TOKİ İLE İLGİLİ SORUNLAR KİT KOMİSYONUNDA SORGULANDI
SİYASET 20.11.2016 14:58:04 353 0

TOKİ İLE İLGİLİ SORUNLAR KİT KOMİSYONUNDA SORGULANDI

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının KİT Komisyon görüşmelerinde söz alan CHP Niğde Milletvekili ve Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TOKİ´nin yaptığı çalışmaları gündeme getirirken kurumun ortaklıklarında denetimden kaçılmak için yollar arandığını da

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:

? Son üç yılda TOKİ tarafından yapılan veya TOKİ´den konut alanlarla ilgili yapılan 2011, 2012, 2013 yıllarına ait anketlerde küsuratlarına yer vermeden ?TOKİ´den aldığınız konutu kullanışlı buluyor musunuz?? sorusunda yüzde 64´ten yüzde 58´e, malzeme kalitesi yüzde 28´den yüzde 20´ye, ısı ve ses yalıtım memnuniyeti yüzde 50´den yüzde 40´a, banyo, mutfakla ilgili yüzde 37´den yüzde 34´e, kesin kabul eksiklikleri yüzde 34´ten yüzde 32´ye, geçici site yönetimiyle ilgili şikâyetlerde yüzde 27´den yüzde 18´e, çevre düzenlemesi yüzde 29´dan yüzde 23´e bir memnuniyetsizlik gelişimi var. Dava konularda da geç teslim edilme nedeniyle 2014´te 24.175, eksik kusurlu 4.842, menfi tespit ve artışlar 1.504, göçmen alacak davaları 3.174, işçi alacakları ve işçi kazaları ?ki bu önemli bence- iş kazalarının da yaşanması 1.109 dava açılmış.

Eksik, kusurlu işlerle ilgili, TOKİ´de geçici kabul eksikliği ve süre içinde tamamlanmamakta, işler yüklenicinin nam ve hesabına tamamlanmaması sonucunda yaşanan gecikmeler nedeniyle davalarla karşı karşıya kalınmaktadır. Sadece 2011-2014 yıllarında 11,7 milyon liralık tazminat ödenmesi dikkat çekicidir. İdarece tazminat ödenmesi yanında kabul eksikliklerine verilen süre tamamlanmaması, bazı işlerde birkaç yılı bulması, konutlarda oturan veya sosyal donatıyla kamu binalarında verilen hizmetlerden yararlanma vatandaşın memnuniyetsizliğini artırmaktadır. Tüm bunların sebebi TOKİ´de yapım işleri kabul eksikliğinin tamamlanmamasındaki gecikmeler için günlük cezalar önemli rakamlara erişmiş durumdadır. Bu cezalar dahi güncellenmeyen ve kurumu dört yılda 11,7 milyon liralık tazminat ödemeye mahkûm ettiren bir yaklaşımı kabul edilebilir bulmuyorum. İstanbul Bağcılar ilçesinde 24 derslikli imam-hatip lisesi inşaatında firmaya nefaset kesintisi yapılmamış ancak müşavir firma yüzde 20 nefaset kesiti görmüştür. Burada korunan müteahhidin olduğu anlaşılıyor.

Ankara Turkuaz Vadisi Konutları gene altyapı inşaatları kapsamında yapılan içme suyu hattı ASKİ tarafından basıncını yer yer 15 ATÜ´ye çıktığı gerekçesiyle devir alınamamış, ASKİ tarafından hattının yenilenmesi istenmiştir. Bu konudaki sorun, anlaşılan, ya bitti ya devam ediyor çünkü bu 2014 raporuna göre bunlara baktım ben. Kapatılan Emlak Bankasının gayrimenkulleri TOKİ´ye devredilmiş, TOKİ ?Finansman sıkıntısı var.? diyerek on beş yıldır bu borcu ödemiyormuş. O Emlak Konutun -alt komisyondaydık kendilerinin de bu sorunun kısa sürede tasfiye yoluyla halledilmesi talepleri var.?

?ORTAKLIKLARDA KİT DENETİMİNDEN Mİ KAÇILIYOR?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TOKİ ortaklıklarına da değindi. Bu bağlamda Sayıştay raporlarında yer alan konuları da değerlendirdi. Şöyle dedi:

?Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ´nin halka açık olan şirketlerinde TOKİ hissesi yüzde 49, Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetim ve Ticaret AŞ´nin yüzde 49, GEDAŞ Gayrimenkulde, halka açık olan bu şirkette TOKİ hissesi yüzde 49, Toplu Konut-Büyükşehir İnşaatın yüzde 49, Vakıf Gayrimenkulün yüzde 14; burada maksimum payların yüzde 49´da bırakılması yüzde 50 üzerine geçtiği zaman denetime gerek kılındığı için bilinçli olarak mı yapılıyor? Neden bu oranlar bu şekilde? Bilinçli olarak bir operasyon mu bunlar? GEDAŞ Gayrimenkul AŞ´nin 2014 yılında net satışlarında yüzde 25 oranında azalma olmasına ve 519 bin TL net zarar etmesine rağmen, 26/12/2014 tarihli yönetim kurulu kararıyla çalışan personele verilen 2 adet ikramiyeye ilave olarak 2 adet de personel ikramiyesi verilmiş. Buna hangi başarılarından dolayı gerek duyuldu? Süre uzatım kararlarının değerlendirilmesinde süre uzatımı verilen 21 iş incelendiğinde anahtar teslimi götürü bedel usulüyle teklifi alınan işlerde bir yılı bulan gecikmelere sebebiyet verildiği görülüyor.?

SÜRE UZATIMLARINA DİKKAT ÇEKTİ.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  sözlerine şöyle devam etti: ? 2014 yılında onaylanan 239 adet süre uzatım kararından 168 tanesinde proje revizyonu, imar planında değişiklik yapılması, kamulaştırma problemi ve vaziyet planı revizyonu olduğu da anlaşılıyor incelendiğinde. Bunların tamamı ihale öncesinde öngörülebilecek hususlar değil midir? Neden bunlarla ilgili gerekli denetim, inceleme veya çalışma yürütülmeden bu işler yapılmıştır? İşlerin bir an önce süre uzatılmaya gerek olmadan bitirilmesine yönelik çalışma sürdürülmekte midir? TOKİ bu gecikmeleri nedeniyle Aralık 2014 tespitiyle 24.165 dava dosyasına sahip. Bu davaların 21.284 tanesi TOKİ davayı kaybetmiştir. Bu davalar sonucunda 2014 Aralık itibarıyla 130.1 milyon TL tazminat ödenmiş.

BAZI PERSONEL İMZA ATMIYOR MU?

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  ?TOKİ´nin bazı uygulamalarına imza atmayan personeller var mı?? dedi ve  şöyle konuştu:

 ? TOKİ´de yanlışlara karşı -bu anlamda- bazı personelin imza atmayarak tepki gösterdiği yönünde duyumlarımız var. Bu da doğru mudur? Yani, bazı projeleri imzalamayan çalışanlarınız var mıdır? Hasılat paylaşımlı projelerde Ankara Karakusunlar Mahallesi yüzde 30 kat karşılığı, İstanbul Şenlik Mahallesi yüzde 30 kat karşılığı, İstanbul Zeytinlik yüzde 35,74 kat karşılığı, Ankara Beytepe köyü yüzde 39,80 kat karşılığı, Ankara Çukurambar yüzde 33 kat karşılığı, Ankara Atakent yüzde 35 kat karşılığı hasılat paylaşım projeler dökümünde kaç konut, kaç dükkân verildiği belirtilmesine rağmen Kuzu İnşaat Firmasına ait Atakent Projesi´nde bu bilgiler neden verilmemiştir? Danışmanlık firmalarına ihale komisyonu tarafından maksimum 40 puan olmak üzere puan verilmektedir. Bu puanlar sunulan metodoloji ve danışmanlık firmasının yapmış olduğu saha kontrollük ve personel durumuna göre yüklenici firmalara verilmiştir.

TOKİ tarafından onaylanan artan ve azalan imalatlar nedeniyle düzenlenen mukayeseli hesaplarda yani birim fiyatların tespitin de genellikle resmî birim fiyatlara işin yaklaşık maliyeti ihale bedeliyle kıyaslanarak bulunan oranın indirim olarak uygulandığı, bazı işlerde resmî birim fiyatlarında tenzilat oranı yerine yüzde 10 sabit oran uygulandığı, bazı işlerde resmî birim fiyatlarının indirimsiz uygulandığı, bazı işlerde resmî birim fiyatlarının yüzde 5 ila yüzde 20 oranında kâr ilave edildiği görülmektedir. TOKİ´nin bu uygulamaları da dikkat çekicidir.TOKİ uygulamalarında bütünlüğün sağlanması açısından, sözleşmeden sonra yapılması zorunlu olan imalat değişikliği nedeniyle yapılacak mukayeseli hesaplarda yani imalatların birim fiyatlarının tespiti hususunda devam eden işlerde işin yaklaşık maliyeti ile ihale bedelinin kıyaslanması, yeni ihale edilecek işlerde ise imalatların birim fiyatlarının belirlenmesinde sözleşme ve teknik şartnamede düzenleme yapılarak uygulamalara son verilmesi doğru olandır. Son olarak da TOKİ´deki araçlarla ilgili? Bu araçların -kısa olsun diye söylüyorum- 165 adedinin 48 tanesi yerli, 117´si ithal araç ; 63 tanesi de 2 bin motor hacminin üzerinde. Ülkemizin cari açığının azaltılmasına çalışıldığı bir süreçte, bu lüks araçların  taşıt kanununa tabi olanlardaki değerlendirmede alınmaması gerektiği hâlde TOKİ neden bu yola gitmekte ve yerli araçları tercih etmemektedir??

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli