TRUMP SURİYE KONUSUNDA MEDYAYI ELEŞTİRDİ
DÜNYA 15.04.2018 17:39:04 248 0

TRUMP SURİYE KONUSUNDA MEDYAYI ELEŞTİRDİ

ABD Başkanı Donald Trump, medyayı eleştirirken ´Yalan haber medyası´nın bunu (harekatı) küçümsemesinin tek yolu ?görev tamamlandı´ ifadesini kullanmamdı,? sözlerine yer verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye´ye yönelik hava saldırısının ardından sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımlarını sürdürüyor.

Amerika Başkanı Donald Trump Suriye´ye yönelik füze saldırısıyla ilgili olarak kullandığı ?görev tamamlandı´ ifadesini savundu.

Amerikan medyası Trump´ın bu tanımına dikkat çekmişti.

Söz konusu ifade 2003´te Irak savaşı sırasında dönemin Başkanı George W. Bush tarafından kullanılmış ve başkanlık süresinin sonuna kadar bu ifade Bush´u takip etmişti.

 Trump twitter mesajında, ?Suriye operasyonu o kadar iyi yerine getirildi ki, öyle bir hassasiyetle, Sahte Medya benim ?Görev Tamamlandı´ terimini kullanarak küçültebilirdi? dedi.

Trump, ?Bunu kapacaklarını biliyordum fakat öyle güzel askeri bir terim ki geri getirilmeli. Sürekli kullan? dedi.

MEDYA NE DİYOR?

Amerikan basınının, Başkan Trump´ın, kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Suriye´yi cezalandırma kararı almasıyla ilgili olarak yaptığı kimi yorumlar VOA  Amerika´nın Sesi internet sitesinde şöyle yer aldı:

Washington Post, Trump´ın bu kararı, kendisi için özellikle son derece zor ve sarsıcı bir haftanın sonunda verdiğini yazıyor. Bunun en başlıca nedeni, özellikle eski FBI Başkanı James Comey´nin ayrıntıları daha satışa çıkmadan önce basına sızan anı kitabının Trump´la ilgili kişisel krizleri daha da kızıştırması.

Habere göre askeri danışmanları Suriye saldırısının ayrıntıları üzerinde hummalı çalışmalar yürütürken Başkan, kişisel avukatı Michael Cohen´in bürosu, evi ve otel odasının uğradığı FBI baskınının doğuracağı hukuki meselelere ve James Comey´nin Salı günü piyasaya çıkacak olan ?Daha Yüksek Bir Sadakat: Gerçek, Yalanlar ve Liderlik? adlı kitabının ayrıntılarına odaklanmıştı.

Gazetede Pazar günü yayınlanan Max Boot imzalı değerlendirme de Trump´ın kendi kişisel skandalları arasında Suriye meselesine ne kadar zaman ayırabileceği sorgulanıyor. ?Trump Skandallar İçinde Boğuluyor, Suriye´ye Odaklanamıyor? başlıklı değerlendirmeye göre siyasetin temel gelenek ve ilkelerinden biri, iç ve dış politikayı ve gelişmeleri birbirinden ayrı tutmak. Ancak değerlendirmenin yazarı Max Boot´a göre Trump, böyle bir beceriye sahip değil çünkü onun için herşey hem siyasi, ama aynı zamanda her siyasi mesele de kişisel. Değerlendirme şöyle devam ediyor: ?Trump Suriye müdahalesinden sonra ´Misyon tamam´ dedi. George W. Bush da 1 Mayıs 2003´te bir uçak gemisinden yaptığı açıklamada dev bir ´Misyon Tamam´ pankartının altında durup aynı şeyi söylemişti. Ancak Bush´un 2003 baharında Irak´a ilişkin hiçbir planı yoktu. Bugün de Trump´ın Suriye konusunda somut bir planı olduğundan söz edilemez. Trump büyük ihtimalle askerlerimizi Suriye´den çekmesi için Pentagon´a baskı yapmaya devam edecek. Böylelikle Kürt müttefiklerimizi yalnızlığa terk edecek ve Esat´a ve Esat´ın Rus ve İranlı yandaşlarına büyük bir zafer hediye edecek. Performansı en yüksek olduğu zamanda bile konsantrasyon ve dikkat süresi sekiz yaşındaki bir çocuğunkinden farksız olan Trump´ın, kapsamı giderek genişleyen kriminal soruşturma gibi çok daha ciddi tehditlerle karşı karşıyayken Suriye stratejisine odaklanabileceğini düşünmek çok zor. Eğer Amerika parlamenter sistemle yönetilseydi Kongre´den ´güvensizlik oyu,´ çıkardı. Umarız Amerikan Hükümeti´nin kurumları, Trump kendi günahlarıyla uğraşırken ülkeyi oto pilota alıp yönetebilecek kadar güçlüdür.?

Gelişmelerin perde arkasını aktaran Washington Post, Trump´ın saldırıdan önce selefi Obama´yı kırmızı çizgi olarak kabul ettiği sınırlara uymadığı ve Suriye´ye karşı harekete geçmediği için eleştirmeye devam ettiğini yazıyor. Gazeteye göre Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak göreve daha bir hafta önce başlayan John Bolton da Esat´ı caydırma amaçlı harekatın anlamlı bir güç gösterisi olması gerektiği yönünde Trump´a tavsiyelerde bulundu. Trump´ın akıl danıştığı bir başka önemli simaysa Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham´dı. Graham, Suriye´den hemen çekilmemek gerektiği konusunda ısrarlı bir tavır sergiledi. Hatta Graham, ?Toz duman dağıldıktan sonra bu saldırının cılız bir askeri tepki olarak algılanmasından ve Esat´ın bir kez daha kimyasal silah kullanmasına rağmen çok küçük bir bedelle işin içinden sıyrılmasından korkuyorum? dedi.

New York Times´ın yayınladığı Peter Baker imzalı ve ?´Misyon Tamam!´ Ama Suriye´deki Misyon Ne?? başlıklı değerlendirmeyse 2003´te Irak´da savaşın daha ilk safhasında erkenden zafer ilan eden ancak kısa süre içinde yanıldığı anlaşılan George W. Bush´tan bu yana her siyasetçinin ?misyon tamam? ifadesini kullanmaktan kaçındığı yorumunda bulunuyor. Değerlendirmede ?Peki misyon ne?? şeklindeki soruya yanıt aramaya çalışan Peter Baker, Trump´ın başkanlığı boyunca şimdiye kadarki Suriye misyonunun IŞİD´i mağlup edip sahadan çekilmek olduğunu hatırlatıyor. Ancak değerlendirmeye göre misyon, Amerika´nın Suriye´ye son yaptığı müdahaleyle çok daha karmaşık bir hal almış durumda. Baker, şöyle devam ediyor: ?Trump´ın kendini içinde bulduğu durum, selefi Obama´nınkinden pek de farklı değil. Hiçbir sorunun yanıtı kolay verilemiyor. Son müdahale, Trump´ın Suriye üzerindeki iç çekişmelerini ve dürtülerini ortaya koydu. Trump bir yandan uluslararası arenadaki en sert lider olduğunu göstermek istiyor. Diğer yandansa 11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana Amerika´nın Ortadoğu´ya müdahalesinin kan ve hazine kaybından başka anlamı olmadığını düşünüyor. Trump´ın bu iki taraflı, birbiriyle zıt görüşleri aslında Amerikan kamuoyu içindeki çelişkiyi de yansıtıyor. Amerikan halkı, ülkelerinin Ortadoğu´da başkalarının meselelerini çözüme kavuşturma girişimlerinden bıktı. Ama zehirli gaza boğulmuş çocukların görüntüleri de vicdanları sızlatıyor. Öte yandan Trump´ın Suriye´ye müdahale kararı almasını eleştirenlere göre eğer Trump gerçekten de insani kaygılarla hareket etme niyetindeyse o zaman Amerika´nın mültecilere yönelik politikasını değiştirmeli. Trump, Suriye´deki iç savaşın sona erdirilmesiyle pek ilgilenmiyor. Başkan, Suriye meselesine iki pencereden bakıyor: IŞİD´le mücadele, ki bu alanda neredeyse zafer ilan etti, ve Suriye´yi bölen iç savaş, ki bu konuda hiçbir şey yapmak istemiyor ve ´Bırakalım bu meseleyi başkaları halletsin´ diyor. Trump´ın stratejisinin ne olduğu belli değil. ´Suriye rejimi kimyasal silahları kullanmaktan vazgeçene kadar karşılık vermeye devam edeceğiz´ diyor ama bunun ne demek olduğunu, Başkan´ın ne kadar ileri gitmeye istekli olduğunu bilmiyoruz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false