YEREL 4.12.2015 10:04:13 266 0

"TOPRAKLARIMIZ YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA"

Karademir, ´Toprak Bayramı´ dolayısı ile yaptığı açıklamada Yaşamın, kültürün ve de halkın varlığını sürdürebilmesinin yegane yolunun toprağın yönetilmesi ve korunması olduğuna dikkat çekerek, İnsanlığın en değerli varlıklarından biri olan toprağın, Düny

İnsanlığın biricik yaşam kaynağının toprak olduğunu söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ?Toprak ve su insanlığı, kültürleri, medeniyetleri var eden en temel unsurdur. Halkları, devletleri, ulusları var eden başlıca unsur işledikleri ve korudukları topraktır? dedi.

  "İNSANLIĞIN EN DEĞERLİ VARLIĞI TEHDİT ALTINDA"
  Semih Karademir, ´Toprak Bayramı´ dolayısı ile yaptığı açıklamada Yaşamın, kültürün ve de halkın varlığını sürdürebilmesinin yegane yolunun toprağın yönetilmesi ve korunması olduğuna dikkat çekerek, İnsanlığın en değerli varlıklarından biri olan toprağın,  Dünya genelinde tehdit altında olduğunu söyledi.
  Bütün Dünya´da toprağa dair hassasiyetin arttığını da söyleyen Karademir, bu kapsamda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)´nun 2015 yılını Uluslararası Toprak Yılı ilan ettiğini belirtti. Karademir açıklamasını şöyle sürdürdü:
  "TOPRAKLAR YENİLENEBİLİR VARLIKLAR DEĞİLDİR
  ?Günümüzün en önemli konularından biri gıda güvenliğidir. Gıdanın geldi yer ise topraktır. Gıdalarımızın yüzde 95´i doğrudan ya da dolaylı yollarla topraktan gelir. Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda ancak sağlıklı topraklarda yetişir. Topraklar dünyadaki biyoçeşitliliğinin dörtte birini bünyesinde barındırır. Karbon döngüsünde önemli rol oynayarak iklim değişikliğiyle mücadele ve ona adapte olma konusunda da yardımcı olur. Topraklar suyu depolayarak ve filtreleyerek sellerin ve kuraklığın olmasını engeller.
  Hayatlarımız için bu kadar önemli olan toprak, aynı zamanda kısıtlı bir olgudur. Kaybedildiğinde veya bozulduğunda insanların yaşam süresi içinde tekrar kazanılamaz. 1 cm toprağın oluşması için yüzlerce yıl gerekir. Topraklar yenilenebilir varlıklar değildir, bu yüzden toprakların korunması gıda güvenliği ve sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşımaktadır.
  Tarih boyunca insanlığın, toplumların ve ulusların yaşamında en önemli mülkiyet araçlarından biri olan toprak uğruna savaşlar yapılmış, nice canlar feda olmuştur. İnsanlar, aileler, topluluklar kendilerini güvencede hissetmek için toprağı yaşamlarının, bedenlerinin bir parçası olarak görmüşlerdir. Bu durum halen sürmekte, ülkeler toprak varlığı ve üretkenliği sayesinde ayakta durabilmektedir. 
  Bizleri doyuran, doğaya-canlılara ev sahipliği yapan, kucak açan toprağa saygı her toplumun sosyolojik, kültürel ve politik açıdan temel önceliklerinden olmalıdır. Ne var ki; erozyon ve benzeri doğal yitim süreçlerinin yanında, her şeyi rant ve kolay kazanç sayan politikalar nedeniyle topraklarımız bugün birçok sorunla karşı karşıyadır. Tarım arazilerimiz potansiyel sınırına ulaşmış, bir "avuç" yeni arazi olanağı neredeyse kalmamıştır. Buna karşın, altyapının götürüldüğü her arazide, her türlü yatırımın gerçekleştirilmesi mümkün iken, tarım arazilerine yönelik yapılaşma girişimlerinin halen sürmesi vahim bir durum yaratmaktadır. 
  TÜİK verilerine göre 2002`de 26,5 milyon hektar olan toplam tarım arazimiz son 12 yılda 2,6 milyon hektar azalarak 23,9 milyon hektara inmiş, yani toplam tarım arazilerinin %10`u üretim dışı kalmıştır. Miktar bakımından bu ölçüde kısıtlı hale gelmiş arazi varlığımız "çölleşmeden, kirlenmeye, sanayileşmeden, kıyı yağmalamasına" kadar üretim gücünün azalmasına yol açan bir dizi yeni sorunla da yüz yüzedir. Sadece ülkemizde değil şehrimizde de toprak varlığı gelecek için alarm vermektedir. Türkiye genelindeki tarım arazilerinin %10´u 12 yılda yok olurken, Adana´da sadece son 8 yılda tarım arazilerimizin %10´u yok olmuştur. Çukurova´nın, Dünya´da ender bulunan bir tarımsal potansiyele sahip olduğu hesaba katılırsa, bu gidişatın ne kadar vahim sonuçlar doğuracağı ortadadır.Dünya´da, Ülkemizde ve özellikle Kentimiz Adana´da, yeni yaklaşımlar tercih edilmediği takdir de insanlık şimdiye kadar hiç yaşamadığı bir ekolojik kriz ile yüz yüze gelecektir. Dünyada, Türkiye`de ve Adana´da sürekli artan nüfusun doyurulabilmesi için topraklar ve verimli tarım arazilerinin korunarak, amacına uygun kullanılması zorunludur. Açlığın, yoksulluğun, eşitsizliklerin yaşandığı bir dünyada ülkemiz sahip olduğu zengin toprak varlıklarını çok iyi korumak ve geleceğe aktarmak durumdadır. Toprak ve su gibi temel varlıklar sadece ülkelerin ve o ülkede yaşayan insanların değil, tüm canlıların ortak malıdır. Bundan dolayı da bu üretim faktörlerini korumak, sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve insanoğlunun hor kullanımından alıkoymak herkesin ortak sorumluluğundadır. 
  Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak işte bu sorumluluk bilinci ile hareket ediyoruz. Başta Adana kamuoyu olmak üzere bütün halkımızı topraklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.?
(Haber Merkezi)
 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

BARBAROS MAHALLESİNE MODERN SEMT PAZARI

ADASO’DAN VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER’E ZİYARET

KUM ZAMBAĞI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

SİLİVRİ KADIKÖY’DE KARPUZ FESTİVALİ COŞKUSU YAŞANDI

YÜREĞİR’E 25 YENİ MUHTARLIK BİNASI

Ceyhan’da binlerce insan ‘Zafer’i kutladı

Bodrum Belediye Meydanında Hatay Arsuz Dostluk Anıtı açıldı

AKAY’DAN BİR GÜNDE 5 MAHALLE ZİYARETİ

SEYHAN’DA KREŞ KAYITLARI BAŞLADI

İSTANBUL'DA BÜYÜK ZAFERE BÜYÜK KUTLAMA

Çukurova’da çifte bayram

KARAİSALI KAYMAKAMI MERT KUMCU'YA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY’DE DOMATESLER YARIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, iş makinesi filosunu büyütmeye devam ediyor

KOZAN GÖLLER YAYLA ŞENLİĞİ YAPILDI

Ceyhan’da 30 Ağustos coşkusu Koray Avcı ile başlıyor

Türk-İş heyetinden Vali Köşger’e ziyaret

BAŞKAN KOCAİSPİR YENİDOĞAN MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE BULUŞTU

VALİ KÖŞGER “HAYIRLI OLSUN” ZİYARETLERİNİ KABUL ETTİ

ÇGC Yönetimi Vali Köşger’i ziyaret etti

Ceyhan’da yazlık sinema keyfi

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false