“TEMSA’da sürecin mağdur işçiler olmamalı”
EKONOMİ 14.12.2019 10:52:00 957 0

“TEMSA’da sürecin mağdur işçiler olmamalı”

"Partimiz, bu süreçte perde arkasında yaşananların açığa çıkarılması ve hak gasplarının yaşanmaması için başta Temsa işçileri olmak üzere Adanalı emekçileri mücadele etmeye, birleşmeye ve sürecin takipçisi olmaya çağırmakta ve sürecin faturasının işçile

 

Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, TEMSA’da ki gelişmelerden kaygı duyduklarını belirterek yapılan açıklamada  “Fabrikanın üretimi durdurduğu günden bu yana işçiler ve Adanalı emekçiler süreci kaygı ile takip etmektedir. Ekonomik krizin faturasının işçilere çıkarılması için tüm uygulamaların seferber edildiği de göz önüne alınırsa bu sürecin sonunda işçi çıkarılmasından, ücretlerin düşürülmesi vb. sonuçları hayata geçirilmemelidir” denildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Emek Partisi Adana İl Örgütü, True Value Capital Partners kentimize üretim yapan Temsa’yı almadan iki ay gibi kısa süre önce kurulduğunun ortaya çıktığına dikkat çekerek şu ifadeleri paylaştı, “Sadece 100 bin frank sermaye ile (575 bin TL) kurulan finans-yatırım şirketi bankalardan aldığı kredi ile Temsa’nın 450 milyon borcunu da devralarak Sabancı holdinge satış için 375 milyon ödeme yaptı. Ancak bankalardan aldığı krediyi ve Temsa’dan devraldığı borcu ödeyemeyince fabrikaya bankalar tarafından haciz işlemi başlatıldı. Fabrikaya haciz gelmesi işçilerden işten çıkarılma kaygısı yaratırken, kamuoyunda ise ‘Bu satış hileli ve planlı mı gerçekleşti?’ sorusu akla geldi.

1968 yılında kurulan ve 1987’den beri Adana’da bulunan 510 bin metrekarelik üretim tesisinde faaliyetleri sürdüren TEMSA, yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor. TEMSA, Türkiye dışında, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ekonomilerdeki önemli pazarların da yer aldığı dünya çapında 70’e yakın ülkede faaliyet gösteriyor.

HÜKÜMET SABANCI’NIN VERGİ BORÇLARINI SİLMİŞTİ

İSO2018 verilerine göre en büyük 500 şirket arasında 192. İşletme olan Temsa’nın yıllık geliri üretimden satış geliri 1.025.019.644 TL olarak açıklanmıştı. Bu bilgiler ışığında yaklaşık 1500 işçi ile faaliyet gösteren fabrikanın zarar etmek bir yana, ekonomik kriz koşullarında dahi karını artırdığı açıktır.

Geçtiğimiz yıldan bu yana ise yüzlerce işçisini çıkaran fabrika, krizin yükünü işçilere çıkarmak konusunda geri adım atmamıştı. Satış gerçekleşmeden önce ise hükümet tarafından Sabancı Holding’e bağlı bazı şirketlerin vergi borçlarının %92.5’i silinmişti”.

Fabrika ve yan sanayi ile birlikte 3000 işçinin yer aldığı iş kolunda aileleri ile birlikte 10 binin üzerinde insanın bu sürecin sonunda işsizlik ve açlık tehdidi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Emek Partisi, açıklamasında, “Fabrikanın üretimi durdurduğu günden bu yana işçiler ve Adanalı emekçiler süreci kaygı ile takip etmektedir. Ekonomik krizin faturasının işçilere çıkarılması için tüm uygulamaların seferber edildiği de göz önüne alınırsa bu sürecin sonunda işçi çıkarılmasından, ücretlerin düşürülmesi vb. sonuçları hayata geçirilmemelidir. Partimiz, bu süreçte perde arkasında yaşananların açığa çıkarılması ve hak gasplarının yaşanmaması için başta Temsa işçileri olmak üzere Adanalı emekçileri mücadele etmeye, birleşmeye ve sürecin takipçisi olmaya çağırmakta ve sürecin faturasının işçilere çıkarılmasına karşı çıkmaktadır. Bu hususta aşağıda yer alan soruların cevaplanması elzemdir” ifadelerine yer verdi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false