TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi´den ulaşım master planı eleştirisi
EKONOMİYE BAKIŞ 30.09.2016 10:03:19 1294 0

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi´den ulaşım master planı eleştirisi

?2 yıldır hazırlıkların tamamlanamaması çok düşündürücüdür?

/resimler/2016-9/30/1007574136851.jpg

 

TMMOB´a bağlı Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, ?Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn.Hüseyin Sözlü göreve gelir gelmez ortak çalışma anlayışı ile çalışacağını dile getirmiş ve 13-14 Haziran 2014 tarihinde ?Adana Ulaşım Çalıştayı? düzenlemişti. Düzenlenen çalıştay da TMMOB olarak bizde bir oturumda Ulaşım Master Planı gerekliliği gibi bir çok konuda görüşlerimizi paylaştık? dedi.

?Sonuç bildirgesinin ilk maddesini hatırlatmak isteriz? diyen Kavi,  ?Öncelikle Adana Ulaşım Master Planı yapılmalıdır. Bu plan mekansal planlama kademeleri uyarınca nazım imar planı ile eşgüdümlü olarak ele alınmalı, ulaşım sektöründe hizmet veren ve hizmet alanların etkin katılımı ile ayrıntıda bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak üretilecek bilgi veri tabanına dayandırılmalıdır? şeklindedir. Tamda bu sebepten vermiş olduğumuz görüşlerimizin takipçisi olabilmek adına Ulaşım Çalıştayından tam 1,5 yıl sonra 13 Şubat 2016 tarihinde Büyükşehir Belediyesine yazmış olduğumuz resmi yazı ile ?Ulaşım Master Planı? çalışmalarının durumunu sorduk. Aldığımız cevap ise; hazırlık çalışmalarının devam ettiğidir. Aradan 7 ay daha geçti yani 2 yıldır hazırlıklar tamamlanamaması çok düşündürücüdür. Sadece anı kurtaran E5 üzerindeki battı çıktının üzerini kapatan ve düşünce aşamasından, adının bile daha ?temel atma töreni? öncesinde siyasi şova dönüştürülen akıldan uzak bir köprü üzerine tuz biber olmuştur? dedi.

Siyasi iktidarın ve yerel yöneticilerin plansız ve bilimsellikten uzak yanlış yatırımlarından bu kentin çok kaybettiğini vurgulayan Kavi, ??Adana Metrosu´´ olarak adlandırılan hafif raylı taşıma sistemi güzergâh seçiminden yapılış biçimine her yönden maliyeti yüksek, mühendislik olarak da yanlış bir yatırımdı. Çatalan içme suyuna bağlı olarak yapılan 2,2 km.lik Türkiye´nin en uzun köprüsü de kaynakların heba edildiği bir projeydi. Şehrin merkezindeki ahtapot köprü ve battı çıktı günü kurtarma gayesiyle plansızca yapılmış projelerdendi. Aytaç Durak ile oturan zihniyet bugün de devam etmekte güne cevap veremeyen uygulamalarla birlikte şehrin geleceği tamamen ranta kurban edilmektedir. Kaybedilen 30 yıla bir 30 yıl daha kimse tahammül edemez? dedi.

 Kavi, bu şehrin yerel yöneticilerinin bilimsel araştırmalardan uzak siyasi çıkarlar gözeterek yaptığı uygulamalardan derhal vazgeçmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

?Tepkimiz hizmet yapılmasına değil, siyasi çıkar ve yapılan işler de sağlanacak rant uğruna, bir ihtiyacın bedelinin bu halka ödettirilmesinedir. Kaynakların nasıl yaratıldığı, nasıl kullanıldığı, halkın ödediği vergilerin nasıl değerlendirildiği, geçmişten hangi derslerin çıkartıldığını sorgulamak bilimden, emekten, halktan yana bir meslek örgütü olarak görevimizdir. Bir an önce Ulaşım Master Planı yapılmalı ve sonrasında planlamalar uygulamaya geçilmelidir. Ulaşım Ana Planını yaptığınız zaman bir yıl içinde kent içi trafiğin akışı, bir mevkiden bir mevkiye hareket eden yaya, bisiklet, motosiklet, araba, minibüs, otobüs ve metro ile yolcu ölçümü yapılır. Yapılan ölçümler bilimsel verilerle desteklendikten sonra ihtiyaca yönelik planlamalara ve uygulamalara gidilir. Kentleşmede ve sanayide gerilemekte olan kentimizin Suriyeli Sığınmacılarla birlikte nüfus değişimi de ulaşım alanındaki sorunlara da yansımaktadır. Kentin bir noktasında yoğunlaştırılan başta şehir hastanesi ve araştırma hastaneleri, yeni bölge adliyesi, yeni stadyum günlük trafiği de olumsuz etkileyecektir. Hala toplu taşımadaki plansızlık ve düzensizlik çözülememiş, şehrin merkezi dolmuş ve otobüslerle işgal edilmiş durumdadır.?

Ulaştırmanın bir hizmet türü olup, üretimi ve topluma sunumunun aynı anda gerçekleştiğini, bu hizmetin ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere depolanma olanağı bulunmadığı gibi; diğer sektörlerin gereksinimi ile toplumsal gereksinimler doğrultusunda üretim ve sunum zorunluluğunun olduğunu belirten Kavi, ?Diğer bir ifade ile bütün ihtiyaçlar, kaynaklar, ilişkiler doğru planlanarak değerlendirilmek durumundadır. Ulaşımda arz ve karşılığı olan talep hayata geçirilirken bir ulaşım planlaması ve politikası da mutlaka gereklidir. Bu nedenle olası gelişmelerin bilimsel yaklaşımla ortaya konulması zorunludur. Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz, Ulaşım Master Planı yapılmadan şehre yapılan her uygulama Adana´yı büyük köy görüntüsünde besleyecektir? ifadelerini kullandı. (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

CHP’Lİ BULUT, “BÜTÇE KEYİF ÇAYI ÖNERİYOR” (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Yunanistan,Afgan göçmenleri denize itti (VİDEOLU HABER)

Besicilerin saman telaşı başladı

Ekonomik güven endeksi yüzde 8.5 azaldı

Sanayi üretimi Nisanda % 0,9 arttı

Tamer Son, ?Konut Yatırımı İçin En Cazip Dönem?

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Limon değerleneceği güne kadar yatağa giriyor

Fitch, Türkiye´nin kredi notunu açıkladı

ANAVARZA BAL´IN 2018 HEDEFİ YÜZDE 40 BÜYÜME

Linyitin kalorisini arttıran buluş 1 milyar TL tasarruf sağlayacak

BAYRAKTAR, "CEVİZ ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ?

Domateste firma kısıtlaması

Türkiye´deki dolar milyarderlerinin sayıları azaldı, servetleri arttı

Rus uzmanlar Türk domates üreticilerini teftiş edecek

Domatesin Rusya´ya ihracat tarihi belli oldu

11. ÇUKUROVA MOBİLYA DEKORASYON FUARI YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA İMZA ATTIRIYOR

ADANA´DA MOBİLYA FUARI YARIN AÇILIYOR

LEXUS ADANALILARA TANITILDI

Resmi Rezerv Varlıkları Temmuz´da azaldı

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false