Tümer:
SİYASET 13.06.2017 10:50:43 432 0

Tümer:"Şakirpaşa Havalimanı, ihtiyaçlar doğrultusunda genişletilmelidir"

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, DHMİ KİT Alt Komisyonu´nda yaptığı konuşmada Adana Şakirpaşa Havalimanı´nın genişletilmesiyle Çukurova Bölgesi´nde büyük bir hareketlilik yaşanacağını söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü  Tümer, TBMM KİT Alt Komisyonu´nda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) faaliyetlerini denetledi.
DHMİ´nin faaliyetleri ile 2017 yılı hedefleri ve projeleri hakkında KİT Alt Komisyonu´na sunum yapan DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak´ın sunumunun ardından söz alan CHP´li Zülfikar İnönü Tümer, 1937 yılında hizmete giren Adana Şakirpaşa Havalimanı´nın Türkiye´nin en eski hava limanı olduğuna işaret etti. 4 bin 540 metrekare iç hat, 5 bin 825 metrekare dış hat olmak üzere 10 bin 365 metrekarelik terminal binası bulunan havalimanının kapalı alan miktarı bakımından hava limanları arasında 6. sırada olduğunu belirten Tümer, "NATO kriterlerine uygun 2 apronu bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, bulunduğu yerde gelişen ihtiyaçları karşılayacak şekilde genişletilmelidir" dedi.

Mersin ili Tarsus ilçesi Kargılı, Karsavran, Çiçekli, Çağbaşı ve Ballıca köyleri arasında kalan ve 8 bin 700 dekar birinci sınıf, mutlak tarım alanı üzerinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı´nın  onarılmaz yanlışlara gebe kalacağını komisyonda da hatırlatan Tümer, "Çukurova Bölgesel Havalimanı etrafında oluşturulacak yapılaşma nedeniyle de en az inşaat alanı kadar tarım arazisi yok edilecektir. Bu nedenle Adana Şakirpaşa Havalimanı buraya alternatif en önemli alandır" diye konuştu.

"BAKANLIK YETKİLİLERİNİN RAPORU DİKKATE ALINMADI"
KİT Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, şunları söyledi:

 "Uzmanlar ve bakanlık yetkilileri gerek harita üzerinde gerekse yerinde yaptıkları araştırmalarda Çukurova Bölgesi´nde bölgedeki yoğun yerleşim yerlerine (Adana, Mersin, Tarsus) dengeli bir biçimde hizmet verebilecek, tarım alanlarını yok etmeyecek şekilde, yönetmeliğe uygun olarak havaalanı amaçlı kullanılabilecek alanlara rastlamamıştır. Yer seçimi çalışmalarında bölgede Adana-Karataş seçeneği dışında incelenen alanların hepsi 4 ve üzeri sınıf sulu tarım arazisi olarak tanımlanmıştır.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından 1982-1985 yılları arasında yapılan ve ´Çukurova Bölgesel Havalimanı´nın yapılacağı arazileri içine alan detaylı toprak etüd ve haritalama çalışması sonucunda sulama altyapısı tamamlanan Havalimanının yapılması planlanan araziler sulu tarım koşullarında yılda 2-3 defa ürün alınabilecek şekilde tarıma elverişlidir. Küresel ısınma nedeniyle, sulu tarım alanlarının öneminin daha da arttığı günümüzde söz konusu alanda sulama suyunun yeterli olması ve sulama altyapısının mevcut oluşu, alanın tarım arazisi olarak önemini daha da arttırmaktadır.

DHMİ DE DSİ DE ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI YERİNE RET OYU VERMİŞTİ!
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Devlet Su İşleri (DSİ) ve Mersin Toprak Koruma Kurulu raporlarında, Bölgesel Havalimanı için tahsis edilen araziler 1. sınıf mutlak tarım arazisi olduğu ve amacı dışında kullanılamayacağı belirtilmiştir. Ret oyu veren kurumlardan biri bu alanda devletin altyapı yatırımlarını yapan Devlet Su İşleri´nin olması kararın yanlışlığını bir kez daha ortaya koymuştur. Kaldı ki bu alanlar 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu dayalı olarak daha sonra ilan edilen ´Büyük Ova´ sınırları içinde koruma altına alınması gereken tarım arazileri içinde yer almaktadır. Bu nedenlerle bölgemizin geleceğe dönük ihtiyaçları için düşünülen havaalanının, halen kullanılan Adana Şakirpaşa Havaalanı´nın genişletilerek bölgeye kazandırılması tek seçenek olarak değerlendirilmelidir. Adana havalimanının Bakanlık raporunda ön görülen yıllık 20 milyon yolcu kapasitesine ulaşabilmesi için gerekli görülen en az 6 milyon metrekare, tercihen 8 milyon metrekare alanın mevcut bölgeden temin edilebilmesi mümkündür" diye konuştu.
"TEK ALTERNATİF ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI"

Adana Şakirpaşa Havalimanı´nın genişletilmesiyle gerek duyulan arazilerin tarım arazilerinden sağlanmasının önleneceğini, arazinin büyük bölümünün zaten yapılaşmayla tarım dışına çıkarılmış olduğu için tarım arazisinin kullanımının en aza indirileceğini, çağdaş kent yaşamına uygun sağlıklı yapılaşma için kentsel dönüşüm çabalarına katkı sağlanacağını vurgulayan Tümer, demografik veriler, bölgenin ekonomik faaliyetleri, bölgenin gelişimine yönelik öngörüler, arazi özellikleri, ulaşım biçimleri, fiziki kısıtlamalar, kamulaştırma ihtiyaçları ve tahmini inşaat maliyetleri açılarından karşılaştırıldığında Adana Havalimanı´nın bulunduğu yerde genişletilmesinin tek ve en uygun çözüm olduğunun açıkça görüldüğünü sözlerine ekledi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli