TERÖR OLAYLARI KAYGI VE UYKU BOZUKLUKLARINI TETİKLİYOR
SAĞLIK 16.03.2016 10:32:55 495 0

TERÖR OLAYLARI KAYGI VE UYKU BOZUKLUKLARINI TETİKLİYOR

PSİKOLOG ZEREN OKÇUOĞLU KADIOĞLU, SON DÖNEMLERDEN ARTAN TERÖR OLAYLARININ AKUT STRES VE TRAVMA GİBİ PSİKOLOJİK SORUNLARIN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLDUĞUNU, UMUTSUZLUK VE ÇARESİZLİK DUYGULARINI TETİKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Psikolog Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu, son dönemlerde artan terör eylemlerinin, pek çok insanda akut stres ve travma gibi psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
Kadıoğlu, güvenlik tehdidinin getirdiği ani gelişen korku, çaresizlik ve yas duyguları içerisinde bazı psikolojik durumların tetiklendiğini belirterek, "Günlük yaşam akışını olumsuz etkileyen bu olaylardan toplumun ileri düzeyde etkilenmesi doğal bir süreçtir. Yapılan araştırmalar da terör eylemlerini medya üzerinden uzun süre takip eden yetişkin ve çocukların daha fazla kaygı bozukluğu yaşadığını göstermektedir. Psikolojik olarak fazlaca etkilenmiş kişilerde; uyku sorunları, kabuslar ya da depresyon görülmektedir. Üstelik bu kişiler saldırıya maruz kalmış ya da bir yakını saldırıdan etkilenmiş bireyler olmayabilir. Araştırmalar bazı okul çağı çocuklarında terör saldırılarından sonra gelişen travma sonrası stres bozukluğunun başlıca nedeninin bu olumsuz haberlere aşırı maruziyet olduğunu göstermektedir" dedi.
Kadıoğlu, terörün, psikolojik silah olarak korkuyu kullandığını, ve korkunun insanlar için ciddi psikolojik etkileri olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Korku, terör saldırıları karşısında verilen en normal tepkidir. Bu tepki aynı zamanda insanların nasıl sosyalleşeceğini, toplu taşıma aracı kullanıp kullanmayacaklarını, kalabalık yerlerde bulunmayı tercih edip etmemeleri gibi birçok günlük aktiviteyi etkilemektedir. Terör tehdidinin etkileri her birey için aynı değildir. Bazı insanlar terör karşısında daha rasyonel ve yapıcı tepkiler verebilirler. Örneğin öfke duymak bazen koruyucu bir faktör olabilir. Öfke duyulduğunda insanların kontrol duygusu, yüzleşme arzusu artar, korku ise kontrolsüzlüğü ve karamsarlığı daha çok hissettirir."
Terörün günlük aktivitelerin yerine getirilmesini engelleyebileceğini anlatan Kadıoğlu, "Terörist bir saldırı sonrasında travma yaşayan kişiler arasında, saldırının kurbanı olanlar, buna şahit olan kişiler, yakınları etkilenenler ya da geçmiş travmatik olayların hayatta kalanları olabilir. Bu bireyler akut bir stres tepkisi geliştirebilirler" diyerek bu kişilerde görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
"Olayla ilgili tekrar eden düşünceler, her şeyden korkmak, evi terk edememek ya da yalnız kalamamak, günlük işleyişten uzaklaşmak, günlük rutinleri yerine getirememek, hayatta kalmanın suçluluğunu duymak, ´Ben neden hayattayım?´ diye düşünmek kaybetme korkusu yaşamak, hayatla ilgili kontrol kaybı yaşamak, duygularını ifade etmede gönülsüzlük."
Kadıoğlu aileler çocukların psikolojisini korumak için yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Olayla ilgili duygu ve düşüncelerini anlattırmaya çalışın. Ne gördüklerini, duyduklarını ya da yaşadıklarını sorun. Ebeveynlerinin onlarla ilgilendiğini, onlara dikkat ettiğini, onları korkutan ve endişelendiren her olayla mücadele etmelerine yardımcı olacağınızı söyleyin. Zorluklarla karşılaştıklarında ya da olumsuz bir duyguları olduğunda üstesinden gelmek için ne yaptıklarına dikkat ederek, bunu onların da görebilmesini sağlayın. Terör saldırılarıyla ilgili haberlere aşırı derecede maruz kalmak ya da yetişkinlerin bu konuyla ilgili konuşmalarını duymak çocukların hassasiyetini arttırabileceğinden bu konularda daha dikkatli olunmalıdır."(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false