TOBB  VE BAKANLIK  SURİYELİLERİN İŞGÜCÜ PİYASASINA NASIL ERİŞECEĞİNİ ARAŞTIRIYOR
EKONOMİ 2.06.2016 13:43:20 341 0

TOBB VE BAKANLIK SURİYELİLERİN İŞGÜCÜ PİYASASINA NASIL ERİŞECEĞİNİ ARAŞTIRIYOR

Konya´da düzenlenen toplantıda Suriyelilerin çalıştırılabilmesi için izlenecek yollar ve yaşanan sorunlar konuşuldu

KONYA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından, Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası´nın işbirliğinde ?Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Erişimi? konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Programda, Suriyelilerin çalıştırılabilmesi için izlenecek yollar ve yaşanan sorunlar konuşuldu. 

Konya Sanayi Odası´nda yapılan toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 2011 yılının mart ayından bu yana Suriye´deki iç savaş nedeniyle 4 milyona yakın Suriyelinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Türkiye´de 2,5 milyonun üzerinde, Konya´da da 70 bin civarında Suriyeli bulunduğunu belirten Kütükcü, Türkiye´deki Suriyelilerin bir kısmının kamplarda yaşadığını, bir kısmının da kamp dışında güncel ekonomik hayata uyum göstermeye çalıştığını aktardı.
Kütükcü, ?2016 Ocak ayında çıkan yasa öncesinde tüm Suriyeliler diğer yabancılar gibi uzun süren prosedürler çerçevesinde istihdam edilebiliyordu. Yasa çerçevesinde geçici koruma kapsamına alınan Suriyeliler, gerekli izinlerin alınması koşuluyla artık çok daha kolay şekilde istihdam edilebiliyor. Tabi bu yabancı çalışanlar da Türk İş Kanuna bağlı olarak diğer Türk vatandaşların bağlı olduğu kurallara uygun olarak çalışmak durumundalar. Bugün de bu çalışma koşulları, kayıt dışılık ve gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin getirdiği yenilikler hakkında bakanlığımızca bilgilendirme yapılacaktır? şeklinde konuştu.

SURİYELİLER KAYITLI OLDUKLARI İLLERDE ÇALIŞTIRILABİLİRLER
Programa katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl da, Suriyelilerin hangi durumlarda çalıştırılabileceği ve çalışma izni alınabilmesi için hangi yolların izlenmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. Suriyeli göçmenlerin çalıştırılabilmesinin kanun çerçevesinde belirlendiğine işaret eden Akyıl, ?2016 Ocak ayında Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Çalıştırılmasına Yönelik Yönetmelik tamamlandı. Çalışma izni olmadan hiçbir yabancı çalıştırılamaz. Suriyelilerin çalıştırılabilmesi için öncelikle kayıtlarının olması lazım. Kayıt olanların geçici koruma kimlik belgesi bulunması gerekiyor. Bu kişiler, sadece ikamet izni olan illerde çalıştırılabilirler. Geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma iznine başvuruda bulunabilirler. Mesleki yeterlilik gerektiren hizmetlerde ilgili bakanlıktan ön izin belgesi alınmış olması gerekiyor. Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemez. Çalıştırılmak istenen yabancı sayısı, iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10´unu geçemez. Eğer işveren çalıştıracağı işte Türk vatandaşı bulamadığını belgeleyerek beyan ederse, istihdam kotası uygulanmayacaktır? dedi.
Yabancı çalıştırmak isteyenlerin e-devlet sistemi üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini aktaran Akyıl, Suriyelilerin 99 ile başlayan numaralarının da sisteme girilerek, buradan yabancı kişi hakkında bilgi sahibi olunabildiğini ve bu aşamaların sonunda işlemin tamamlandığının altını çizdi. Başvurunun 10 dakikada tamamlanabildiğini belirten Akyıl, yabancıların da çalışma esaslarında Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olduğunu sözlerine ekledi.

İŞVEREN SORUNLARI TARTIŞILDI
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Sönmez ise, KSO tarafından yabancıların çalıştırılması hususunda yapılan araştırma sonuçlarını paylaştı. Başvuru sürecinin yavaş ilerlediğini belirten Sönmez, çalışma belgesi alımında yabancı ikamet harcının aynı ilin vergi dairesine yatırılması gerektiğini söyleyerek, bu işlem yapılmadığı takdirde sistemin kişinin çalışma belgesini onaylamadığını ifade etti.
E-devlet başvurusunda herhangi bir yanlış evrak yüklendiği zaman belgede değişiklik yapılamadığını aktaran Sönmez, oluşan sorunları ve bazı önerileri şöyle sıraladı:

?İş yeri değişmediği sürece, 1 yıllık çalışma izin sürelerinin iki yılda bir düzenlenmesi daha iyi olur. E-devlet üzerinden çalışma izin başvurusu yapılırken, iş yerinin yapacağı görev tanımı uygulamada zorluk çıkarabiliyor. İlgili alana SGK meslek kodlarının yazılması daha uygun olacaktır. Müracaatın neticelenme süresi 1,5-2 ay sürebilmektedir. Bu iki aylık sürede yabancı uyruklu eleman resmi olarak çalıştırılamıyor. Yabancıların bir kısmı Türkçe okuma yazma bilmiyor. Bu nedenle bu kişilere mesleki yeterlilik belgesi verilemiyor. Bu durum yabancılar için istisna yapılamaz mı? Yabancıların niteliklerinin tespiti noktasında, yabancıların mesleki eğitim ve diplomaları il bazında kayıt altına alınarak, iş dünyasının ulaşabileceği hale getirilmeli ve nitelikli olanların, niteliklerine uygun işlerde çalıştırılmasına imkan sağlanmalı. Böylece ekonomiye katkıları artırılabilir.?


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli