TRUMP, ?AVRUPA ÖNCE ABD´NİN FİNASE ETTİĞİ NATO´YA KENDİNE DÜŞEN PAYI ÖDESİN? DEDİ
DÜNYA 10.11.2018 15:46:46 618 0

TRUMP, ?AVRUPA ÖNCE ABD´NİN FİNASE ETTİĞİ NATO´YA KENDİNE DÜŞEN PAYI ÖDESİN? DEDİ

Macron, Europe 1 Radyosu´nda ABD´yi de Rusya ve Çin ile birlikte tehdit unsuru oluşturan ülkeler sınıfına koymuş ve "Bu tehditler karşısında, eğer gerçek bir Avrupa ordusu kurmazsak Avrupalıları koruyamayız. Rusya, Çin hatta ABD, bugün tehdit unsurları.

Birinci Dünya Savaşı´nın sona ermesinin 100. yıldönümü anma törenlerine katılmak üzere Paris´e gelen ABD Başkanı Donald Trump, daha uçaktan iner inmez attığı tweetlerle Fransa gezisine ´çok sert´ başladı. Trump, törenler başlamadan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´u "Avrupa ordusu" konusundaki açıklamaları nedeniyle sert eleştirdi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde Arzu Şakır imzası ile yer alan habere göre, eşi Melania Trump ile Paris´teki anma etkinliklerine katılacak olan Trump´ın uçağı Cuma gecesi, yerel saat ile 22.00´de Paris´e indi. Trump, Paris´e gelmeden 4 gün önce, Macron´un ABD´yi ´bir tehdit olarak´ tanımlayan sözleri ilişkileri gerdi. Başkan Donald Trump, Elysee Sarayı´nda Macron ile görüşmeden önce tonu yükseltti.

Macron´un Europe 1 Radyosu´nda dile getirdiği "ABD´ye güvenmeden, Avrupa kendi ordusunu kurmalıdır" sözlerine Trump, Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajla, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa´nın ABD, Çin ve Rusya´ya karşı korunmak için kendi askeri gücüne sahip olması gerektiğini söyledi. Çok aşağılayıcı, ama belki Avrupa önce, Amerika´nın büyük ölçüde sübvanse ettiği NATO´da kendisine düşen payı adil bir şekilde ödemeli" dedi.

Attığı tweet ile diplomatik bir gerilim yaratan Trump, anma törenleri dolayısıyla yapılacak ´Barış için Paris Forumu´na da katılmayacağını bildirdi.

Macron, 6 Kasım Salı sabahı konuk olduğu Europe 1 Radyosu´nda ABD´yi de Rusya ve Çin ile birlikte tehdit unsuru oluşturan ülkeler sınıfına koyarak, "Bu tehditler karşısında, eğer gerçek bir Avrupa ordusu kurmazsak Avrupalıları koruyamayız. Rusya, Çin hatta ABD, bugün tehdit unsurları. Rusya´nın nasıl tehdit oluşturabileceğini gördük. ABD Başkanı Trump´ın birkaç hafta önce silahsızlanma anlaşmasından çekileceğini gördüğüm zaman sordum, burada kurban kim olacak? Avrupa ve onun güvenliği. Ben abartmıyorum" diye konuşmuştu.

Trump ise, göreve geldiğinden bu yana Avrupa´nın NATO´nun finansal yüküne daha fazla katkı yapması gerektiğinde ısrar ediyor. NATO´nun geçtiğimiz Temmuz ayında düzenlenen Genel Kurul toplantısına katılan Trump, AB ülkelerinden, savunma harcamalarına ayırdıkları payı yüzde 4 oranında artırmalarını istemişti.

CNN muhabiri Jim Acosta Paris´te

Trump´ın ara seçimlerin ardından düzenlediği basın toplantısında soru sormakta ısrar ettiği ve mikrofonu bırakmadığı için Beyaz Saray akreditasyonu iptal edilen CNN Televizyon kanalının Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta, Trump´ın temaslarını izlemek için Paris´e geldi.

Twitter hesabından Eyfel Kulesi´nin önünde çektiği, gülümseyen bir fotoğrafını paylaşan Acosta, "Trump´ın gezisini izlemek üzere geldiğimiz Paris´ten selamlar" dedi. Acosta´ya Beyaz Saray´ın uyguladığı akreditasyon yasağı Fransa´da geçerli olmayacak. Ama Acosta´nın soru sorma şansı yüksek görünmüyor, zira Trump´ın programında bir basın toplantısı şimdilik yer almıyor.

Trump, gezisine Macron ile Elysee Sarayı´ndaki görüşme ile başlıyor. ABD Başkanı, Aisne bölgesindeki ve Paris yakınlarındaki Suresnes kentinde iki ayrı Amerikan mezarlığını ziyaret edecek. Pazar günü Zafer Takı´ndaki anma törenleri ile Elysee Sarayı´ndaki öğle yemeğine katılacak olan Başkan Trump, Paris Barış Forumu´na katılmadan Fransa´dan ayrılacak.

Paris´te Trump protestosu

ABD Başkanı Trump´ın gelişi, Paris´te Republique Meydanı´nda protesto edilecek. Ülkede bir süredir eylemlere şiddet bulaştıran anarşist Black Blok grubu da, Pazar günü yerel saatle 14.00´te başlayacak eyleme katılacağını duyurdu.

İstihbarat birimleri polisi, kapüşon ve maskeleriyle yüzlerini saklayan ve baştan aşağı siyah giyinen Black Blok grubunun şiddet eylemine hazırlandığı konusunda bir uyarı notu yayınladı. İstihbarat birimleri de, 200 ila 400 kişinin hazırlık içinde olduğunu ve Amerikan Büyükelçiliği, Elysee Sarayı ve Barış Forumu´nun yapılacağı Halle de la Villette Salonu´nun hedef alabileceği uyarısında bulundu.

Bu uyarılara karşın Paris Emniyeti, gösterilerin meydanda olacağını ve yürüyüşe izin vermeyeceklerini açıkladı. Polis, Republique Meydanı´na tüm metro girişlerini kapattı. Gösterilere binlerce Trump karşıtının katılması bekleniy

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu