TRUMP: ?SURİYE´DE KÜRTLERİ KORUMAK İSTİYORUZ?
DÜNYA 3.01.2019 00:40:25 308 0

TRUMP: ?SURİYE´DE KÜRTLERİ KORUMAK İSTİYORUZ?

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray´daki kabine toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken. Suriye´den çekilme konusunda sürecin zamana yayılacağını ve Kürt güçleri de korumak istediklerini belirtti.

Trump iki hafta önce Suriye´den çekilme kararını duyurmuş, sonrasında Kongre içinde hızlı bir çekilmenin olası sonuçları konusunda endişelerini dile getiren pek çok kişinin eleştirilerine maruz kalmıştı. Savunma Bakanı Jim Mattis´in görevden ayrılması Trump´ın Suriye´den çekilme kararının ardından gelmişti.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Trump, Suriye´den iki bin askerin çekilmesi konusunda hiçbir zaman dört aylık bir takvim vermediğini söyledi, çekilme sürecinin zamana yayılacağını belirtti. Başkan Trump, ABD´nin Suriye´de sahadaki müttefiki konumunda olan ve Türkiye´nin terör örgütü olarak gördüğü YPG´nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri´ne de değindi, ABD Suriye´den çekilse bile Kürt güçleri korumak istediklerini belirtti.

Obama döneminin Suriye politikasına atıfta bulunan Trump, Obama´nın kırmızı çizgisi ihlal edilmesine rağmen harekete geçmediğini ancak kendi yönetiminin kırmızı çizgisi aşıldığında harekete geçtiğini savundu.

ABD Başkanı Trump YPG´den söz ettiği anlarda "Türkiye onları sevmiyor. Ellerindeki petrolü İran´a satmalarından memnun değilim. Satmamalarını söyledik. Yine de Kürtleri korumak istiyoruz. Ancak sonsuza kadar Suriye´de kalmak istemiyorum" diye konuştu.

Trump´ın Suriye´den çekilme kararını başlangıçta eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham geçen günlerde Başkan Trump´la Beyaz Saray´da öğle yemeğinde bir araya gelmiş ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Suriye politikası konusunda daha rahat hissettiğinin mesajını vermişti.

Senatör Graham daha sonra gazetecilere yaptğı açıklamada da, ABD Suriye´den çekildikten sonra Türkiye´nin YPG´yle çatışmamasını sağlamak ve Türkiye´nin kendi çıkarlarını korumasına yardımcı olmak amacıyla Suriye içinde bir tampon bölge olacağını söylemişti.

Reuters haber ajansına konuşan ABD´li yetkililere göre, Amerikalı komutanlar IŞİD´le çatışan YPG´lilerin Amerika´nın tedarik ettiği silahları muhafaza etmesine izin verilmesini tavsiye ediyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın bu hafta Türk yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

"Suriye kum ve ölüm"

Trump´a kabine toplantısı sırasında ısrarla Suriye´den çekilme takvimi soruldu. Başkan Trump takvim vermemeyi tercih etti, ?Yarın çıkıyoruz demedim. Çekilme zamana yayılacak? dedi. ?Suriye´de olmak istemiyorum. Ordumuzun kaynaklarını tüketmeden ordumuza para harcamak istiyorum? diye konuştu.

Trump, Suriye için de "Kum ve ölümden söz ediyoruz. Büyük bir zenginlikten söz etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD´nin Suriye´den çekilme kararının Rusya´yı ve İran´ı güçlendirdiği yorumları yapılmıştı. Trump Suriye´den çekilme konusunda Rusya´nın da mutlu olmadığını savunurken, ?Mutlu değiller çünkü onlar adına IŞİD´le biz mücadele ediyorduk? diye konuştu.

İran konusunda da bu ülkeye uygulanan yaptırımlarla İran´da durumun eskisine kıyasla değiştiğini savunan ve İran politikasının arkasında duran Trump "İran Suriye´de istediğini yapabilir" ifadesini kullandı.

"Sovyetler Birliği Afganistan yüzünden Rusya oldu"

ABD basınına Trump yönetiminin Afganistan´daki asker sayısını da azaltmayı planladığı yönünde haberler yansımıştı. Trump, ABD´nin Taleban´la görüştüğünü söyleyerek söze girdi, Sovyetler Birliği döneminde Rusya´nın Afganistan´daki varlığına dikkati çekti.

Trump, "Rusya eskiden Sovyetler Birliği´ydi. Afganistan onu Rusya yaptı çünkü Rusya Afganistan´da savaşarak iflas etti" diye konuştu.

ABD Başkanı Trump Sovyetler Birliği´nin o dönem Afganistan´ı işgali için de "Ruslar oradaydı çünkü oradan teröristler geliyordu. Orada olmakta haklılardı. Ancak sorun şu ki zor bir savaştı. İflas ettiler ve Sovyetler Birliği yerine adları Rusya oldu. Bugün hakkında okuduğunuz yerler artık Afganistan yüzünden Rusya´nın parçası değil" ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli