Hükümet, devleti kendi düşüncesine göre yapılandırıyor. Yeni kararlar alırken, etki-tepkiden çok aklın egemen olduğu bir düşünce atmosferini yaratmak zorundayız. Silahlı Kuvvetler´le ilgili kararnameler çıkarılmadan önce siyasi partilerin görüşleri alınmalıydı? diyen CHP Genel Başkanı  şunları kaydetti:

?DARBE sonrası elbette ki bir hukuk sürecinin başlaması son derece normaldir. Devletin yeniden inşa edilmesinde artık bir zorunluluk ortaya çıkmıştır. Çünkü liyakat sisteminin çökmesi aslında devleti çökertmiştir.

DEVLETİN yeniden inşası için karar alırken sıcak olayların etkisinde kalarak karar alma sürecine girilmemeli. Etki-tepkiden çok aklın egemen olduğu bir düşünce atmosferini yaratmak zorundayız. Hukukun üstünlüğünü, liyakatı bir tarafa bırakıp kini, öfkeyi öncelerseniz darbecilerden bir farkınız kalmaz.

DEVLET hepimizin? Devleti yeniden yapılandırırken kurucu ayarlara iyi bakmak lazım. Yasa yapılırken TBMM´den geçirmeniz gerekir. Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname´yle devleti kendi düşüncesine göre yapılandırıyor. 21. yüzyılda ?Ben devletim´ anlayışı olmaz.
TÜRKİYE Cumhuriyeti´nin bulunduğu coğrafyaya çok iyi bakmak lazım. Bu coğrafyada güçlü ordu zorunlu? Kimse, darbe girişimini gerekçe gösterip, kendi siyasal amaçlarını gerçekleştirme peşinde koşmamalıdır. Böyle bir süreç Türkiye´ye daha büyük zararlar verir.

SAĞLIKLI bir özeleştiri yapmadan, milletin önünde ?Biz bu hataları yaptık, özür dileriz´ demeden böyle bir yapılandırmanın içine girilmesi de ne kadar samimi, ayrı bir konu?
TÜRK Silahlı Kuvvetleri´yle ilgili kararnameler çıkarılmadan önce siyasi partilerin görüşleri alınmalıydı. Ordumuzun daha güçlü hale getirilmesi konusunda yüzlerce çalışma vardır. Bilimsel çalışmalar da bir yana bırakılıp farklı bir sürecin içine sokuluyoruz.?

 (İHA/HABER MERKEZİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false