TANSİYONU OLANLAR RİSK ALTINDA!
SAĞLIK 15.08.2016 10:11:30 256 0

TANSİYONU OLANLAR RİSK ALTINDA!

Aşırı sıcaklıklar ve nemin meydana getirdiği bunaltıcı hava pek çok kişinin sağlığını olumsuz şekilde etkilerken, özellikle tansiyon ile ilgili sağlık sorunları olanlar için istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.

Tansiyon hastalarına kendilerini sıcaklardan korumaları için önemli önerilerde bulunan   Kardiyoloji Uzmanı Doçent Dr. Gülcan Abalı, ?Aşırı sıcaklarda mümkün oldukça dışarı çıkmamaya çalışın? diyor.


Fazla su ve tuz kaybına dikkat!
Bugünlerde havadaki nemin de etkisiyle fazla hissedilen sıcakların hipertansiyonu olan kişilerde olumsuz etkilere yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Abalı, ?Yüksek miktardaki su ve tuz kaybı, hipertansiyonu kontrol altında olan bir kişinin kan basıncında ani düşmelere sebep olabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da vücuttan su ve elektrolit atımı sağlar. Bu nedenle hipertansiyonu olan kişiler mümkün olduğunca bol su ve sıvı içmeli, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmalı´´ diyor.


Aşırı düşük olması da sorunlara yol açabiliyor
Kişiler terlediğinde suyla beraber vücut için gerekli sodyum, potasyum gibi tuzları da kaybediyor. Böbrekler ise kaybedilen su ve tuzu vücutta tutmaya çalışıyor, damarları büzüyor ve daraltıyor. Ancak burada bahsedilen büzülmenin atar damarlardan çok, daha küçük damarlarla alakalı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Abalı, sıcak havanın damarlar üzerinde gevşetici etki yaptığını, bunun da damarların genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden olduğunu ifade ediyor. Söz konusu durum yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişilerde tehlike oluşturuyor. İdrar söktürücü etkisi olan ilaçlar da vücuttan su atımını kolaylaştırdığı için tansiyon beklenenden daha fazla düşebiliyor.


Fark edene kadar organlar zarar görüyor

Yüksek tansiyon sorununda kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden damar duvarlarının bundan zarar görebileceğini anlatan Doç. Dr. Abalı, bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarlarının etkilendiğini söylüyor. Doç. Dr. Abalı, belirtileri fark edilmeyen yüksek tansiyonun verebileceği zararları şu sözlerle aktarıyor: ?Maalesef çoğu kişi halsizlik, yorgunluk, ayağa kalktığında ani baş dönmesi gibi belirtileri yüksek tansiyon ile ilişkilendirmediğinden, önemsenmeyen bu belirtiler fark etmeden damarlara ve organlara zarar verebiliyor. Bu tür belirtilerin görülmesi durumunda kişinin kullandığı ilaçlarda yeni bir doz ayarlaması yapılması gerekebiliyor.

Kendinizi sıcaklardan koruyun

Yüksek tansiyonu olan kişilerin sıcaklığın en fazla hissedildiği 10.00 ? 16.00 saatleri arasında güneşin altında uzun süre kalmaması ve baş bölgelerini koruması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Gülcan Abalı, ?Aşırı sıcaklarda mümkün olduğunca dışarı çıkmayın ve klima ile normal oda sıcaklığı sağlanmış alanlarda bulunmaya özen gösterin. Eğer dışarı çıkmanız gerekirse de açık renkli ve pamuklu elbiseler giyin, mutlaka şapka kullanın? diyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı