Trump: ´Ön koşulsuz İran ile görüşmeye hazırım´
DÜNYA 31.07.2018 10:22:11 243 0

Trump: ´Ön koşulsuz İran ile görüşmeye hazırım´

ABD Başkanı Donald Trump, İran tarafından bir talep gelmesi halinde İranlı liderler ile ön koşulsuz olarak görüşebileceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, basına yaptığı açıklamada İranlı liderler ile ön koşulsuz olarak görüşebileceğini söyledi. Trump, bu tarz görüşmelerin he zaman faydalı olduğunu söyleyerek, ?Görüşmelere inanıyorum, eğer İran isterse kesinlikle onlarla görüşürüm. İran şu ara çok zor zamanlar geçiriyor. Böyle bir görüşmeye hazırlar mı bilmiyorum? ifadelerini kullandı.

İran ile daha önceden yapılmış ticari anlaşmaların kesinlikle anlamsız olduğunu belirten Trump, ?İran´la sonlandırdığımız anlaşma çok saçmaydı. İran´ın eninde sonunda görüşme talep edeceğine inanıyorum? şeklinde konuştu. 

Bunun bir zayıflık değil, yapılması uygun olan şey olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Trump, ?Eğer bir önceki dosya israfından başka bir şeye yaramayan anlaşmadan farklı daha anlamlı bir şey üzerine çalışabilirsek, kesinlikle görüşebiliriz? dedi. 

İran ile görüşmek için bir ön koşulu olmadığını vurgulayan Trump, ?Hiçbir ön koşulum yok, istedikleri herhangi bir zamanda görüşebiliriz. Hem onlar için, hem bizim için hem de dünya için iyi olacak? şeklinde konuştu. 

Trump´a karşı boğaz ittifakı

ABD Başkanı Donald Trump´ın sert ekonomik politikası Washington´u giderek yalnızlaştırıyor. ABD´nin ek gümrük vergilerine karşı ülkeler tedbirlerini alırken Türkiye´nin de başını çektiği ülkeler ardı ardına toplantılar düzenliyor. Türkiye önce Çin, Rusya, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya´nın içinde bulunduğu BRICS toplantısına katılırken şimdi de İstanbul´da Almanya, Rusya ve Fransa´nın yer alacağı kritik bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Güney Afrika ziyareti sonrası zirveye ilişkin mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Eylül´deki toplantının gündemini ?bölgeye ilişkin meseleler´ olarak nitelemişti. ABD´nin neredeyse bütün dünya genelinde başlattığı ?ekonomik savaş´a karşı alınacak önlemlerin de bu toplantıda konuşulması bekleniyor. Ülkelerin ekonomik yaptırımlara karşılık nasıl hareket etmesi gerektiği, hangi adımların atılabileceği toplantı da gündeme gelecek başlıklar olacak.

YEREL PARA İLE TİCARET MASADA OLACAK
7 Eylül´deki toplantı ayrıca Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa´nın bir araya geldiği nadir toplantılardan biri olacak. Söz konusu toplantıda Suriye´nin yanı sıra İran ile ilgili gelişmeler, mülteci meselesi, ikili ekonomik ilişkiler gibi kritik gündem başlıklarının görüşülmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın BRICS´te de gündeme getirdiği yerli parayla ticaret konusunu bu toplantıda da gündeme getirmesi bekleniyor. Bu toplantının yanı sıra, Türkiye, Rusya ve İran´ın Suriye´nin geleceğiyle ilgili konuları görüştüğü 3 ayaklı zirvenin son ayağı önümüzdeki süreçte Tahran´da gerçekleştirilecek. Tahran´daki toplantıda da bölgesel konuların yanı sıra ABD´nin İran´a yönelik ambargosu masaya yatırılacak.
Türkiye, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) oluşumunun yanı sıra Şangay 5´lisinin de (Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan) dünya ticaretinde yaşanan sıkıntılara karşı devreye alınabileceği görüşünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika dönüşünde bu konuda sorulan sorulara, ?Görüşmeleri zenginleştirerek, temenni ederiz ki bu konuda olumlu adımlar atalım. Ben neden baştan beri, ?Şangay 5´lisi, Şangay 5´lisi? deyip duruyorum. Kendilerine de söylüyorum. Şangay 5´lisinde hayırlısıyla hedefe varırsak olay çok daha farklı gelişir. Biraz sabır? demişti.

TİCARET SAVAŞININ FİTİLİ 34 MİLYARLA BAŞLADI
Özellikle ABD ile Çin arasındaki ?ticaret savaşı?nın fitili, ABD´nin Çin´in 34 milyar dolar değerindeki ithal teknoloji ürününe yüzde 25´lik gümrük tarifesi uygulamasıyla başlamıştı. ABD´nin Çin´den ithal edilen 14 milyar dolarlık daha ürüne ek gümrük vergisi getirmesi bekleniyor. Çin´in de aynı değerde ithalat ürününe aynı vergiyi getireceği ifade edilmişti. Avrupa Birliği ülkelerinin de bu kararlardan etkilendiği ve birtakım karşılıkların verilmesinin planlandığı konuşuluyor. Bu ortamda yapılan çoklu zirve ve görüşmelerin anlamının ticari açıdan önemli olduğu belirtiliyor. ABD´nin aldığı tedbirlerin Türkiye ihracatçısı açısından da fırsat oluşturabileceği vurgulanıyor.

Trump: ´Hükümeti kapatmakta bir sorunum yok´

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırından ülkeye kaçak olarak giriş yapan göçmenleri önlemek için yapılmasını istediği duvarın yasa tasarısının kongreden geçmemesi halinde hükümeti kapatacağını söyledi. Yasa üzerinde ciddi olarak çalışıldığını ifade eden Trump, ?ABD´nin ihtiyacı olan ahlak temelli bir göçmen sistemi oluşturmaya çalışıyoruz? dedi. Sınır güvenliği hakkında uzun süredir konuşulduğunu söyleyen Trump, ?Hükümeti kapatmakta bir sorunum yok. Artık uygun bir sınır güvenliğine sahip olmamızın zamanı geldi? şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada da kongredeki Demokrat vekillerin kendisini göçmen yasası konusunda desteklememeleri halinde hükümeti kapatacağını söylemişti.  (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı