Toplum Yararına Davranış Modelleri Araştırılıyor
EKONOMİ 21.05.2015 16:59:01 381 0

Toplum Yararına Davranış Modelleri Araştırılıyor

Dünya Bankası'nca açıklanan `Dünya Kalkınma Raporu 2015-Akıl, Toplum, Davranış` raporunda her bireyin tek başına rasyonel olabileceği ancak . kolektif yapı olarak da rasyonel bir yapı ortaya koymanın önemli olduğu vurgulanıyor

“Dünya Kalkınma Raporu 2015-Akıl, Toplum, Davranış” raporu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda açıklandı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, insanların ekonomide farklı sonuçlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Her birey tek başına rasyonel olabilir. Ama kolektif yapı olarak da rasyonel bir yapı ortaya koymak önemli” dedi.

 Raiser, rasyonel davranış ile ilgili yapılan çalışmalara değinerek, “Rasyonel davranış, kolektif rasyonalite, neo klasik ekonomileri de eleştirmeye başladık. Zamanında liberal ekonomiye dair çok ciddi eleştirilerde bulunmak modaydı. Onun yerine başka alternatifler üzerinde de duruluyordu ama artık iş modanın ötesine geçti, politik açıdan da işin davranış boyutuna eğilmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Mesela sağlık sistemi açısından organ bağışı çok önemlidir. Bireysel açıdan rasyonel bir karar değildir. Bireysel olarak rasyonel olmayan bir kararı toplumsal faydaya nasıl dönüştürebilirsiniz” şeklinde konuştu.

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ise, “Türkiye’de iktisat politikalarını tasarlarken artık ‘sanayi nereye gitsin’ diye politikalar tasarlayacaksak, iktisatçılar olarak mesela ‘biyoteknoloji nasıl bir şey, biyolojik süreçler nasıl süreçler’ diye öğrenmek zorunda hissediyoruz. Biyoteknoloji, nano teknolojideki değişikliklerin bildiğimiz üretim süreçleri üzerine yol açtığı değişiklikleri anlayabilmek için yapılan çalışmaları öğrenmemiz gerekiyor. Politikalar yapılırken insanların davranışlarını değiştirmek için tasarlanıyor. Aynı zamanda farklı ortamlarda, kültürlerde insanların tasarlanan politikalara ne tür tepkiler vereceği üzerine ayrıntılı düşünmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye çerçevesinde düşünürken iktisat politikası tasarladığınızda ve sonuçta umulan sonuçlara ulaşmadığınızda, umulan hedefleri elde edemediğinizde ya öncülerinizin, varsayımlarınızın yanlış olması gerekiyor ya da mekanizmada bir yanlışlık olması gerekiyor. Ya temel iktisat varsayımlarında hata yapmış olmanız gerekiyor ya tasarlama biçiminizde hata olması gerekiyor. Bu tür davranışsal modelleri iktisadın içerisine yerleştirerek, politikaların tasarımında hata yapmanızı azaltıyor olabiliriz. Türkiye’de üzerinde düşünmemiz gereken şey, politikayı uygulamaya başladıktan sonra ‘acaba umduğumuz sonuçlar elde ediliyor mu’ diye dönüp daha sık araştırmalar yapmamız gerekiyor.”
Dünya Bankası Kalkınma Raporu Direktörü Varun Gauri, halk yararına insanların çaba gösterdiklerini söyleyerek, örnek olarak su tasarrufunda bulunan insanlara ödül verildiğini ve su tasarrufuna da ciddi bir katılımın sağlandığını belirtti.  

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli