Tatilde sağlığınızdan olmayın
SAĞLIK 24.06.2018 13:01:10 284 0

Tatilde sağlığınızdan olmayın

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, Bu yıl seçim ve üniversite sınavları nedeniyle gecikmeli başlayacak tatil öncesinde bütün bir yıl beklenen günlerin zehir olmaması için uyarılarda bulundu, özellikle enfeksiyon hastalıklarına dikkat edilmesini önerdi.

Prof. Dr. Gümürdülü, yaz tatilinde ortam değişikliği, hijyen ve dikkat eksikliği gibi nedenlerle hastalıklara davetiye çıkarılabildiğini ifade etti. 
Enfeksiyon hastalıklarının, ?Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar, riketsialar şeklinde sayılabilecek mikroorganizmaların, insan vücuduna değişik yollardan girmesiyle ? ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Gümürdülü, şunları söyledi: 
?Seyahatler sırasında en sık karşılaşılan sorunların başında enfeksiyonlar geliyor. Hastalığa neden olan mikroorganizmalar, su ve gıdalar, hayvan ısırıkları, solunum, cinsel temas veya kan yoluyla bulaşıyor. Üstelik enfeksiyonların neden olduğu hastalık belirtileri döndükten sonra da ortaya çıkabiliyor. ? 
Prof. Dr, Gümürdülü, ortak kullanılan eşyalar, kuma serilen havlu ya da kalabalık havuzların enfeksiyon riskini artırabileceğine de dikkati çekerek, ?Yeterince temizlenmeyen havuzlar tifo, paratifo, hepatit A gibi tüm vücutta etkisini gösteren, çok daha ciddi enfeksiyonların da bulaşmasında risk oluşturabilir? dedi. 
"Havuz yerine denizi tercih edin" 
Prof. Dr. Gümürdülü, havuz yerine denizin tercih edilmesi, böyle bir şans yoksa ve mutlaka havuza girilecekse herhangi bir enfeksiyona maruz kalmamak için kesinlikle havuz suyunun boğaza kaçmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 
?Kulak enfeksiyonlarına karşı kulakları mümkün olduğunca kuru tutmak, yüzerken kulak tıkacı ya da bone kullanılmalıdır. Havuz suyu ile doğrudan temas halinde olan gözlerde birçok bakteri, virüs ve mantarlara bağlı hastalıklar çıkabilir. Su altında gözleri açmamak veya yüzerken gözlük kullanmak bu tür enfeksiyonlardan koruyabilir. Kirli suyla uzun süre temas eden cilt yüzeyinde de özellikle mantarlara bağlı olarak enfeksiyonlar oluşabilir. Havuz çevresinde ortak kullanılan alanlar ve eşyalar ayak mantarı, kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bunun için girilen havuzun temizliğinden emin olunmalı.? 
"Açık büfedeki tehlike" 
Tatilde genellikle her şey dahil seçeneklerin ilgi gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Gümürdülü, bunun da kişilerde yeme isteğini kamçıladığına dikkati çekti. 
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, açık büfe restoranlarda yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı beslenme bilinci ile hareket etmenin önemine dikkati çekerek, ?Sağlıksız beslenme, sınırsız olarak sunulan aşırı yağlı yiyecekler, tatlılar, pastalar, çörekler kişilere çeşitli sağlık sorunları ve aşırı kilo olarak dönecektir. Özellikle diyabet ve tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olanlara açık büfenin cazibesine kapılmamalarını öneriyorum? dedi. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli