TRUMP´TAN MERKEL VE HOLLANDE GÖRÜŞMELERİNDE NATO´YA BAĞLILIK VURGUSU
DÜNYA 29.01.2017 14:21:47 293 0

TRUMP´TAN MERKEL VE HOLLANDE GÖRÜŞMELERİNDE NATO´YA BAĞLILIK VURGUSU

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü. Trump´ın liderlerle yaptığı görüşmelerde ´NATO´ya bağlılık´ vurgusu yapılması dikkat çekti.

Beyaz Saray´dan yapılan yazılı açıklamada Trump ile Merkel arasındaki telefon görüşmesinde NATO ile ilişkilerden Ortadoğu´daki son duruma, Rusya´dan Ukrayna krizine kadar birçok konunun ele alındığı bildirildi.

ABD ile Almanya arasındaki ilişkilerin öneminin yeniden vurgulandığı ifade edilen görüşmede, ´Trump ile Merkel´in, NATO ittifakının vazgeçilmez önemi konusunda mutabık oldukları´ vurgusu yapıldı. Aynı kapsamda NATO´nun, 21. yüzyılın temel sorunlarına çözüm getirebilecek kapasiteye sahip olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Trump ile Merkel´in, Ortadoğu ve Kuzey Afrika´daki terör tehdidine karşı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da uzlaştıkları vurgulandı.

Ayrıca Trump´ın, temmuz ayında Almanya´nın Hamburg kentinde gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi´ne katılım davetini kabul ettiği, buna mukabil Merkel´in de en kısa zamanda Washington´a bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

JAPONYA´YA TEMİNAT

Sabah saatlerinde de Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda görüşen Trump, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlığını bir kez daha teyit etti.

Abe´nin, Kuzey Kore tehdidiyle ilgili olarak Trump´ı bilgilendirdiği ve ABD Başkanının da Japonya´ya teminat verdiği ifade edilen Beyaz Saray açıklamasında, Savunma Bakanı James Mattis´in yakın zaman içinde bölgeye bir ziyaret gerçekleştireceği ve listesinde Tokyo´nun da yer aldığı belirtildi.

10 ŞUBAT´TA ABE´Yİ AĞIRLAYACAK

Ayrıca Abe´nin 10 Şubat tarihinde Washington´a gelerek Trump ile Beyaz Saray´da görüşeceği bilgisi de paylaşıldı.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI İLE DE GÖRÜŞTÜ

Trump´ın ayrıca, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile de görüştü.

Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada ABD Başkanının yarın da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Güney Kore Devlet Başkanlığına vekalet eden Hwang Kyo-ahn ile de telefon görüşmeleri yapacağı belirtildi.

MAHKEME TRUMP´IN GÖÇMEN YASAĞINI ASKIYA ALDI

ABD´de federal mahkeme, Başkan Donald Trump´ın göçmen yasağını geçici olarak askıya aldı.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde Suriyeli mültecilerin süresiz diğer mültecilerin diğer mültecilere de 4 ay giriş yasağı getirilmesini öngören kararnameyi imzalamıştı. ABD´de federal mahkeme, Trump´ın kararnameyi geçici olarak askıya aldı. New York Bölge Hakimi Ann Donnelly, kararı ´kararın onarılamaz bir zarara neden olabileceğine´ hükmetti.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, adli karara uyulacağı ancak Trump´ın aldığı kararın yürütüleceği dile getirildi.

LONDRA BELEDİYE BAŞKANI HAN, TRUMP´A SESLENDİ

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, ABD Başkanı Donald Trump´ın göçmen yasağına ilişkin, ?ABD gibi hoşgörü, çeşitlilik ve özgürlüğe değer veren ülkeler olarak omuzlarımızı silkip, ?bizim sorunumuz değil´ diyemeyiz? dedi.

ABD Başkanı Donald Trump´ın göçmen yasağına ilişkin kararnameyi imzalamasının ardından havalimanında 12 kişinin gözaltına alınması protesto edildi. Trump´ın kararını vatandaşlar protesto ederken, çeşitli isimlerden de eleştirel açıklamalar geldi. Londra Belediye Başkanı Sadık Han, kararın ?ABD´nin özgürlük ve hoşgörü değerlerine meydan okuduğunu? dile getirdi. Kan, ?Başkan Trump´ın bazı ülkelerden gelen sığınmacı ve göçmenlere yönelik yasağı, utandırıcı ve merhametsizce. ABD´nin sığınmacıları karşılayan ve yerleştiren gururlu bir tarihi var. Başkan Trump, bu küresel krize sırtını dönemez. Tüm ülkeler üzerine düşen görevleri yerine getirmeli? dedi.

Her ülkenin mülteci politikasını oluşturma hakkının bulunduğunu kaydeden Han, ?Yeni politika, ABD´nin inşa ettiği özgürlük ve hoşgörü değerlerine meydan okuyor. Başbakan May´in Trump´la aynı fikirde olmadığını ifade etmesinden memnuniyet duydum. Bu durumdan etkilenen Londralılar adına hükümetle işbirliği içinde olacağım. ABD gibi hoşgörü, çeşitlilik ve özgürlüğe değer veren ülkeler olarak omuzlarımı silkip, ?bizim sorunumuz değil´ diyemeyiz? ifadelerini kullandı.

MERKEL: ?KARAR YANLIŞ?

Almanya Başbakanı Angela Merkel´in Sözcüsü Steffen Seibert ise, Alman liderin Trump´ın kararının yanlış olduğunu savunduğunu kaydetti. Seibert, ?Merkel, terörle mücadele kararlılığının bazı etnik köken ve bazı inançtan olan insanları şüphe altında bırakmanın gerekçesi olamayacağına inanıyor? dedi.

Merkel ve Trump, dün Donald Trump´ın göreve gelmesinin ardından ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Daha sonra her iki taraf da yaptıkları açıklamada, görüşmede mülteciler ve seyahat yasağı konularının ele alındığını aktarmıştı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli