?SÜT KRİZİ KAPIDA?
SİYASET 28.01.2018 16:17:34 318 0

?SÜT KRİZİ KAPIDA?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümeti süt üreticilerini mağdur eden uygulamalardan vazgeçmesi konusunda uyardı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin besicilerden sonra süt üreticilerini de mağdur eden uygulamalarından vazgeçmemesi halinde Türkiye´de ciddi manada süt krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, üreticiyi memnun etmeyen çiğ süt referans fiyatı artışı, destek ödemelerinin yarı yarıya düşürülmesi ve süt tozu ithalatına yönelmenin yaratacağı sorunlarla ilgili değerlendirmede bulundu.

ÇİĞ SÜTE 9 KURUŞ ZAM

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi´nin 1 lira 40 kuruş olan soğutulmuş çiğ süt referans fiyatına 13 kuruş ekleme yaparak 1 lira 53 kuruş olarak belirlemesini eleştirdi.  Süt üreticileri için verilen 13 kuruşluk fiyat artışının 5 kuruşunun zaten kesintilere gideceğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, 1 Şubat ve 30 Haziran tarihleri için geçerli olacak bu artışla birlikte son 4 yıl içindeki toplam çiğ süt fiyat artışının yüzde 20´ler seviyesinde kaldığını belirtti.

SÜT MALİYETİ ARTTI

Aynı süre içinde süt üreticilerinin bazı kalemlerdeki girdi maliyetlerinin yüzde 100´e yakın oranda zamlandığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, ?Yem fiyatında dahi denge sağlanamamaktadır.Süt ve yem paritesi dünya standartlarında 1 litre süte karşılık 1.5 kilogram yemdir. Ancak ülkemizde 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alınabilmektedir?  dedi.

SANAYİCİ SORUNU SÜTE ZAM YAPARAK ÇÖZÜYOR

Çiğ süt referans fiyatı 13 kuruş artırılırken, marketlerdeki süt fiyatlarının yüzde 25 oranında zamlandığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Sektördeki sorunlar tüm bileşenleri etkileyebilir ama sorunları üreticiler göğüslemektedir. Sanayici raftaki süte zam yaparak sorunu aşarken, üretici maalesef sorun yaşamaya devam etmektedir? diye konuştu.

DESTEKLEME FİYATLARI YARI YARIYA İNDİRİLDİ

Süt üreticilerinin yaşadığı bir başka sorunun da destekleme fiyatlarının yarı yarıya düşmesi olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, ?Süt üreticilerine yılda 4 kez süt destekleme ödemeleri yapılıyor. Yeni düzenlemeyle soğutulmuş çiğ inek sütüne litre başına ödenen 8 kuruşluk destekleme 4 kuruşa düşürüldü. Çiftlik sütüne verilen 4 kuruşluk destek ise 3 kuruşa indirildi. Böylece süte yapılan 13 kuruşluk artış destekleme fiyatlarının yarı yarıya indirilmesiyle erimiş oldu. Bir yandan kısmi artış yaparken, diğer yandan destekleme fiyatlarının yarı oranında azaltılmasının, hükümetin çiftçiye, üreticiye hangi gözle baktığının da bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor? şeklinde konuştu. 

SÜT KRİZİ  DOĞABİLİR

Ömer Fethi Gürer, çiğ süt fiyat artışlarının düşük olması, destek ödemelerinin yarı yarıya düşürülmesi ve artan süt tozu ithalatının süt fiyatlarının baskı altında tutması nedeniyle, süt üreticilerinin mağdur edildiğini ifade ederek, ? Türkiye´de son 15 yıl içinde uygulanan yanlış tarım politikaları tarım ve hayvancılığı  sorunlu hale getirdi. Besicilerin yaşadığı sorunlar ülkemizi yurtdışından et ithal eder duruma düşürdü. Şimdi de süt üreticileri yine hükümetin yanlış politikaları nedeniyle mağdur ediliyor. Süt üreticileriyle yaptığımız görüşmelerde, büyük süt üreticileri süt için,?böyle gidersesüt için iyi olmayacak, et gibi sütte´de ithalata mecbur kalacağız? diyorlar. Süt üretiminde zarar eden besici,hayvanını kesime gönderdikçe sıkıntının artacağını ifade ediyor.Böyle giderse,  Türkiye´de süt krizi de baş gösterebilir diyorlar.Hükümeti uyarıyorum.Süt üreticisi besicilere kulak verin. Destekleyin, teşvik edin. Bugünden önlem alın.Besiciler, et skandalından sonra süt içinde AKP Hükümetinin uygulamalarının yerli üretici lehine olmadığını ifade ediyorlar?diye konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli