TÜİOSB’DE ALTYAPI SÜRECİ BAŞLADI
EKONOMİ 5.10.2020 11:17:00 878 0

TÜİOSB’DE ALTYAPI SÜRECİ BAŞLADI

Mersin’in tarımsal üretimini yüksek katma değere dönüştürecek bir üretim üssü haline gelecek Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TÜİOSB) altyapı süreci başladı.

TÜİOSB Müteşebbis Heyet toplantısında, 245 hektar alanda en az 100 yatırımcıyla 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak modern ve güvenli üretim üssünde ihtiyaç duyulan altyapı yatırımları için ihale süreçlerinin başlatılması yönünde karar alındı.
Müteşebbis Heyet Vali Su başkanlığında toplandı
TÜİOSB Müteşebbis Heyet Toplantısı Mersin Valisi Ali İhsan Su başkanlığında TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Başkan Vekili Armağan Öner, Yönetim Kurulu Üyeleri MTSO Meclis Başkanı Abdülhamit İzol, Rasim Mahmut Narin, Nil Ece Yamanyılmaz ve Müteşebbis Heyet üyeleri katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda devlet desteklerinde 4’üncü bölge teşviklerinden faydalanacak olan TÜİOSB’de yapımı devam eden yollar ve hafriyat çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu. Ayrıca planlamaları devam eden köprü, menfez, kanalizasyon, içme ve kullanma suyu ve atık su arıtma tesisi ile enerji yatırımları da ayrıntılı olarak ele alındı. İhtiyaç duyulan altyapı yatırımları için ihale süreçlerinin başlatılmasına karar verildi.
Toplantının ardından Mersin Valisi Ali İhsan Su, TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ve Müteşebbis Heyet üyeleriyle birlikte proje sahasında incelemelerde bulundu. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin’in ilk ve tek ihtisas organize sanayi bölgesi olan TÜİOSB’de ihtiyaç duyulan altyapı yatırımları ve genişleme alanlarıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla tam bir uyum ve koordinasyon içinde çalışılacağını ifade etti. Vali Ali İhsan Su, tarımsal ürünlere ileri teknolojiyle maksimum katma değer kazandıracak üretim merkezlerinin faaliyete geçmesiyle bölgede büyük bir dönüşüm ve gelişimin başlayacağını vurguladı.

300 milyon dolarlık yatırım, 250 milyon dolarlık ihracat hedefi
Müteşebbis Heyet toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, tarımsal ürün işleme ve gıda sektöründe faaliyet gösteren yatırımcıların kümeleneceği bölgede 300 milyon dolarlık yatırımla elde edilecek yüksek katma değerli ürünleri dünya pazarlarına ihraç edeceklerini vurgulayıp, yıllık ortalama 250 milyon dolarlık ihracat geliri hedeflediklerini açıkladı.
TÜİOSB’de ilk etapta 180 hektar alanda 70 sanayi parseli oluşturduklarını ve bu parsellerin büyük çoğunluğunu yatırımcılara tahsis ettiklerini kaydeden Başkan Gül Akyürek Balta, “İlk etapta yer alan 70 yatırımcıyla 7 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. 5 yıl içinde de tüm fazların tamamlanmasıyla birlikte 245 hektarlık bir alanda en az 100 yatırımcıyla 10 bin kişiye yeni iş olanakları sağlayacak modern ve görkemli bir üretim üssü haline geleceğiz. Bünyesinde akademisi olan, gelişmiş test ve Ar-Ge merkezlerine sahip, kadın iş gücünü en verimli şekilde kullanarak yepyeni küresel markalar yaratmayı hedefleyen TÜİOSB’nin yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip bir merkez olması için büyük gayret gösteriyoruz.” dedi.

‘Yatırımcılara ciddi avantajlar sunacağız’
Başkan Balta, bölgede yer alacak yatırımcılara devlet teşviklerinin yanı sıra yenilenebilir enerji, atık suların arıtılması ve lojistik maliyetlerin azaltılması gibi başlıklarda da ciddi avantajlar sunacaklarının altını çizdi. Akyürek Balta, “Yenilenebilir enerji yatırımları yaparak katılımcıların enerji birim fiyatlarını daha uygun hale getirmeyi planlıyoruz. Fabrikaların çatılarının güneş enerji panelleri ile donatılarak yeşil enerji kullanımını teşvik edeceğiz. Arıtma tesisimizde ise en son teknolojiyi kullanarak arıtacağımız atık suyu, sulama suyu olarak değerlendireceğiz. Bunun yanı sıra bölgemiz sınırları içinde atık yönetim tesisi de oluşturacağız. Lojistik maliyetleri azaltmak için de alternatifli çalışmalarımız devam ediyor. Ortak sağlık güvenlik birimi, çevre laboratuvarı ile girişimcilerimizin bu alanlardaki giderlerini de minimize etmek için planlamalarımızı olgunlaştırdık. Kadın iş gücünün sanayi ve ticarette en verimli şekilde kullanılmasını ve yepyeni küresel markalar yaratmayı hedefleyen TÜİOSB, tohumdan paketlemeye kadar gıda üretim zincirinin tüm halkalarını tamamlayarak uygun maliyetli, yüksek katma değerli, güvenli gıda, bitkisel kozmetik ve bitkisel ilaç ürünlerinin üretimi konusunda ülkemizin ve dünyanın sayılı bölgelerinden biri olacak.” diye konuştu.

(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false