?TARLADAN MARKETE GÖRÜLEN FAHİŞ FİYAT FARKI ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE MAĞDUR EDİYOR?
EKONOMİ 3.07.2015 15:26:43 299 0

?TARLADAN MARKETE GÖRÜLEN FAHİŞ FİYAT FARKI ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE MAĞDUR EDİYOR?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını kaydetti ve tarladan markete fiyat farkının bu kadar açık olmasından hem üreticinin hem de tüketicinin zarar g

Bayraktar, ?Bugün üreticide 5 lira 50 kuruş olan kuru incir,markette 31 lira 40 kuruşa, 17 kuruş olan maydanoz markette 97 kuruşa, 37 kuruş olan salatalık 1 lira 70 kuruşa, 23 kuruş olan karpuz 1 lira 2 kuruşa, 61 kuruş olan sivri biber 2 lira 39 kuruşa, 75 kuruş olan patlıcan 2 lira 93 kuruşa, 58 kuruş olan domates2 lira 15 kuruşa satılıyor. Makasın bu kadar açık olmasından hem üretici hem de tüketicimağdurken, her zaman olduğu gibi fahiş kar aracıya kalıyor? dedi.

Şemsi Bayraktar, Ramazan ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde,üretici ve market fiyatları arasındaki farkın son bir iki ayda olduğu gibi en fazla yüzde 470,91 ile kuru incirde görüldüğünü, kuru incirden sonra fiyat farkının sırasıyla maydanozda yüzde 468,3,salatalıkta yüzde 365,45, karpuzda 353,63, sivri biberde 293,32, patlıcanda yüzde 288,64, domateste yüzde 273,03 olduğunu belirtti.

-?Fiyat makasının kapatılmasının yolu örgütlenmeden geçiyor?-

Üreticitüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

?Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üretici düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalıyor.Üreticiden tüketiciye olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçi lehine oluşturulabilmesi,tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolu örgütlenmeden geçiyor. 

Bu nedenle, üreticilerin üretim ve pazarlamada örgütlenmelerini ve ortak hareket etmeleri için teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi gerekiyor.Üretici örgütlerinin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi sağlanmalıdır.Üreticilerimizin üretimden ve tüketicilerimizin tüketimden gelen güçlerinin farkına varmaları ve kullanmaları gerekmektedir.

Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir.Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar sadece Ramazan ayında değil, Ramazan ayı sonrasında da bu hususta gereken hassasiyeti göstermeye devam etmelidirler.?

-?Amacımız spekülatif fiyat artışlarını önlemektir?-

Gıda tüketiminin arttığı Ramazan ayında,fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek için çalışmalara devam edeceklerini, piyasaların nabzını tutacaklarını, 12 Haziran 2015 tarihinde düzenledikleri basın toplantısında kamuoyuna açıkladıklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

?Amacımız yaşanan fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, olası spekülatif fiyat artışlarını önlemektir.?

?Kasaplık hayvan ve et ithalatına gerek yok, üretim artıyor?-

Et fiyatlarındaki duruma baktıklarında, et tüketiminin de arttığıRamazan ayının fiyatlarda yukarı yönlü bir baskıyı beraberinde getirdiğine dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

?Ramazan boyunca kesimlik hayvan sıkıntısı olmayacağı görülüyor. Bundan dolayı kasaplık hayvan ve et ithalatına gerek yoktur. Geçen yıl toplam kırmızı et üretimimiz, yüzde 1,2 artışla 1 milyon tonu aşmıştır. Bu yılın Ocak-Şubat-Mart döneminde de üretim, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 13,8 artışla 210 bin 475 tona yükselmiştir. Son 5 yıldır üretimde sürekli bir artış görülüyor. Üretim desteklenir, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticiler tedirgin edilmezse kesinlikle kırmızı ette bir sorunumuz olmaz. Üretim artmaya devam eder, 78 milyona yaklaşan ülke nüfusunun, 41 milyon turistin et ihtiyacı sıkıntısız karşılanır.Ülkemizde bunu yapacak hem altyapı ve hem de potansiyel mevcuttur.

Bunu yapmazsak, geçmişte olduğu gibi çiftçimizin cebinde kalacak milyarlarca doları yabancı ülkelerin çiftçilerine aktarmış oluruz. Hem çiftçimiz hem ülkemiz kaybeder.Üretici ve marketlerde et fiyatları az da olsa artış göstermektedir.

Ramazan öncesi, 10 Haziran tarihine göre, üreticide,kuzu eti fiyatlarının yüzde 1,67 artışla 22 lira 19 kuruştan 22 lira 56 kuruşa çıktığını,dana eti fiyatlarının ise yüzde 2,56 artışla 23 lira 45 kuruştan 24 lira 5 kuruşa yükseldiğini görüyoruz.

Dana etinde kilogram başına 60 kuruş, kuzu etinde 37 kuruşluk bir artış var.

Market fiyatlarına baktığımızda kuzu etinde yüzde 1,48, dana etinde yüzde 1,04 artış görüyoruz. 10 Haziran´a göre, kuzu etinin kilogramı 61 kuruş artışla41 lira 44 kuruştan, 42 lira 5 kuruşa,dana etinin kilogramı ise 39 kuruş artışla37 lira 7 kuruştan 37 lira 46 kuruşa çıktı.?

Özellikle son bir yılda meydana gelen üretici fiyatlarındaki artışın ana sebebinin, başta besiye alınan hayvan ve yem fiyatları olmak üzere maliyetlerde meydana gelen yükselme olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:

?Şayet, vatandaşlarımızın makul fiyatla et yemesi isteniyorsa, üreticilerimizin üzerindeki ağır girdi maliyetleri düşürülmeli, destekler artırılmalıdır.

İthalatın sorunu çözmediği geçmişte yaşanan acı tecrübelerle görülmüştür.Üretici maliyetlerini dikkate almayan,tüketici fiyatlarını abartan, sadece karlarını düşünen ithal et lobileri, karar vericileri hayvancılığı sıkıntıya sokacak tasarruflarda bulunmaya zorlamaktadırlar. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her zaman ithalat kapılarını açtırmak isteyen lobilere karşı olduk,  üreticilerimizin hak ve menfaatlerini korumak adına ithalat karşıtı politikamızı sürdürmeye devam edeceğiz.?

Zeytinyağında 8 yıldır kaybın ardından artan fiyat çok görülmemeli-

Kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen konulardan birinin de zeytinyağı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

?Zeytinyağında önemli üretici ülkelerde yaşanan rekolte kaybıyla birlikte, üretici açısından 2013 ve 2014 yıllarında ihracat öncelik haline gelince, iç piyasada fiyatlar geçmiş yıllara nazaran artış gösterdi.

2006-2012 yıllarına ait yedi yılın ortalamasına göre üreticilerimiz 1 kg zeytinyağını 3 lira 98 kuruştan ancak satabilmiştir. 2013 yılında ortalama 5 lira 19 kuruştan, 2014 yılında ise 7 lira 81 kuruştan ürününü satmıştır. 8 yıldır kaybın ardından, son iki yıldır artan fiyat, umudu diğer ülkelerin rekoltesinde görülen düşüşe bağlı kalan üreticilerimiz için çok görülmemelidir. Halihazırda üretici 1 litre zeytinyağını toptan yaklaşık 11,5 liradan satışa sunmaktadır. Zeytinyağında fiyat üreticide 11 lira 50 kuruşken, markette 21 lira 31 kuruşa satılıyor. Fiyattaki yüksekliğin müsebbibi üretici değil. Üreticilerimiz,başta girdiler olmak üzere üretim döneminde yaptıklarımasrafları ödemek, borçlarını kapatmak için ürünlerini bekletmeden büyük bir kısmını elden çıkarmaktadır. Hemen her üründe olduğu gibi zeytinyağı üreticimizin de ürünlerini ellerinde bekletmek,depolamak, ürünü piyasaya sürmemek gibi bir lüksü bulunmamaktadır.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli