Tümer, taşımacı esnafının sorunlarını meclise taşıdı
SİYASET 24.03.2016 11:18:39 238 0

Tümer, taşımacı esnafının sorunlarını meclise taşıdı

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, haksız rekabete yol açan ve oldukça pahalı belgeler nedeniyle taşımacıların zor günler yaşadığını vurguladı

Taşımacıların sorunu TBMM´de

?İhracat düştü, belgeler pahalı, taşımacılar zor durumda?

** Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, 37 ayrı belgenin taşımacıları zor duruma sürüklediğini belirtti. Taşımacı esnafının sorunlarını TBMM´ye taşıyan Tümer, özellikle küçük ölçekli taşımacı esnafının taşıma belgelerinde yaşanan haksızlık ve belgelerin pahalılığı nedeniyle kamyon/kamyonetlerini evlerinin önüne bağlamak zorunda bırakıldığını vurguladı. Tümer, ülkemizde yaşanan ihracat düşüklüğünün de taşımacıları büsbütün ekonomik darboğaza sürüklediğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye´de bin bir emekle taşımacılık yapan esnafın zor günler yaşadığını bildirdi.

 Özellikle küçük ölçekli taşımacı esnafının taşıma belgelerinde yaşanan haksızlık ve belgelerin pahalılığı nedeniyle kamyon/kamyonetlerini evlerinin önüne bağlamak zorunda bırakıldığını vurgulayan Tümer, bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı´na (TBMM) soru önergesi sundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle sunduğu önergede, ülkemizde yaşanan ihracat düşüklüğünün de taşımacıları büsbütün ekonomik darboğaza sürüklediğini ifade eden Tümer, ?Rusya krizi nedeniyle özellikle Çukurova Bölgesi´ndeki yaş meyve-sebze ve narenciye ürünlerindeki ihracat krizi çiftçilerimizin yanında taşımacı esnafını da kara kara düşündürmektedir. Öte yandan taşımacılık sektöründeki 37 ayrı taşıma belgesi kafaları büsbütün karıştırmaktadır? dedi.

Tümer, sorunların çözümü için Binali Yıldırım´a şu soruları yöneltti:

?1-Yurtiçi taşımacılık için ?K Belgesi´, yurt dışı taşımacılık için ?C Belgesi´ adı altında bir sınırlandırma getirilmiştir. Yurtdışına taşımacılık yapan esnaf gümrükte 1,5 liraya mazot alırken, yurtiçindeki taşımacı 4 liraya mazot almaktadır. K Belgesi ile yurtdışına taşımacılık yapılamazken C belgesi olan esnaf hem yurtdışında hem de yurtiçinde taşımacılık yapabilmektedir. Bu durum tam anlamıyla bir haksız rekabet değil midir?

2-Haksız rekabetin mazotu pahalı alan kamyoncuyu kaçak mazot almaya, fazla tonaj atmaya ittiği bilinmektedir. Bu sorunları gidermek için yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuda herhangi bir çalışma planlıyor musunuz?

3- 2016 güncel fiyatı 204.584 lira olduğu bilinen ve kamyon filolarına sahip Yurtiçi Lojistik işletmelerine verilen L belgesi ayrı bir sorunu beraberinde getiriyor. 10 adet öz malı olan L belgeli herhangi bir şirketin, belgesini taşımacılık yapan sınırsız sayıda kamyoncuya kiraya verebilme iddiaları doğru mudur? Doğru ise böylelikle yeni bir rant alanı oluşmuyor mu?

4- Yeni verilen K belgelerinde 19 yaşından büyük ve 32 ton taşıyabilen araç şartı getirilmesinin yanı sıra belgelerin pahalılığı özellikle tarım ürünlerinin bolca taşındığı Çukurova gibi bölgelerde kıt-kanaat geçinen küçük esnafı tamamen yok etme noktasına getiriyor. Küçük esnafın yükünü hafifletmek adına belge fiyatlarında bir indirim yapılacak mıdır? Türkiye genelinde yaşanan bu sorunların giderilmesiyle ilgili bakanlığın herhangi bir çalışması var mıdır??


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false