?Tarım toprakları acilen koruma altına alınmalıdır?
SİYASET 8.02.2018 11:03:02 315 0

?Tarım toprakları acilen koruma altına alınmalıdır?

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye´nin kanayan yaralarından biri olan toprak kaybının önlenmesi için Meclis araştırması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, verimli tarım arazilerinin gelecek nesillere aktarılması ve tarımsal alanlarla ilgili toprak kayıplarının nedenlerinin ve bu konuyla ilgili tüm sorunların araştırılıp, tarım arazilerinin yok olmasının önüne geçilmesi için meclis araştırması istedi.
TÜRKİYE TOPRAK ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİL
CHP´li Tümer TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde Türkiye´nin kanayan yaralarından birine daha parmak bastı. Önergesinde Türkiye´nin toprak zengini bir ülke olmadığının altını çizen Tümer, Türkiye´nin verimli, ekilebilir tarım arazisinin toplamın 1/8´i kadar olduğunu kaydetti.  Tarım arazilerinin 1/3´ünün sulamaya elverişli olduğuna dikkati çeken Tümer, ?2005 yılında 26,6 milyon hektar olan ekilebilir arazi varlığımız 2016 yılı sonunda 23,5 milyon hektara gerilemiştir. Tarım arazilerimiz çeşitli sebeplerden dolayı yok olmayla karşı karşıyadır. Artan gıda ihtiyacının istikrarlı bir şekilde karşılanabilmesi için tarım arazilerimizin daha çok korunmaya ihtiyacı vardır? dedi.
1.SINIF TARIM ALANLARI YOK EDİLİYOR
 Başta Adana´da olmak üzere tarım alanlarının amaç dışı kullanımına izin verilmesi ile yerleşim yerlerinin ve sanayi kuruluşlarının planlamalarının yanlış alanlara yapılmasının 1. Sınıf tarım alanlarının yok olmasına neden olduğuna işaret eden Tümer, mutlak tarım arazisi olarak kullanılması gereken yerlerin yerleşime açıldığını ve amaç dışı kullanımda en büyük payı yerleşim alanlarının aldığını vurguladı.
TOPRAK KAYBINA NEDEN OLAN UNSURLAR
Tümer, ?Adana ve çevre illerimizi yakından ilgilendiren ve topraklarımızı gelecek açısından olumsuz etkileyen anız yakmanın önüne geçmek  gerekmektedir. İlimizde toprak analizleri yapıldığında, topraktaki organik madde miktarının çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Organik maddeyi artırmak ve toprakta dönüşümü sağlayan mikroorganizmaların yaşamlarının devamının sağlanması gerekmektedir. Anızı yakmakla hem topraktaki organik maddeyi artırabilecek bitki artıkları yok edilmekte, hem de mikroorganizmaların ölümü gerçekleşmektedir. Dolayısıyla da toprak, uzun yıllar verimli olmaktan çıkmaktadır. Yanlış sulama yöntemleri ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı da toprak kayıplarına neden olmaktadır? diye konuştu.
TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI GEREK
Tarım topraklarının korunmasının önemine vurgu yapan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, araştırma önergesi açılmasını talep etti. Tümer önergesinde, ?Tarım ürünlerinde dünya standartlarında verim elde edilmesi, gıdaya erişimin zorlaştığı günümüzde verimli tarım arazilerinin gelecek nesillere aktarılması ve tarımsal alanlarla ilgili toprak kayıplarının nedenlerinin ve bu konuyla ilgili tüm sorunların araştırılıp, tarım arazilerinin yok olmasının önüne geçmek için acilen önlem alınması amacıyla Anayasa´nın 98. ve iç tüzüğümüzün 104 ve 105. Maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli