TBMM´DE
SİYASET 17.01.2017 14:47:41 539 0

TBMM´DE "KÜRDİSTAN" TARTIŞMASI

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada, "Türkiye coğrafyasında hiçbir zaman "Kürdistan" diye bir coğrafya yoktur" dedi

ÖZEL HABER:EYYÜP ALTUN:

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada, "Türkiye coğrafyasında hiçbir zaman "Kürdistan" diye bir coğrafya yoktur" dedi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bu konunun salim kafayla düşünüldüğünde gerek ilmî gerek coğrafi olarak konuya bakıldığında, sadece Türkiye´de 1847 yılında Tanzimat´ın ilanından sonra bir Kürdistan eyaleti kurulduğunu söyledi. Halaçoğlu, "O tarihe kadar hiçbir zaman Kürdistan eyaleti olmamıştır. 1864 Vilayet Nizannamesi´yle de kaldırılmıştır. Dolayısıyla, on yedi senelik bir durum söz konusudur. Onun dışında, Anadolu coğrafyasında, Türkiye coğrafyasında hiçbir zaman "kürdistan" diye bir coğrafya yoktur. Kürdistan, bugünkü Süleymaniye, Erbil, Hemadan bölgesindeki arazidir. Bunu daha çok Şemseddin Samî´nin "Kâmusü´l-a´lâm"ına dayandırarak söylerler ama "Kâmusü´l-a´lâm"da Şemseddin Samî, "El Cezire´nin altında kalan bölge." der. Dolayısıyla, El Cezire zaten Hakkâri´nin alt bölümüdür. Dolayısıyla, bütün yabancı haritalarda, her yerde Diyarbakır bölgesi -Hakkâri´ye kadar olan bölge- "Türkomanya" olarak geçer, yabancı haritalarda bile "Türkomanya" diye geçer. Dolayısıyla orada bir Kürdistan söz konusu değildir" dedi.

Halaçoğlu, durup dururken olmayan bir coğrafi terimin ortaya çıkarmanın iyi niyetli olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Zira, eğer, siz, samimiyseniz, ülkede birlikte yaşamak istiyorsanız, vatandaş olarak kendinizi ortaya koymak istiyorsanız, birtakım aksaklıkların ortadan kalkmasını istiyorsanız, aslında, bu tür bölücü birtakım terimleri söz konusu etmemeniz gerekir. Eğer Batı´nın OrtaDoğu´daki emellerini göz önüne alacak olursanız, Türkiye üzerindeki emellerini göz önüne alacak olursanız, bunu yıllardır yapıyorlar çünkü, Türkiye´de etnisiteleri ortaya çıkaran araştırma yapıyorlar. Mesela, 1989 yılında Wiesbaden´de Alford Andrews tarafından çıkarılan "Türkiye Cumhuriyetinde Etnik Gruplar" adı altındaki kitapta Türkiye 47 etnik gruba bölünmüştür; ama nasıl? Türkmenler; Alevi Türkmenler, Şii Türkmenler, Sünni şeklinde. Yörükler; Sünni Yörükler, Alevi Yörükler, Alevi şeklinde. Dolayısıyla, aslında mezhepsel inanç tarzlarını bile birer etnisite tarzında ortaya koyan Batılılara karşı Türkiye´de işte, kimisi çıkıyor "36 etnik grup vardır" diyor. Kendilerine sorayım, kim bunu söylüyorsa 36 etnik grubu bana saysınlar; bulamazlar. Polonezköy´ü bile saysanız, 500 kişilik Polonezköy´ü bile saysanız Türkiye´de etnisite olarak nitelendireceğiniz insan sayısı, grup sayısı 15´tir. Ama bunun içerisinde her şey vardır; Kürtler de vardır, Çerkezler de vardır, hepsi vardır. Dolayısıyla, olmayan bir coğrafyayı ortaya koymaya çalışmak bölücülükten başka bir şey değildir."

HDP MİLLETVEİLİ AHMET YILDIRIM´DAN YANIT

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise,Halaçoğlu´na bir yanıt vererek, şöyle dedi:

"Konuştuklarının ve anlattığı bilgilerin hiçbirine katılmamakla birlikte sadece onun düşüncesi olduğu için saygı duyarım ben. Aynı saygıyı biz kendi gerçekliklerimiz üzerinden oluşturduğumuz düşüncelerimize de bekliyoruz. Bizim de tarih bilgilerimiz var. Kaşgarlı Mahmut´un 1074 yılında ilk çizdiği haritada "Erdu´l Ekrad" Kürtlerin toprağı, 12´nci yüzyılda Selçuklu Sultanı Sencer Sultan "Kürdistan" kavramını ilk kullanandır.Yine, 1512 ile 1520 arasında Osmanlı´ya padişahlık yapmış olan Yavuz Sultan Selim İdrisi Bitlisi´ye yazdığı mektupta "kürdistan" kavramlarını sıklıkla kullanıyor. Bu, ilk kez 19´uncu yüzyılda falan kullanılmış değildir. Bunu Osmanlı arşivlerinden, salnamelerden pekâlâ arayıp bulabiliriz. "Kürdistan" kavramının kullanılmasını da demokratik siyasetin söz kullanma özgürlüğü temelinde ele alınmasını, bunu bu ülkenin bölme amacıyla kullanıldığı kaygılarını da, söylemlerini de, eleştirilerini de reddediyorum." (vş)

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli